Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL X955

Halsbrytande filmupplevelser!

TCL har imponerat på oss tidigare med sina prisvärda storskärmar. Men har de vad som krävs för att ta steget upp till highend-klassen? Svaret får vi av toppserien X955 i 98 och 115 tum.

Av / 2024-04-18 - 07:00
TCL X955
Audun Hage

Mycket har redan skrivits om den nya TV-kolossen TCL X955. Men Ljud & Bild är bland de första i världen som fått testa den nya toppmodellen, i både 98- och 115-tums version. Den senare är en helt ny och spännande skärmstorlek, riktad till de mest inbitna film- och TV-fantasterna.

Att sådana här enorma TV-apparater har blivit så populära här i Norden beror nog på att vi nordbor är bland det fåtal kundkretsar som är ”galna” nog att köpa en så stor TV, och dessutom har tillräckligt med plats hemma i vardagsrummet.

Att testa så stora TV-skärmar innebär också en del logistiska utmaningar – men ömma knogar och stela ryggar glöms snabbt bort när man får upp dem på väggen.

Det är inga billiga flatskärmar det här: 98- och 115-tummaren i X955-serien kostar 130 000 respektive 300 000 kronor. Så TCL X955 måste verkligen leverera varorna när det gäller bildkvalitet. Dessutom undrar vi naturligtvis om det är värt att satsa på den helt extrema storleken med en 115-tums koloss!

Artikelförfattaren Audun Hage framför 115-tumsvarianten av TCL X955. (Foto: Amund S. Hammeren)

 

TCL 98X955 och 115X955 MAX: Kolossala TV-apparater för hemmabio

Den nya toppmodellen från TCL använder en avancerad 144 Hz 4K LCD-bildpanel med MiniLED-bakgrundsbelysning och lokal dimning. Den största skillnaden mellan denna och billigare TCL-modeller finns i bakbelysningen. Skärmarna är tätt packade med lysdioder på insidan, uppdelade i ungefär 20 000 dimningszoner, beroende på skärmstorlek. X955 ska kunna pressa ut upp till 5 000 nits ljusstyrka som max, vilket ska innebära att skärmarna passar för både sport, spel och filmer med bländande HDR-effekter.

TCL X955 är en stor, tung och utrymmeskrävande TV. 98-tummaren är cirka 2,2 x 1,3 meter bred/hög och väger 70 kilo. Och 115-tummaren är på hela 2,5 x 1,5 meter och vågen stannar på närmare 98 kilo. TCL-skärmarna är dessutom betydligt tjockare än till exempel en OLED-TV. Fast vem bryr sig – man köper väl inte en 98- eller 115-tums TV för den smala formfaktorns skull!

På plussidan är X955 faktiskt relativt lätt att installera när man väl har öppnat lådan. TCL har sett till att fötterna kan monteras medan TV:n ligger i lådan. Sedan är det bara att lyfta den på plats. Den tyngsta 115-tumsmodellen har egna bärhandtag som skruvas in i sidorna.

Här är de fysiska måtten:

98X955 har ett 171,6 cm fast avstånd mellan benen och 115X955 har 205,5 cm. Benen kan justeras i höjdled för att ge plats åt en soundbar.

 

Läs också Här är TCL 115X955 MAX Audun behövde hjälp med att packa upp den här TV-boxen...

Användning och funktioner

Användargränssnittet är likadant som i andra TCL-modeller: Närmare bestämt Google TV med ett brett urval av appar och streamingtjänster. X955 har även en nyare ”premium-fjärrkontroll i borstad metall.

Vi märker direkt att TV:n svarar snabbt på kommandon och laddar menyer och appar väldigt snabbt. TCL har dock valt en lite udda placering av volymknapparna, som sitter på sidan av fjärrkontrollen. Men det nog mest en fråga om tillvänjning.

TCL-skärmarna stöder upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens för att kunna hantera de häftigaste PC-spelen förutom att ge mjukare rörelser (interpolering) med olika typer av TV-innehåll. X955 stöder även gaming i 120 Hz med Dolby Vision HDR, vilket vi verifierade med vår Xbox Series X.

TCL X955 klarar populära bild- och ljudformat som Dolby Vision, HDR10+ och Dolby Atmos och DTS:X. TV-apparaterna har dessutom ett surroundhögtalarsystem från Onkyo på insidan. 98X955 har 4.2.2 kanaler medan 115X955 MAX har 6.2.2 kanaler. TCL-skärmarna har fyra HDMI 2.1-ingångar, men som på många andra modeller är det bara två av dem som stöder 4K/120–144Hz-signaler.

STORA TV-LÅDOR: 98-tummaren är inte liten, men 115-tummaren var ”lite jobbig” att få in genom dörren. (Foto: Audun Hage)

Filmer är gjorda för att ses på en stor skärm!

Det kan verka lite vulgärt att släpa in en tre eller fyra kvadratmeter stor TV-skärm i hemmet. Och ja, för vanligt TV-tittande är detta nog overkill. Har man däremot ett dedikerat rum för hemmabio och seriöst filmtittande kan det faktiskt vara vettigt.

Faktum är att med långfilmer i formatet 2.35:1 slösas mycket av skärmytan bort i svarta ränder, vilket stjäl mycket av skärmhöjden – och filmglädjen – på en TV. Därför måste man helt enkelt tänka stort när det gäller kompromisslös filmnjutning.

Bonusen med en så här enorm 16:9-TV är att man även kan titta på serier, sport och spel i helskärmsformat. Många av dagens serier och innehåll är filmade och producerade i 4K-upplösning, med en imponerande skärpa och detaljering, vilket inte kommer fram särskilt väl på en förhållandevis liten 65- eller 75-tums skärm.

Med 85 tum börjar det närma sig något, men det är fortfarande en bra bit kvar till känslan man kan få från en 98-tums TV. För att inte tala om en 115-tummare, då snackar vi om en TV som verkligen kan ge dig ”IMAX-känslan” i ditt eget hem.

Långfilmer som “Ford v. Ferrari “förtjänar definitivt att ses på en stor duk. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Ingen idé att går som katten runt het gröt: båda TCL-skärmarna levererar en oerhört imponerande bildkvalitet som är bland det bästa vi har sett från LCD. Både ljusstyrkan och kontrasten är som förväntat väldigt bra, men ljusfördelningen är också förvånansvärt exakt, med nästan noll halo-effekter.

Tack vare tusentals dimningszoner (5 184 stycken på 98-tummaren och fler än 20 000 på 115-tummaren) kan X955 leverera en bländande ljusstark och precis bild. Den avancerade bakbelysningen har tillräckligt hög ”upplösning” och arbetar tillräckligt snabbt för att kunna följa bildinnehållet till punkt och pricka. Detta innebär också att svärtan blir djup och övertygande, nästan OLED-klass i många fall. Mörka områden i bilden förblir svarta, utan att bli smittade av ljusa partier.

TCL_115_vs_100_Rose.jpg TCL_115_vs_100_Tulipaner TCL_115_vs_100_Sommerfugl TCL_115_vs_100_Blomst
<
>
TCL-skjermene har et meget overbevisende, nærmest OLED-aktig svartnivå. (Foto: Amund S. Hammeren)

Vi tillbringade de allra första testdagarna med 98X955. Den ger naturligtvis helt andra bildupplevelser än man kan förvänta sig av en mindre TV på 75 eller 85 tum.

Med en TV av den här storleken kan du verkligen uppskatta alla detaljer som finns i 4K-formatet. Vi vill faktiskt hävda att du inte har sett riktig 4K förrän du har sett det på en skärm i den här storleken! Även på ett tittavstånd på knappt 3 meter syns ingen antydan till pixelering, förvrängning eller extra brus, om det inte är mycket framträdande i videosignalen.

När TV-bilden blåses upp i så stort format kan man bli mer medveten om komprimeringsbrus från streamingtjänsterna, men TCL-X955 har en väl fungerande bildbehandling med effektiv brusreducering.

Under testet tittade vi på mycket HDR-videomaterial från Netflix, HBO Max och Prime, som vanligtvis använder den kraftigt komprimerade AV1-videokodeken. Men den stora wow-upplevelsen kom när vi bytte till 4K Blu-ray och testvideor med lägre komprimering. Till exempel testskivan UHD HDR Benchmark från Spears & Munsil som har videor i 4K Dolby Vision HDR-format, mastrade till 4 000 nits.

Då kunde vi frossa i de extra färgnyanserna och högdagerdetaljerna som finns i HDR-formatet. TCL-skärmarna har ett imponerande brett färgspektrum och bländande stark återgivning av till exempel solljus, blå himmel, lågor och gnistor. X955 lyckas återge många nyanser som går förlorade på mindre ljus-dugliga skärmar. Realismen är påtaglig och i vissa fall kan vi bokstavligen känna strålningsvärmen från skärmarna.

TCL X955 test (10) TCL X955 test (11)
<
>
HDR-innehåll mastrat till 4 000 nits ser riktigt läckert ut på TCL X955. (Foto: Audun Hage)

Från 98 till 115 tum

98 tum är inte precis en liten TV, men 115 tum är faktiskt den största vi någonsin har testat! Det innebar nya testupplevelser och många underhållande stunder framför de två TCL-skärmarna.

När vi tittar på 98X955 och 115X955 sida vid sida är det ingen tvekan om familjelikheten. Båda TCL har ungefär likvärdiga prestanda när det gäller färgåtergivning, ljusstyrka och kontrast, även om det är tydligt att den större skärmen har högst ljusstyrka i många fall – förmodligen som ett resultat av ännu fler dimningszoner.

När det gäller bildupplevelse råder det dock ingen tvekan om vem som är chefen i vardagsrummet. Blicken dras direkt till den större av de två, eftersom bilden och motivet där är större och mer visuellt slående.

Både 98X955 och 115X955 MAX såg för övrigt väldigt övertygande ut när vi testade dem med HDR-videomaterial och testbilder mastrade till 4 000 nits, men även då stod det klart att ”storebror” kunde erbjuda lite högre ljusstyrka än lillebror.

X955 i 98 tum är en stor TV som verkligen fängslar. Men det råder ingen tvekan om att storebror ser extra ”skräckinjagande” ut. (Foto: Audun Hage)

Gaming på TCL X955

TCL-skärmarna måste också sägas ge fenomenala spelupplevelser. Det är något helt annat än att sitta klistrad framför en gaming PC-skärm på 30–40 tum! Här kan du luta dig tillbaka i soffan och ändå ha full överblick över miljön man spelar i, oavsett om det är ett racingbilsspel, RPG, flygsimulator eller skjutspel.

X955 har ett effektivt spelläge (Game Master Pro 2.0) med låg input lag (uppmätt till cirka 14 ms) och mjuka, flimmerfria rörelser. Vi kunde spela intensiva bilspel som Dirt 5 på Xbox i 120 fps med en skarp och jämn bild, utan irriterande screen tearing. Realismen och inlevelsen i skjutaspel som Gears 5 var också lysande, med fina skuggdetaljer även i de mörkaste passagerna.

TCL X955 test (4) TCL X955 test (5) TCL X955 test (6) TCL X955 test (7)
<
>
X955 har en egen gaming-meny med olika spelinställningar och information.

Begränsad betraktningsvinkel

I X955 har TCL lyckats reducera många av de klassiska svagheterna med LCD, men de har naturligtvis inte lyckats eliminera dem helt. Det syns främst på betraktningsvinkeln. Med ett LCD-lager och LED-belysning på baksidan blir vinkeln man tittar från ganska avgörande.

När man tittar på skärmen från sidan blir bilden märkbart mattare och får blekare färger och kontrast. Man bör därför möblera TV:n och soffan så att tittarna sitter rakt framför skärmen. Men så länge man gör det går det inte att klaga på bildkvaliteten.

När det gäller rörelser och utjämning (interpolation) har TCL tidigare inte varit riktigt i samma klass som till exempel Sony, LG eller Samsung.

X955 verkar ha fått en del förbättringar på det här området. Vi provade oss fram med olika inställningar för rörelse och flimmerreducering och hittade till sist en bra balans med mjuka rörelser utan alltför konstlad ”såpopera-effekt”. Ingen TV är dock helt perfekt på det här området.

Precis som de flesta LCD-skärmar ser TCL X955 allra bäst ut rakt framifrån. Svärtan håller sig bra när man tittar på bilden från sidan, med färgerna tappar lite. (Foto: Audun Hage)

Mätningar

Efter ett fascinerande förstaintryck tog vi fram mätinstrumenten för att kontrollera om X955 håller vad TCL lovar när det gäller ljusstyrka och färgprecision.

Mätt ”direkt ur kartongen” i det mest exakta bioläget ger skärmarna genomgående bra mätresultat för att vara MiniLED, om än inte riktigt i referensklass.

LCD-skärmar med bakbelysning är som bekant väldigt beroende av lokal dimning för att fungera som det är tänkt, och det gör att mätningarna kan bli lite ojämna. Man kan åstadkomma mer exakta mätningar genom att stänga av all lokal dimning, men då tappar också skärmarna mycket av den extra kontrasten.

Vi mätte TCL X955 till drygt 3 000 nits (98 tum) och 4 000 nits (115 tum) i ett 10 % stort testfönster i HDR-läge. Det är utan tvekan en mycket kraftfull ljusstyrka, men en bra bit under de specificerade 5 000 nits. Trots upprepade försök med olika fönsterstorlekar och inställningar lyckades vi inte klämma ut de sista nitsen.

Här får vi dock göra en liten reservation, eftersom det kan bero på något i vårt valda testläge, vår ljusmätare eller bildinställningarna, och inte nödvändigtvis brist på ljusstyrka i själva TV-skärmen.

När vi kontaktade TCL om detta påpekade de att TV-apparaterna fortfarande är väldigt nya, och att det kan komma nyare, mer anpassad mjukvara som utnyttjar kapaciteten i bildpanelen ännu bättre. Vid ett TV-event i Polen förra året klarade en 98-tums X955 drygt 5 000 nits.

TCL X955 test (8) TCL X955 test (13) TCL X955 test (15)
<
>
Mätning av TCL X955. (Foto: Audun Hage)
Mätningar TCL 98X955 TCL 115X955
(Bioläge)
Färgåtergivning SDR 2,7 3,2
Gråskala SDR 4,3 4,9
Färgåtergivning HDR 4,8 3,3
Gråskala HDR 4,9 4,5
Ljusstyrka
2 % 1 675 nits 2 675 nits
5 % 3 000 nits 4 000 nits
10 % 3 200 nits 3 740 nits
25 % 3 200 nits 2 300 nits
50 % 1 800 nits 1 300 nits
75 % 1 100 nits 1 300 nits
100 % 896 nits 890 nits

Ljudkvalitet

I TV-apparater av den här storleken är det helt klart en fördel att ha fler högtalare.

Båda TCL-skärmarna har ett lite extra påkostat Onkyo-ljudsystem med 4.2.2 respektive 6.2.2 kanaler. Det består av ytterligare surroundhögtalare på toppen och sidorna, samt två extra bashögtalare på baksidan.

Ljudåtergivningen är över genomsnittet, och får extra effektivitet tack vare den större spridningen av ljudkällorna. Ljudbilden har en storlek som matchar det stora bildformatet väl. När bilarna passerar depån i Ford v. Ferrari får vi en fin känsla av surroundeffekt. Återgivningen av röster är relativt stark och klar och man får ett bra intryck av bas i musik och ljudeffekter.

Med det sagt så är det inbyggda ljudsystemet ingen match för en separat soundbar eller ett surroundhögtalarsystem, och med en TV i highend-klassen bör man budgetera för en seriös hemmabioanläggning. Det tar vi för givet!

Slutsats

TCL har tidigare imponerat på oss med sina stora och prisvärda LCD-skärmar. Med X955-serien tar de på allvar steget upp till highend-klassen. Och vi måste säga att den kinesiska tillverkaren har lyckats utmärkt med sin hittills största och dyraste TV.

Rent tekniskt levererar X955 en ljusstyrka och kontrast som är imponerande. Svärtan är också riktigt bra, med väldigt liten ”halo-effekt” tack vare en exakt och välfungerande lokal dimning.

Gråskala och färgåtergivning är väldigt nyanserad, även om färgprecisionen inte riktigt håller ”studiokvalitet” direkt från fabrik. Det kan därför vara värt att betala för en Calman-kalibrering av den här bjässen.

Sammantaget kan vi lugnt rekommendera TCL X955. Om du drömmer om din egen IMAX-biograf kanske 115-tums TCL 115X955 MAX är något för dig. Men 98-tummaren är tillräckligt häftig för de allra flesta och verkar vara det mer förnuftiga valet av de två – om nu en 98-tums TV kan kallas förnuftig!

115-tumsversionen av X955 lockar nog hemmabiofantasterna, men den något mindre 98X955 är också ”stor nog” i många fall. (Foto: Amund S. Hammeren)
Karakter
TCL X955
High End

Ljud & Bild tycker

TCL X955 ger imponerande bildupplevelser med bländande ljusstyrka, nyanserad färgåtergivning och stark kontrast. En storbildsskärm för både sport, spel och hemmabio. Betraktningsvinkeln är på de flesta LCD-skärmar relativt smal. Bäst bild får man därför om man sitter rakt framför skärmen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Rulla till toppen