Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Loewe klang bar3 mr

Imponerande bas!

Testets ”joker” är Loewes soundbar, som levererar ett imponerande fylligt ljud. Med klang bar3 kan du faktiskt överleva utan subwoofer.

Skrivet av / 2023-09-19 - 09:00
Loewe klang bar3 mr
Audun Hage

Den tyska TV-tillverkaren Loewe har legat lågt ett tag men i år gör fabriken i Kronach ”comeback” i samband med deras 100-årsjubileum, med en rad påkostade TV-apparater och ljudprodukter. En av dessa är klang bar3, den mellersta av tre soundbar-modeller.

Läs också Lyxig OLED-TV från Loewe Loewe iconic är en av de läckraste TV-apparaterna vi har sett, innan vi ens har slagit på den.

Loewe klang bar3 mr

Klang bar3 är en av de mer kompakta i testet. Kvalitetsintrycket är positivt och när vi tar en närmare titt så kan vi konstatera att den har två toppmonterade högtalare utöver de på fronten. Höjdkanaler till Atmos, tänker du säkert. Men nej, det handlar faktiskt om baselement!

Loewe bar3 är en ganska konventionell 3.1-soundbar. Den stöder både Dolby Atmos och DTS:X, men då i form av ljudbehandling och utan dedikerade topphögtalare. Loewe har i stället valt att montera två dedikerade baselement på ovansidan, och sammanlagt sju framåtriktade element som delar på uppgiften att återge vänster, center, och höger kanal.

Loewe hävdar att den extra baslösningen gör att klang bar3 klarar sig fint utan en extern subwoofer. Vi tog dem på orden och valde att testa den här modellen helt på egen hand, så som den kommer i kartongen. Men de som vill ha 5.1-surround kan utökas med separata bakhögtalare, en subwoofer och till och med extra fronthögtalare.

Foto: Loewe

Installation och användning

Loewe klang bar3 är lätt att ställa in via appen myLoewe, som guidar oss genom den första installationen. Appen kan också användas som guide när du vill lägga till bakhögtalare och subwoofer till systemet. I övrigt sker styrningen smärtfritt via den medföljande fjärrkontrollen, eller med TV:ns fjärrkontroll.

Det finns tre HDMI-kontakter, varav en stöder eARC-ljudretur direkt från TV:n. De två extra ingångarna kan användas för externa videokällor, då skickas videosignalerna vidare till TV-skärmen.

Bland de trådlösa möjligheterna hittar vi bland annat AirPlay 2, Bluetooth och Chromecast samt Spotify. Men klang bar3 har även DTS Play-fi, med möjlighet att utöka med fler trådlösa högtalare.

Klang bar3 har bra anslutningar, bland annat extra linjeutgångar för surround som du kan koppla direkt till en förstärkare eller aktiva högtalare om du vill. Smart och originellt! (Foto: Loewe)

Ljudkvalitet

Loewe är inte den första tillverkaren som skryter med att deras högtalare klarar sig utan extra assistans i basregistret, men här finns det faktiskt en del substans i påståendet: Loewe klang bar3 serverar ett stort, kraftfullt ljud när Mission Impossible: Fallout rullar på skärmen.

Röståtergivningen är stark och klar, och låter mer behaglig och naturlig än den lite vassa dialogen från Yamaha. Ljudbilden är stor och bred, med en tyngd i bastonerna som direkt får oss att nicka uppskattande.

– Det är utmärkt och fyllig bas här med tanke på storleken, konstaterar Audun.

Geir håller med:

– Här finns faktiskt duglig basåtergivning, även utan subwoofer.

Visst, basen från Loewe är naturligtvis inte tillräckligt djup eller kraftfull för att skaka om parketten lika ordentligt som en subwoofer kan. Men kvaliteten på det hörbara basregistret är god, med fin fyllighet för både musik och ljudeffekter. Vi kan också skruva upp volymen till en ”underhållande” nivå utan att högtalarna låter pressade.

Klang bar 3 har en jämn och fin klangbalans som även gör ett bra jobb med musik. Stereoljudbilden är bred och detaljerad, även om det märks att vissa konkurrenter – speciellt Sony – har ännu mer detaljer och luft i toppen.

Loewe ger också en hyfsad illusion av surroundljud från sidorna, men när det gäller ljud bakifrån och uppifrån låter det inte lika övertygande. Klang bar3 kan inte riktigt mäta sig med surroundljudet från Sennheiser Ambeo – och naturligtvis ännu mindre med konkurrenterna från Sony och Samsung som har extra surroundhögtalare.

Du kan så klart utöka Loewe-systemet också, med ett par bakhögtalare från Klang-serien får man garanterat en ännu mer helgjuten ljudbild. Det finns även en subwoofer för den som vill ha starkare och djupare bas. Men det gör också systemet en hel del dyrare.

Klang bar3 kan också ingå i ett större 5.1-system med högtalarna i Klang-familjen. (Foto: Loewe)

Vem passar den till?

Klang bar3 vänder sig till de som redan har en Loewe-TV och vill ha en ljudlösning som passar. Den ingår för övrigt när du väljer en Loewe iconic-TV. Designmässigt är den en bra matchning till märkets egna TV-modeller och kan dessutom ingå i större surround- och multiroom-system från Loewe.

Med det sagt så kommer den även passa perfekt med andra TV-märken och för dig som vill ha en fristående soundbar med fylligt ljud men som av olika anledningar inte vill ha en separat subwoofer.

Foto: Loewe)

Slutsats

Till en början var vi lite spända på hur den kompakta Loewe-högtalaren skulle prestera rent ljudmässigt, men vi blev faktiskt positivt överraskade. Klang bar3 levererar ett övertygande ljud. Priset kan tyckas lite högt för en soundbar utan extra högtalare eller sub, men den levererar en stor och bred ljudbild och en bas som är imponerande för sin storlek. Klang bar3 passar perfekt för Loewe TV-ägare, men andra bör också låna ett öra till denna tyska högtalare.

Karakter
Loewe klang bar3 mr
Premium

Ljud & Bild tycker

Loewe klang bar3 mr har en mycket stor, bred och fyllig surroundljudbild, även utan extra subwoofer och bakhögtalare. En kompakt och potent soundbar-lösning. Loewe får klara sig utan toppmonterade höjdkanaler.

Också i detta test:

5 premium-soundbars hösten 2023

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympt sin soundbar

Kompakta Ambeo Soundbar Mini passar in elegant överallt, men kvalitet är fortfarande det viktigaste.

Väldigt naturligt och klart ljud. Automatisk rumskalibrering.
Atmos endast mjukvarustyrt, utan topphögtalare. Kan inte byggas ut med bakhögtalare. Försiktig dynamik.
Läs hela testet

Samsung HW-Q995C

Biochefen!

När det gäller att leverera engagerande filmljud är Samsungs toppmodell HW-Q995C det rätta verktyget för jobbet.

Samsung HW-Q995C är en kraftfull soundbar som levererar en stor, exakt och engagerande ljudbild med saftigt ljudtryck och djup bas.
Samsung-högtalaren är inte speciellt snygg att titta på, den har ett kantigt utseende och tar ganska mycket plats på TV-bänken.
Läs hela testet

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Fullt godkänd

Yamahas soundbar är en fröjd för ögat och låter inte dumt alls.

Snyggt utseende, lätt att använda, gör inte mycket negativt.
Ingen display. Saknar engagemang och dynamik.
Läs hela testet

Sony HT-A5000

Sony levererar varorna

Sony HT-A5000 är en lysande, välljudande och lättanvänd soundbar med ett brett spektrum av finesser.

Sony HT-A5000 målar upp en stor och tydlig ljudbild med en övertygande surroundeffekt och kan spela högt utan några tecken på svårigheter.
Den industriella looken är kanske inte den mest vardagsrumsvänliga.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen