Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony HT-A5000

Sony levererar varorna

Sony HT-A5000 är en lysande, välljudande och lättanvänd soundbar med ett brett spektrum av finesser.

Av / 2023-09-19 - 09:00
Sony HT-A5000
Audun Hage

Sony har ett brett utbud av soundbars och mitt bland dem hittar vi premiummodellen HT-A5000. Detta är en soundbar vi har god erfarenhet av från tidigare tester.

Den innehåller i stort sett allt som Sony har att erbjuda i form av högtalarteknik och akustiska tricks, plus ett brett formatstöd och flera uppgraderingsmöjligheter.

Sony HT-A5000

Detta är en av de större modellerna i testet rent fysiskt. Med en bredd på 120 centimeter passar den bäst till de större TV-skärmarna. Designen är fin – men finishen i mattsvart är nog mer ”hemmabioinriktad” än direkt vardagsrumsvänlig. Det skulle vara trevligt att ha ett alternativ i vitt eller grått.

HT-A5000 har en så kallad 5.1.2-konfiguration, med separata topphögtalare för höjdkanalerna. Den stöder både Dolby Atmos, DTS:X och inte minst Sonys eget 360 Audio-format för musik.

Sony HT-A5000 är designad för att fungera bra som en fristående soundbar, men kan även utökas med till exempel subwoofern SA-SW3 och de trådlösa bakhögtalarna SA-RS3 som vi även hade tillgång till under detta test.

Foto: Sony

Installation och användning

HT-A5000 har bra anslutningsmöjligheter. Förutom HDMI eARC-ljudreturkanal för TV-ljud har den en extra HDMI-ingång för externa videokällor som kan användas till en Blu-ray-spelare, spelkonsol, Apple TV eller liknande.

För den som vill lyssna på musik kan HT-A5000 även locka med inbyggt Wi-Fi och stöd för Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast och Bluetooth. Så det finns gott om uppspelningsalternativ.

Det finns också ett par extra finesser som förbättrar användarvänligheten. Bland annat en separat inställningsmeny som visas direkt på TV-skärmen. Den guidar oss genom första installationen och är praktisk när vi vill göra ljudinställningar eller lägga till extra högtalare.

Sony har även lyckats få plats med ett litet teckenfönster på framsidan av högtalaren som visar viktig statusinformation. Det dimmas dock helt när det inte används.

Sony-HT-A5000-OSD Sony-HT-A5000-display
<
>
Sonys skärmmeny visas på TV-skärmen när du kopplar den in den via HDMI. Den guidar oss enkelt genom förstagångsinstallationen och är dessutom praktisk att plocka fram när vi vill göra avancerade ljudinställningar. (Foto: Audun Hage)

 

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är naturligtvis det allra viktigaste och här fortsätter HT-A5000 att övertyga. Ljudbilden är både större och mer detaljerad än hos många av konkurrenterna. Klangbalansen är klar och fyllig med finslipad diskant och rent, oförvrängt mellanregister.

Sony ger en imponerande bred och omslutande surroundeffekt och kan spela högt och rent, även när den ”står på egna ben” utan hjälp av externa högtalare.

Röståtergivningen är tydlig och distinkt – i Mission Impossible: Fallout kommer vi nära inpå dialogen mellan Ethan Hunt (Tom Cruise) och hans team, och får ett bättre intryck av stämningen och tonen hos karaktärerna – små detaljer som bidrar till inlevelsen.

Intrycket består när vi kopplar in subwoofern SW-SA3 och bakhögtalarna RS-3. För även om soundbaren har användbar bas på egen hand så blir det naturligtvis en extra dimension när vi kopplar in en subwoofer. Sonys rumskorrektion gör ett utmärkt jobb med att sy ihop de många kanalerna och sluter ”ljudbubblan” runt oss på ett trovärdigt sätt.

Sony tar med sig de goda egenskaperna när det spelas musik och målar upp en stor och bred ljudbild även då. Spellistorna låter stora, breda och fylliga, med en taktfast och rytmisk bas. Det behöver inte vara begränsat till stereo: vi testade även låtar i Dolby Atmos, och Sonys eget 360-format via Tidal, och då används alla kanaler för att ge en mer uppslukande upplevelse. Här varierar intrycket mycket beroende på inspelning och mixning, men några av de bästa produktionerna kan ge magiska musikaliska ögonblick.

Vem passar den till?

Sony HT-A5000 riktar sig till de som inte har något emot att ha en stor och bred soundbar under TV-skärmen. Den passar bäst med de större TV-skärmarna, från 65 tum och uppåt.

Den har även en del fördelar tillsammans med nyare Sony-TV-apparater, till exempel OLED-TV:n A80L. Då kan du använda soundbaren i kombination med TV:ns inbyggda högtalare och få en ännu mer exakt center-ljudbild – en funktion som heter Acoustic Center Sync.

Läs också Knivskarp OLED-TV från Sony Läcker bildkvalitet och Sonys pigga ljudsystem gör att A80L ger härliga TV-upplevelser.

Slutsats

Sony HT-A5000 är en soundbar vi redan har goda erfarenheter av och intrycket står sig efter att ha jämfört den med flera av de senaste utmanarna. Det här är en av testdeltagarna som ger mest ljud för pengarna.

HT-A5000 låter utmärkt på egen hand, men får betydligt mer pondus när vi kompletterar den med en subwoofer – och surroundhögtalare är pricken över i. Fin användarvänlighet är också ett plus. En bra utgångspunkt för ett potent soundbar-ljudsystem!

Karakter
Sony HT-A5000
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony HT-A5000 målar upp en stor och tydlig ljudbild med en övertygande surroundeffekt och kan spela högt utan några tecken på svårigheter. Den industriella looken är kanske inte den mest vardagsrumsvänliga.

Också i detta test:

5 premium-soundbars hösten 2023

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympt sin soundbar

Kompakta Ambeo Soundbar Mini passar in elegant överallt, men kvalitet är fortfarande det viktigaste.

Väldigt naturligt och klart ljud. Automatisk rumskalibrering.
Atmos endast mjukvarustyrt, utan topphögtalare. Kan inte byggas ut med bakhögtalare. Försiktig dynamik.
Läs hela testet

Loewe klang bar3 mr

Imponerande bas!

Testets ”joker” är Loewes soundbar, som levererar ett imponerande fylligt ljud. Med klang bar3 kan du faktiskt överleva utan subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har en mycket stor, bred och fyllig surroundljudbild, även utan extra subwoofer och bakhögtalare. En kompakt och potent soundbar-lösning.
Loewe får klara sig utan toppmonterade höjdkanaler.
Läs hela testet

Samsung HW-Q995C

Biochefen!

När det gäller att leverera engagerande filmljud är Samsungs toppmodell HW-Q995C det rätta verktyget för jobbet.

Samsung HW-Q995C är en kraftfull soundbar som levererar en stor, exakt och engagerande ljudbild med saftigt ljudtryck och djup bas.
Samsung-högtalaren är inte speciellt snygg att titta på, den har ett kantigt utseende och tar ganska mycket plats på TV-bänken.
Läs hela testet

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Fullt godkänd

Yamahas soundbar är en fröjd för ögat och låter inte dumt alls.

Snyggt utseende, lätt att använda, gör inte mycket negativt.
Ingen display. Saknar engagemang och dynamik.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen