Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fem 55-tums LCD-TV i budgetklassen

Billiga och bra TV-apparater

Bra TV-underhållning behöver inte kosta en förmögenhet: Vi testar fem billiga och bra modeller.

Av / 2024-03-18 - 14:30
Fem 55-tums LCD-TV i budgetklassen
Audun Hage

Produkter i detta test

Letar du efter en bra TV som inte kostar skjortan? Oroa dig inte, det finns hopp i det här testet – och goda råd behöver inte vara dyra.

Här på Ljud & Bild testar vi många läckra flaggskepp i premium- och highend-klassen varje år, ofta har de en bildkvalitet som får det att vattnas i munnen. Men i slutändan måste man ju betala för kalaset också och det är inte alltid lika kul. Visst måste det väl finnas en billig och bra TV där ute?

Bästa billiga TV:n

Det är en dyr tid vi lever i, vi har mindre pengar över till TV-underhållning och annat skoj. Så vad gör du om din gamla TV är redo att bytas ut men du har en tight budget?

Lösningen kan vara att titta närmare på ”basic-prisklassen” 5 000–9 000 kronor. Är man lite vaken går det att göra ett bra köp där.

(Foto: Amund S. Hammeren)

Detta kan du förvänta dig i budgetklassen

4K-upplösning har nästan blivit standard även i budgetklassen, så du kan förvänta dig en skarp och tydlig bild.

De flesta skärmarna i den här kategorin stöder HDR (High Dynamic Range, alltså videoinnehåll med kontrastinformation). Men de använder det sällan så mycket – ljusstyrkan och kontrasten är ofta för låg för det.

Däremot kan du vanligtvis förvänta dig en bra smart-TV, med moderna funktioner och de senaste apparna ombord.

Detta kan du INTE förvänta dig …

I den här klassen får du av naturliga skäl inte en TV med den allra senaste och häftigaste paneltekniken. Till exempel är det ingen av testdeltagarna som har en OLED-panel, utan snarare en enklare LCD-variant med kant-LED-bakbelysning.

Det finns inte heller några 120 Hz-paneler i den här klassen, snarare har de 60 Hz, vilket är skärmens uppdateringsfrekvens (antal bilder per sekund, så kallad refresh rate).

Detta kan innebära att skärmen inte har lika mjuka rörelser och inte heller hänger med lika bra i de snabbaste PC- och konsolspelen som de dyrare modellerna gör.

Billigare skärmar är ofta inte utrustade med de bästa HDMI 2.1-kontakterna, eftersom det inte behövs någon stor bandbredd för att hantera 4K/120 Hz-videosignaler (HFR). Och de nöjer sig ofta med tre ingångar snarare än fyra.

Så gott som alla TV-apparater som säljs i dag har någon form av smart TV-användargränssnitt, men de billiga varianterna får ofta nöja sig med äldre och långsammare versioner på grund av mindre datorkraft (processor) och minneskapacitet.

Det är också vara så att de mest populära video- och ljudformaten (till exempel Dolby Vision och Dolby Atmos) inte finns med i listan över format som stöds.

(Foto: Amund S. Hammeren)

Testet

I det här testet har vi samlat en grupp prisvärda 55-tummare som kostar gott och väl under 10 000 kronor. Kravet är en LCD-panel med 4K-upplösning, ett smart TV-användargränssnitt och bra anslutningar.

I den här klassen domineras utbudet av välkända tillverkare som Samsung, LG och Philips, men det finns även färska utmanare.

Observera att de flesta av testdeltagarna är 2023-modeller som så småningom kommer att ersättas av nyare 2024-modeller, men då ofta till högre priser.

I testet hittade vi ett par bra köp som gav en förvånansvärt bra bild för pengarna. Så det är fullt möjligt att hitta en TV som du kommer att bli nöjd med, utan att bli barskrapad på kuppen. Men i den här prisklassen finns det också stora skillnader mellan modellerna.

Läs vidare och ta reda på vilken budget-TV som är ”Bäst i test”!

Produkter i detta test

iFFalcon IFF55U62

Högtflygande budgetutmanare

iFFalcon är ett TV-märke som få hört talas om, men som kan vara värt att titta närmare på för den som letar efter en billig och bra TV.

iFFalcon U62 har fin användarvänlighet och rikligt urval av appar tack vare det moderna Google TV- användargränssnittet.
Ljusstyrkan från denna LCD-skärm är aningen begränsad vilket ger något dämpad kontrast i ljusa miljöer. U62 stöder inte heller HDR-standarden Dolby Vision.
Läs hela testet

LG UR73 (55UR73006LA)

Inte den smartaste, men med en rasande snygg bild!

Den här LG-skärmen levererar en utmärkt bildkvalitet, och även om de smarta funktionerna haltar lite så är den ett bra köp.

LG UR73 levererar utmärkt bildkvalitet med hög kontrast.
Finesserna och formatstödet är inte lika bra som hos storebröderna från LG. UR73 har inte heller lika bra anslutningsmöjligheter eller smarta funktioner som de bästa.
Läs hela testet

Philips PUS7608 (55PUS7608/12)

En Philips utan Ambilight – duger det?

55PUS7608 en del goda egenskaper, men Philips mest berömda finess lyser med sin frånvaro.

Philips PUS7608 har en snygg design och levererar en skarp 4K-bild med stöd för Dolby Vision.
Den populära Ambilight-finessen saknas och PUS7608 har ett ganska bristfälligt smart-system.
Läs hela testet

Samsung CU8000 (55CU8075)

Smart och läcker

Den här Samsung-skärmen har ganska ordinär bildkvalitet, men briljerar när det gäller design och användarvänlighet.

Samsung CU8075 har en praktisk, slimmad och snygg design med massor av smarta funktioner och bra användarvänlighet.
Ljusstyrkan och kontrasten är inte speciellt hög och Samsung-skärmen får nöja sig med tre HDMI-ingångar.
Läs hela testet

Sharp FN7EA (LC-55FN7EA)

Skarp och smart

Sharp-skärmen har ett snyggt användargränssnitt och levererar varorna på bildfronten. För de här pengarna är den en fullträff!

Sharp levererar en välbalanserad TV med bra bildkvalitet, bra anslutningsmöjligheter och ett snyggt Android-användargränssnitt.
Sharp FN7EA har ett ganska ordinärt utseende, men utöver det finns det inte mycket att klaga på.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen