Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

TEST: Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Den här MiniLED-TV:n från Samsung imponerar med en stark kontrast som kan utmana även de bästa OLED-skärmarna.

Skrivet av / 2023-11-16 - 11:11
Samsung QN85C (TQ75QN85C)
Audun Hage

QN85-serien från Samsung har traditionellt sett varit en av de mest potenta Neo QLED-modellerna från den koreanska tillverkaren. Det här är lillebror till toppmodellen QN95C som vi redan har goda erfarenheter av. Samsung gjort en del för att få ner priset, men förhoppningsvis bevarat alla fina prestanda.

Designmässigt har QN85C några smarta egenskaper, bland annat en mittmonterad fot som gör den stora skärmen lätt att placera. För att vara en MiniLED-skärm är den förvånansvärt tunn och nätt, och den som vill väggmontera TV:n kan överväga Samsungs egna Slim Fit Wall Mount-väggfäste (WMN-B50EB) som håller skärmen ”som klistrad” mot väggen.

Samsung TQ75QN85C. (Foto: Samsung)

Användning och finesser

Den viktigaste skillnaden mellan QN95C och QN85C är att den senare är en ”allt-i-ett”-modell utan den separata kopplingsboxen som QN95C har. Alla anslutningar är integrerade på baksidan – inklusive fyra HDMI-ingångar av 2.1-standard, vilket ger gott om plats för moderna videokällor och spelkonsoler.

På smartfronten är Samsung späckad med finesser. Användargränssnittet Tizens har ett brett utbud av appar och alla som gillar streamingtjänster hittar gott om sådana, både för filmer/serier och inte minst gaming, där man nu kan spela direkt via skärmen.

Samsung har även en egen streamingtjänst (Samsung TV+) som innehåller massor av gratis TV-kanaler. Allt är inte lika intressant, men det finns ett par ljusglimtar, i form av massor av sportkanaler, Bud Spencer (!) och Baywatch …

Samsung QN85C har en liten och behändig fjärrkontroll med uppladdningsbart batteri. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Samsung QN85C är en av instegsmodellerna i Neo QLED-familjen, vilket är tilltalsnamnet för LCD-skärmar med MiniLED. Detta möjliggör en mer exakt ”fingertoppskontroll” över bildåtergivningen, jämfört med den mer grova zonindelning vi förknippar med vanliga LCD-skärmar.

Men – vilket vi också har märkt – de många lysdioderna kräver också en effektiv ”hjärna” i form av en videoprocessor som styr alltihop. Annars kan bilden lätt få halo- och skuggeffekter.

Här är dock Samsung i sitt esse, QN85C åstadkommer en suverän kontrast och ljusstyrning. Bilden som målas upp framför oss är knivskarp och har en ytterst levande karaktär.

Ljusstyrkan är strax över 1 000 nits (10 % fönster). Det är faktiskt inte lika starkt som hos Sony och TCL på max, men räcker gott för både HDR-innehåll och sport i starkt dagsljus. Utmanande scener med ljusa fläckar mot en mörk bakgrund återges mycket exakt. Dessutom är ljusfördelningen jämn över hela skärmen, vilket ger mycket bra kontrast och djupkänsla.

Jämfört med TCL och framför allt Sony är det tydligt att Samsung QN85C har den mest precisa styrningen av bakbelysningen. Filmer med mörka scener och snabba övergångar från mörkt till vitt, till exempel vinterkrigsscenerna i Band of Brothers, återges på ett väldigt naturligt sätt, utan plågsamma skuggeffekter när E-kompaniet rör sig igenom den mörka natten. Det ska också påpekas att även TCL är bra på detta område, men Samsungs TV är ändå snäppet mer exakt och jämnt fördelad.

Samsung QN85C har mycket precis och bra kontrast. Här med Netflix-filmen The Killer. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

På ljudsidan har den slimmade Samsung-skärmen undermonterade högtalare, samt några små extra surroundhögtalare längst upp på baksidan. Ljudet är faktiskt förvånansvärt bra: Michael Fassbenders sträva röst kommer fram väl i The Killer och skottsalvorna låter högt och tydligt. Helt klart en nivå bättre än ljudet vi fick med TCL och Sony.

Med det sagt så kommer de flesta antagligen att vilja uppgradera ljudet med en separat soundbar-högtalare. QN85C har en HDMI eARC-port till en soundbar, samt möjlighet för trådlös ljudöverföring via Wi-Fi (kräver en kompatibel Samsung-soundbar).

Läs också Fortfarande bäst när det gäller När det gäller att leverera engagerande filmljud är Samsungs toppmodell HW-Q995C det rätta verktyget för jobbet.

Slutsats

Samsung QN85C är en läcker och påkostad TV med slimmad design, väldigt bra anslutningar (inklusive fyra HDMI 2.1) och massor av smarta funktioner. Bildkvaliteten är både kontrastrik och knivskarp och fungerar bra till allt från sport till spel.

Samsung QN85C är utan tvekan en av de allra bästa storskärmarna i premiumklassen, men också en av de dyraste. Vi noterar dock att den här modellen har fått en rejäl prissänkning i samband med Black Week, och till nuvarande pris är denna TV utan tvekan ett fynd.

Karakter
Samsung QN85C (TQ75QN85C)
Premium

Ljud & Bild tycker

Samsung-skärmen har en bild med gnistrande bra kontrast, plus massor av smarta funktioner. Anslutningsmöjligheterna är också exemplariska. Priset kan verka lite styvt jämfört med konkurrenterna och QN85C får klara sig utan stöd för Dolby Vision HDR-formatet.

Också i detta test:

Tre 75-tums LCD-TV i premiumklassen

Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Knivskarp och silkeslen

Med Bravia X90L visar Sony att de är bland de bästa på bildbehandling. Den här TV:n gör nästan allt rätt!

Sony X90L har en knivskarp bild med lite brus och fantastisk färgåtergivning.
Kontrasten är inte riktigt i klass med MiniLED-skärmarna. Bara två av de fyra HDMI-ingångarna har 2.1-standard.
Läs hela testet

TCL MQLED80 (75MQLED80)

Mycket TV för pengarna

TCL 75MQLED80 har en väldigt kontrastrik bild full av djup och imponerande färger. Ett mycket bra köp!

TCL MQLED har en jämn, ljusstark och kontrastrik bild med tjusig färgåtergivning.
Skärpa och brusreducering är inte riktigt i klass med konkurrenterna från Sony och Samsung. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Samsungs nya OLED-TV imponerar

Perfekt utomhus-TV

Sonys MiniLED-TV gör en träffsäker comeback

Fortfarande en av de bästa?

Ljud & Bild
Rulla till toppen