Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung Q77D (TQ65Q77D)

Smart, slank och snygg

Den här Samsung-skärmen har ett läckert utseende och många smarta funktioner som ger en bra användarupplevelse. Men hur står det till med kontrasten?

Av / 2024-06-12 - 12:00
Samsung Q77D (TQ65Q77D)
Audun Hage

Q70-serien är en av Samsungs mest populära modeller. Den har traditionellt sett varit en välutrustad TV med många smarta funktioner, bra bild och slimmad design. 2024 års generation Q77D tar över stafettpinnen som en av de snabbaste och smartaste skärmarna i sin klass.

Samsung Q77D. Foto: Samsung)

Samsung Q77D/Q74D

Rent designmässigt är Samsung-skärmen en av de tunnaste i testet och dessutom enkel att installera. Den mittmonterade foten skruvas snabbt på plats och gör att TV:n får plats på de flesta bänkar. Anslutningsmöjligheterna är bra och eftersom alla fyra HDMI-ingångarna stöder HDMI 2.1 och 120 Hz-videosignaler lär du knappast få slut på kontakter. TV:n har även en inbyggd ”Smart Hub” med Matter-stöd, vilket innebär att den kan fjärrstyra nästan alla smarta enheter i hemmet om du vill.

Samsungs eget användargränssnitt (Tizen OS) är modernt och uppdaterat och ska dessutom vara extra skyddat mot hackning och elakheter genom Knox Security. Q77D har ett brett urval av appar, inklusive Samsung TV+ som är deras reklamfinansierade tjänst med en uppsjö av kanaler. Den lilla fjärrkontrollen laddas av solceller (eller USB-C), och vi gillar att TV:n reagerar blixtsnabbt när vi trycker på den. Det kommer du garanterat att märka och uppskatta.

Om du är en gaming-fantast kommer du också att gilla att Q77D-modellen stöder VRR och hanterar 120 fps-videosignaler. Men HDR-formatet Dolby Vision stöds inte, bara vanliga HDR10 och HDR10+, precis som vanligt hos Samsung.

Samsung Q77D kommer laddad med den senaste versionen av operativsystemet Tizen OS och känns blixtsnabb att använda. (Foto: Samsung)

Bildkvalitet

På bildsidan använder Q77D en LCD-panel av god kvalitet, men utan särskilt många avancerade förbättringar sedan förra generationen Q77C. Skärmen har ett QLED-filter som ger ett bredare färgspektrum, men inget direkt LED-ljus eller lokal dimning som några av konkurrenterna kan skryta med. Du kan därför inte räkna med samma starka kontrast som från TCL och Sony.

Samsung-skärmen har ändå en mycket skarp och detaljerad bild, svärtan är faktiskt bland de bättre i testet. Q77D hanterar signaler av varierande kvalitet och får dem att ser riktigt bra ut. Uppskalningen är bra och rörelserna mjuka, allt tack vare en avancerad och effektiv videoprocessor. Det gör detta till en bra sport-TV.

Färgerna är starka, nyanserade och neutrala tack vare QLED-filtret. Ljusfördelningen är bra över hela skärmen, utan de ojämnheter vi såg hos LG och Philips. Det mesta TV-innehållet ser väldigt bra ut och Q77-skärmen fungerar även utmärkt med sport på grund av alla dessa egenskaper. Vi kunde följa snabba kontringar och passningar utan irriterande uppbrytningar eller flimmer.

Där Samsung-skärmen kommer lite till korta är på den lokala kontrasten i delar av skärmen, och inte minst detaljnivån i mörka områden. Där märks det att konkurrenterna med lokal dimning och direkt LED-bakbelysning (TCL och Sony) skiner lite starkare och har en större känsla av djup, framför allt när man tittar på film.

För sport och varierad underhållning är Samsung Q77D ändå en fin allround-TV, som är blixtsnabb och vacker som få i sin klass. De flesta av konkurrenterna ser rent ut sagt klumpiga ut när man jämför!

Obs! Det bör nämnas att Samsung Q77D är en helt ny 2024-modell, därför är priset något högre än för 2023-modellerna. I skrivande stund kan du även köpa den utgående premiummodellen och testvinnaren Samsung QN85C (med miniLED, lokal nedbländning och högre kontrast) för samma pris som Q77D.

Läs också OLED-killer? Den här MiniLED-TV:n från Samsung imponerar med en stark kontrast som kan utmana även de bästa OLED-skärmarna.

 

Karakter
Samsung Q77D (TQ65Q77D)
Premium

Ljud & Bild tycker

Samsung Q70-serien har bra anslutningsmöjligheter och ett mycket effektivt och smart användargränssnitt. Ljusstyrka och kontrast är inte riktigt i nivå med de bästa i klassen.

Också i detta test:

TV-mästerskap: 65-tums premium-TV med 120 Hz och HDR

TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)

Sopar banan med konkurrenterna

Kinesiska TCL har levererat flera bra och prisvärda TV-apparater de senaste åren och MQLED80 är fortfarande en av de bästa när det gäller prestanda.

Strålande kontrast och bra ljusstyrka gör TCL-skärmen lysande för både sport och film.
Brusreduceringen är inte alltid lika förfinad som hos Sony och Samsung. Betraktningsvinkeln skulle kunna vara bättre.
Läs hela testet

LG QNED86 (65QNED86)

Missar på kontrasten

Med tanke på LG:s framgångar med OLED-modellerna förväntade vi oss mer av LCD-skärmen QNED86.

Slimmad design, smarta finesser och bra anslutningar gör att QNED86 verkar modern och användarvänlig. Plus i kanten för ett särskilt sportläge.
Ljusstyrka och kontrast är bara medelmåttigt, vilket ger en ganska blek bildupplevelse.
Läs hela testet

Sony Bravia X90L (XR-65X90L)

Japansk bildmästare

2024 fortsätter Sony med den populära X90L-modellen, och efter en liten prisjustering är denna bildmästare fortfarande ett bra köp.

Sony-skärmen serverar en knivskarp och ljus bild med mjuka rörelser och härliga färger som passar till sport.
Designen är lite klumpig och bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 120 Hz. Lite ”blooning” från bakbelysningen sänker intrycket.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen