Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung CU8000 (55CU8075)

Smart och läcker

Den här Samsung-skärmen har ganska ordinär bildkvalitet, men briljerar när det gäller design och användarvänlighet.

Av / 2024-03-18 - 08:00
Samsung CU8000 (55CU8075)
Audun Hage

Samsung är världens största TV-tillverkare och trots gott om utmanare är det koreanska märket fortfarande en av marknadsledarna i det tuffa budgetsegmentet där CU8000-serien är en av instegsmodellerna.

Det här är ingen QLED-TV, utan en så kallad ”Crystal UHD”-variant med en enklare LCD-panel. Den har ändå många av de finesser vi förknippar med Samsung och utseendemässigt har den tydliga likheter med de dyrare modellerna.

CU8000-serien är definitivt den smalaste TV:n i detta test, med en elegant design som passar fint i alla rum. Baksidan är slät och lika tjock överallt. Det är en fördel om skärmen ska väggmonteras.

(Foto: Amund S. Hammeren)

CU8000 ser bra ut när den står på egna ben också: fötterna klickas enkelt fast utan skruvar, och har dessutom ett inbyggt trick som gör att man kan höja skärmen ett snäpp för att göra plats för en soundbar.

Anslutningsalternativen är helt okej, med tre HDMI-ingångar (inklusive eARC-ljudutgång) lätt åtkomliga från sidan. Ett särskilt gaming-läge ger kort fördröjning och snabb respons (uppmätt till 11 millisekunder). Samsung har dessutom testets tunnaste fjärrkontroll. Den har uppladdningsbara batterier och kan laddas via USB-C eller inbyggda solceller.

Samsung TU55CU8075_fjernkontroll Samsung TU55CU8075_bak
<
>
(Foto: Amund S. Hammeren)

Samsung-skärmen har ett snabbt och intuitivt användargränssnitt (Tizen OS) som vi gillar väldigt mycket. Menysystemet är överskådligt och har alla appar man kan önska sig – inklusive gratistjänsten Samsung TV som har en rad reklamfinansierade TV-kanaler. Urvalet är nästan överväldigande.

Vi tappar däremot inte hakan lika mycket av bildkvaliteten. Samsung CU8000 har visserligen en mycket skarp bild med mjuka rörelser och utan mycket brus, men den har inte den mest imponerande ljusstyrkan (ca 300 nits) eller kontrasten ( ca 2000:1) av testdeltagarna. Samsung stöder inte heller Dolby Vision (det gör visserligen ingen annan Samsung-TV heller), utan nöjer sig med HDR10+. Trots ett särskilt ”Filmmaker Mode” är inte färgerna de mest neutrala eller nyanserade heller. Så du kan inte få ALLT för de här pengarna.

Sammantaget är Samsung CU8000-serien, även om den inte nödvändigtvis erbjuder den mest imponerande bildkvaliteten i sin prisklass, fortfarande ett bra helhetspaket när vi tar med det eleganta utseendet och de smarta funktionerna i beräkningen. Med en lite mer potent bild hade den nog fått maxpoäng!

Karakter
Samsung CU8000 (55CU8075)
Basic

Ljud & Bild tycker

Samsung CU8075 har en praktisk, slimmad och snygg design med massor av smarta funktioner och bra användarvänlighet. Ljusstyrkan och kontrasten är inte speciellt hög och Samsung-skärmen får nöja sig med tre HDMI-ingångar.

Också i detta test:

Fem 55-tums LCD-TV i budgetklassen

iFFalcon IFF55U62

Högtflygande budgetutmanare

iFFalcon är ett TV-märke som få hört talas om, men som kan vara värt att titta närmare på för den som letar efter en billig och bra TV.

iFFalcon U62 har fin användarvänlighet och rikligt urval av appar tack vare det moderna Google TV- användargränssnittet.
Ljusstyrkan från denna LCD-skärm är aningen begränsad vilket ger något dämpad kontrast i ljusa miljöer. U62 stöder inte heller HDR-standarden Dolby Vision.
Läs hela testet

LG UR73 (55UR73006LA)

Inte den smartaste, men med en rasande snygg bild!

Den här LG-skärmen levererar en utmärkt bildkvalitet, och även om de smarta funktionerna haltar lite så är den ett bra köp.

LG UR73 levererar utmärkt bildkvalitet med hög kontrast.
Finesserna och formatstödet är inte lika bra som hos storebröderna från LG. UR73 har inte heller lika bra anslutningsmöjligheter eller smarta funktioner som de bästa.
Läs hela testet

Philips PUS7608 (55PUS7608/12)

En Philips utan Ambilight – duger det?

55PUS7608 en del goda egenskaper, men Philips mest berömda finess lyser med sin frånvaro.

Philips PUS7608 har en snygg design och levererar en skarp 4K-bild med stöd för Dolby Vision.
Den populära Ambilight-finessen saknas och PUS7608 har ett ganska bristfälligt smart-system.
Läs hela testet

Sharp FN7EA (LC-55FN7EA)

Skarp och smart

Sharp-skärmen har ett snyggt användargränssnitt och levererar varorna på bildfronten. För de här pengarna är den en fullträff!

Sharp levererar en välbalanserad TV med bra bildkvalitet, bra anslutningsmöjligheter och ett snyggt Android-användargränssnitt.
Sharp FN7EA har ett ganska ordinärt utseende, men utöver det finns det inte mycket att klaga på.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen