Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Grupptest: TV-mästerskap: 65-tums premium-TV med 120 Hz och HDR

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Har du kommit ihåg att skaffa dig en storskärm till fotbollsfesten?

Av / 2024-06-12 - 12:00
TV-mästerskap: 65-tums premium-TV med 120 Hz och HDR
Audun Hage

Produkter i detta test

Stora sportevenemang är ofta ett bra argument för att byta ut den gamla TV:n mot en ny. Om den nuvarande ”dumburken” är liten, suddig och trög kan det nog vara lockande att skaffa en ny och fräsch storskärm där du kan förvänta dig massor av ljusstyrka, en knivskarp bild och mjuka rörelser.

I sommar är det högsäsong för sport på TV-skärmen, bland annat kan du titta på fotbolls-EM, Tour de France, Wimbledon-tennis och de olympiska spelen.

I Sverige direktsänds fotbolls-EM 2024 på SVT och TV4, samt går att streama på deras tjänster. Mästerskapet började den 14 juni med öppningsmatchen mellan Tyskland och Skottland och håller sedan på ända fram till finalen den 14 juli, parallellt med Tour de France (29 juni) och Wimbledon (1 juli), följt av olympiska sommarspelen i Paris (26 juli).

(Foto: Amund S. Hammeren)

 

Kommer fotbolls-EM att sändas i 1080p HDR eller 1080i SDR?

Tyvärr får vi inte uppleva fotbolls-EM i gnistrande 4K-upplösning: ingen av matcherna är planerade att vara tillgängliga i 4K-upplösning. UEFA har i stället valt att producera mästerskapet i 1080p (1920 x 1080 pixlar) och HDR-format.

HDR (High Dynamic Range) är lite spännande, eftersom det möjliggör extra kontrast och färginformation. Men här i Sverige får vi tyvärr nöja oss med SDR (Standard Dynamic Range). Det var i alla fall status när Ljud & Bild pratade med SVT i veckan.

SVT säger att de kommer att erbjuda Euro 2024 i 1080p/50 SDR via SVT-appen. Skälet är att de signaler som distribueras från UEFA till TV-bolagen via satellit kommer att sakna den extra HDR-informationen.

Råmaterialet från fotbolls-EM kommer därför förmodligen inte att vara alls lika skarpt som man skulle kunna hoppas. Men så länge din TV har en bra videoprocessor kommer den åtminstone att kunna skala upp HD-signalerna till 4K UHD på ett effektivt sätt, vilket garanterar en skarp och jämn bild!

(Foto: Amund S. Hammeren).

Starkare ljusstyrka och mjukare rörelser – vad ska du leta efter?

Har du varit borta från TV-marknaden ett tag kommer du nog att märka att TV-skärmarna har blivit mer ljusstarka än tidigare. På grund av övergången till HDR-formatet (High Dynamic Range) ställs högre krav på ljusstyrka och många av TV-apparaterna kan leverera 500–1 000 nits eller ännu mer. Det är betydligt mer än äldre generationer och ger mer kontrast och detaljer, plus en tydligare bild i dagsljus.

Det är dock fortfarande stor skillnad i kvalitet och en mer påkostad TV i premiumklassen har rent allmänt en jämnare ljusfördelning och bättre kontrast än budgetvarianterna.

En annan viktig funktion är uppdateringsfrekvensen på 120 Hz, som ger mjukare och mer sömlösa rörelser. Även om det finns få sändningar som har innehåll med så hög bildfrekvens (sportsändningar brukar ha 50 eller 60 Hz), kan en bra videoprocessor i TV:n hjälpa till med att fylla i de saknade bildrutorna effektivt genom interpolering. Detta märks särskilt på större skärmar, som 55–65 tum eller större. Men det märks också på priset, eftersom 120 Hz-skärmarna kostar ganska mycket mer än 60 Hz-varianterna.

(Foto: Amund S. Hammeren)

De bästa TV-apparaterna för fotboll och sport i allmänhet

Vilket leder oss fram till månadens grupptest. Vi har samlat ihop några av de mest aktuella TV-modellerna från de ledande märkena, med fokus på 65 tum och hög bildkvalitet.

Alla testdeltagare har 4K-upplösning, HDR och en LCD-skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. I kombination med en kraftfull videoprocessor och effektiv bildbehandling – kanske också ett renodlat sportläge – har skärmarna en mycket bra bild för både fotboll och andra sporter. Men vilken TV i prisklassen runt 15 000 kronor är den allra bästa och förtjänar att få lyfta vinnarpokalen?

Läs vidare och se vilken TV som tar sig hela vägen fram till guldmedaljen i TV-mästerskapet!

 De angivna priserna är riktpriser priser och kan variera på grund av kampanjer och erbjudanden. Som vanligt rekommenderar Ljud & Bild & Bild att hålla koll på prisutvecklingen med tjänster som Prisjakt. Kom också ihåg att alla de testade modellerna även finns i både större och mindre skärmstorlekar.

Om du är osäker på hur stor TV du ska köpa rekommenderar vi att du läser vår Guide till skärmstorlekar.

 

Produkter i detta test

TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)

Sopar banan med konkurrenterna

Kinesiska TCL har levererat flera bra och prisvärda TV-apparater de senaste åren och MQLED80 är fortfarande en av de bästa när det gäller prestanda.

Strålande kontrast och bra ljusstyrka gör TCL-skärmen lysande för både sport och film.
Brusreduceringen är inte alltid lika förfinad som hos Sony och Samsung. Betraktningsvinkeln skulle kunna vara bättre.
Läs hela testet

Samsung Q77D (TQ65Q77D)

Smart, slank och snygg

Den här Samsung-skärmen har ett läckert utseende och många smarta funktioner som ger en bra användarupplevelse. Men hur står det till med kontrasten?

Samsung Q70-serien har bra anslutningsmöjligheter och ett mycket effektivt och smart användargränssnitt.
Ljusstyrka och kontrast är inte riktigt i nivå med de bästa i klassen.
Läs hela testet

LG QNED86 (65QNED86)

Missar på kontrasten

Med tanke på LG:s framgångar med OLED-modellerna förväntade vi oss mer av LCD-skärmen QNED86.

Slimmad design, smarta finesser och bra anslutningar gör att QNED86 verkar modern och användarvänlig. Plus i kanten för ett särskilt sportläge.
Ljusstyrka och kontrast är bara medelmåttigt, vilket ger en ganska blek bildupplevelse.
Läs hela testet

Sony Bravia X90L (XR-65X90L)

Japansk bildmästare

2024 fortsätter Sony med den populära X90L-modellen, och efter en liten prisjustering är denna bildmästare fortfarande ett bra köp.

Sony-skärmen serverar en knivskarp och ljus bild med mjuka rörelser och härliga färger som passar till sport.
Designen är lite klumpig och bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 120 Hz. Lite ”blooning” från bakbelysningen sänker intrycket.
Läs hela testet

1 reaktion på ”TV-mästerskap: 65-tums premium-TV med 120 Hz och HDR”

  1. Bra att de sänkte priset på X90L. Nu motsvarar det mer vad teven är värd jämfört med andra modeller. Det är en okej tv men inget för kräsna eftersom svärtan är mörkblå. Och belysningen är sämre längst ut i hörnen i vissa scener. Men specifikt för sport mitt på dagen funkar teven säkert bra.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen