Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-Q995C

Biochefen!

När det gäller att leverera engagerande filmljud är Samsungs toppmodell HW-Q995C det rätta verktyget för jobbet.

Av / 2023-09-19 - 09:00
Samsung HW-Q995C
Audun Hage

Det finns vissa förväntningar när vi får en ny Samsung-soundbar i testrummet. Det gäller särskilt toppmodellerna i 900-serien, som har imponerat med kraftfullt bioljud i flera generationer. Senaste tillskottet är HW-Q995C, som är efterträdaren till testvinnaren HW-Q995B från 2022.

2023-modellen använder samma högtalarkonfiguration med 11.1.4 kanaler och grundkonceptet är väldigt likt föregångarens. Här får du en ”all inclusive”-lösning där både subwoofer och surroundhögtalare följer med i kartongen.

Samsung HW-Q995C består av en soundbar, en subwoofer och två bakre surroundhögtalare. (Foto: Samsung)

Samsung HW-Q995C

Med sina 123 centimeter är HW-Q995C bland testets största. En ”kantig” design och perforerade metallgaller gör den inte nödvändigtvis till den mest ögonvänliga, även om just den här modellen har fått en något ljusare grå nyans än föregångaren. Vi saknar fortfarande de lite äldre generationernas tygöverdrag, men det har Samsung förmodligen hoppat över för att hålla nere priset. De trådlösa bakhögtalarna, och subwoofern med Acoustic Lens framför baselementet, är också likadana som på 2022-modellen.

(Foto: Samsung)

Installation och användning

HW-Q995 har en mängd finesser, bland nyheterna i årets modell hittar vi en inbyggd SmartThings Hub, som gör att högtalaren kan fungera tillsammans med och styra olika enheter i ett smart hem. Den har också fått uppdaterad Q Symphony-ljudbehandling som fungerar tillsammans med nyare Samsung-TV-apparater.

När soundbaren ska ställas in för första gången rekommenderas det att ladda ner appen Samsung SmartThings. Den gör det enkelt att koppla upp till Wi-Fi-nätverket och har även mer avancerade inställningar och funktioner. Installationen gick smidigt och soundbaren kopplades snabbt till de andra högtalarna i rummet.

HW-Q995 är utrustad med en HDMI eARC-utgång med ljudretur, så att den kan ta emot högupplösta ljudsignaler. Dessutom har den två extra HDMI-ingångar där du kan koppla in extra A/V-källor. Men den klarar fortfarande inte att skicka vidare videosignaler med 4K/120 Hz och VRR, så spelkonsoler och annat är bäst att koppla direkt till TV:n.

Det går att överföra Dolby Atmos-signaler från TV:n till soundbaren via Wi-Fi (obs! kräver en kompatibel Samsung-TV), så att vi i teorin kan hoppa över HDMI-kabeln. Wi-Fi-överföringen använder dock den komprimerade Dolby Digital+-standarden, så för bästa möjliga ljud rekommenderas det fortfarande att använda HDMI eARC-kontakten.

I övrigt stöder Samsung-plankan både Bluetooth, AirPlay 2 och Spotify Connect, så det finns gott om trådlösa anslutningsmöjligheter.

Det finns mindre och snyggare soundbar-högtalare där ute, men Samsung levererar å andra sidan en imponerande stor och tredimensionell surroundljudbild.

Ljudkvalitet

Det var med viss förväntan vi tryckte ”play”, men lyckligtvis blev vi inte besvikna: HW-Q995C målar upp en massiv, stor och bred filmljudbild som suger in oss i handlingen i Mission Impossible: Fallout.

HW-Q995C svarar med en skarp och tydlig röståtergivning, väl ackompanjerad av filmmusiken från surroundkanalerna. Här kommer vi ännu närmare Tom Cruise och hans gäng än vad vi gör med någon av de andra testdeltagarna! Och när skjutascenerna brakar loss visar Samsung musklerna, med imponerande kraft i alla kanaler, inklusive en mullrande men tight subwoofer.

Det är något med ljudet från Samsung-systemet som gör att biokänslan kommer omedelbart, inlevelsen växer och vi glömmer bort omvärlden för en stund. Rumsklangen är imponerande och vi får genast associationer till stora filmupplevelser på bioduken. I det avseendet påminner HW-Q995C mycket om förra årets modell, men det är egentligen bara positivt.

Samsung-systemet fungerar utmärkt med musik också, även om detta inte är dess starkaste sida. Sångröster är stora och tydliga, både pop, rock och R&B låter underhållande tack vare den stora och fylliga ljudbilden. Vi märker dock att timingen i basregistret hade kunnat vara ännu bättre.

Subwoofern levererar en bas som är massiv och djup, men det kan verka som om den är mest inriktad på film och djupa baseffekter, snarare än att vara så finkänslig och detaljerad som möjligt med musik. Det märks att Sonys subwoofer är lite mer taktfull och precis i anslagen, särskilt med basgitarr och kontrabas.

(Foto: Samsung)

Vem passar den till?

Samsung HW-W995C är en stor och kraftfull soundbar för de som vill ha höga prestanda för pengarna – och har plats för det. Denna soundbar är som skapt för att matcha en stor bild! Om du kopplar HW-Q995B till en kompatibel Samsung-TV kan du dessutom utnyttja finessen Q Symphony, som använder TV:ns inbyggda högtalare tillsammans med soundbaren.

Läs också Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV! De som har tillräckligt med plats och pengar för detta monster till TV kan se fram emot extraordinära filmupplevelser! Men i kulissen lurar en kinesisk konkurrent.

Slutsats

HW-Q995C sällar sig till raden av utmärkta soundbar-högtalare vi har testat från Samsung de senaste åren. Toppmodellen är stor, kantig och kanske inte speciellt snygg att titta på – men har seriösa bio-ambitioner!

Samsung levererar en imponerande realistisk, stor och närvarande ljudbild med både film och TV-ljud, samtidigt som den fungerar fint med musik. Med tanke på vad du får för pengarna – soundbar, subwoofer och bakhögtalare – får HW-Q995C betraktas som ett fynd och är en välförtjänt testvinnare.

 

Karakter
Samsung HW-Q995C
Premium

Ljud & Bild tycker

Samsung HW-Q995C är en kraftfull soundbar som levererar en stor, exakt och engagerande ljudbild med saftigt ljudtryck och djup bas. Samsung-högtalaren är inte speciellt snygg att titta på, den har ett kantigt utseende och tar ganska mycket plats på TV-bänken.

Också i detta test:

5 premium-soundbars hösten 2023

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympt sin soundbar

Kompakta Ambeo Soundbar Mini passar in elegant överallt, men kvalitet är fortfarande det viktigaste.

Väldigt naturligt och klart ljud. Automatisk rumskalibrering.
Atmos endast mjukvarustyrt, utan topphögtalare. Kan inte byggas ut med bakhögtalare. Försiktig dynamik.
Läs hela testet

Loewe klang bar3 mr

Imponerande bas!

Testets ”joker” är Loewes soundbar, som levererar ett imponerande fylligt ljud. Med klang bar3 kan du faktiskt överleva utan subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har en mycket stor, bred och fyllig surroundljudbild, även utan extra subwoofer och bakhögtalare. En kompakt och potent soundbar-lösning.
Loewe får klara sig utan toppmonterade höjdkanaler.
Läs hela testet

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Fullt godkänd

Yamahas soundbar är en fröjd för ögat och låter inte dumt alls.

Snyggt utseende, lätt att använda, gör inte mycket negativt.
Ingen display. Saknar engagemang och dynamik.
Läs hela testet

Sony HT-A5000

Sony levererar varorna

Sony HT-A5000 är en lysande, välljudande och lättanvänd soundbar med ett brett spektrum av finesser.

Sony HT-A5000 målar upp en stor och tydlig ljudbild med en övertygande surroundeffekt och kan spela högt utan några tecken på svårigheter.
Den industriella looken är kanske inte den mest vardagsrumsvänliga.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Rulla till toppen