Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony ULT Field 1

Bärbar högtalare med saftig bas

Sonys lilla högtalare levererar en stark ljudbild med mycket bas, och priset är ganska hyggligt.

Av / 2024-04-11 - 18:03
Sony ULT Field 1
Audun Hage

Marknaden för små, bärbara Bluetooth-högtalare är enorm, och nu vill Sony ha en större del av kakan. De har precis lanserat en helt ny serie högtalare och hörlurar speciellt riktade till hip hop-fans som älskar bas, och nyckelordet är ULT.

Den japanska tillverkaren har levererat flera välljudande högtalare de senaste åren – inklusive några riktigt roliga partyhögtalare – men de mindre modellerna kan ha verkat lite trista jämfört med de senaste från till exempel JBL. Speciellt för de yngre lyssnarna, som uppskattar lite extra bas till sin hip hop och RnB.

Sony har lagt märke till denna lite trista stämpel och nu har de bett sina ingenjörer att komma fram med en fetare ljudbild som pumpar ut lite mer bas! Resultatet är den nya ULT-serien.

Uttrycket ULT (“Allt”) är en förkortning för Ultimate och är hämtat från gamingmiljön, så det råder ingen tvekan om att Sony uppvaktar en yngre publik med denna serie. Timingen är bra, för nu när det blir ljusare och varmare är det nog många som längtar efter att vara utomhus för att dela med sig av sina musikupplevelser.

Så frågan är om ljudet är “Ult” eller bara grått och tråkigt? Kom igen brorsan!

Sony ULT Field 1 finns i fyra färger. (Foto: Sony)

Sony ULT Field 1 – bärbar högtalare för hip hop-älskaren

ULT-serien består av både hörlurar, partyhögtalare och bärbara högtalare och här testar vi den allra minsta ULT Field 1. Den lilla högtalaren mäter 20,6 x 7,7 x 7,6 cm och väger knappt 650 gram. Storleken gör att den lätt slinker ner i en ryggsäck eller gymväska, men högtalaren har även en praktisk rem som gör den lätt att bära runt eller knyta fast.

Det första intrycket när vi packar upp den är att ULT Field 1 verkar robust och har bra byggkvalitet. Den är både damm- och vattentät (IP67-certifierad) samt stötsäker. Vårt testprov kom i en lite trist svart färg, men högtalaren finns även i vitt, grönt och orange för den som vill ha en lite färggladare variant.

Batteritiden uppges vara 12 timmar och det visade sig stämma bra under testet, men det kommer naturligtvis att förkortas något om man spelar för fullt hela kvällen. Högtalaren har för övrigt USB-C-laddning som med 10 minuters laddningstid ska ge 3 timmars speltid.

P1040002 P1040007 P1040012
<
>
(Foto: Audun Hage)

Lätt att ställa in

Den kompakta Sony-högtalaren får plats var som helst och kan placeras liggande eller stående. Se bara till att ha Sony-loggan vänd mot dig, för det är från den sidan det mesta av ljudet kommer. Här finns nämligen ett fullregisterelement, som stöds av två passiva baselement monterade i vardera änden.

Utseendemässigt kan ULT Field 1 påminna lite om Sony SRS-XB23, som vi har testat tidigare med bra resultat, men den håller på att utgå ur sortimentet, så för dig som letar efter en kompakt Bluetooth-högtalare från Sony är detta nu en av de mest relevanta modellerna. De är dock noga med att betona att ULT är en helt ny serie som skiljer sig från sina föregångare.

En central del av Sony-högtalaren är den karakteristiska “ULT”-knappen som tillsammans med kontrollknapparna sitter ovanpå. När man trycker på den aktiveras ett separat ljudläge med starkare mellanbas och en något piggare ljudbild som är anpassad för att kunna spela högt.

(Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Som med alla högtalare måste man anpassa förväntningarna något efter storleken, och en pytteliten högtalare som ULT Field 1 går givetvis inte att jämföra med de större modellerna från varken Sony eller andra konkurrenter.

Till exempel har den större ULT Field 7-modellen, som vi redan har testat, en betydligt större ljudbild med starkare och djupare bas. Men storebror både väger och kostar tio gånger så mycket, och är mer en halvstationär modell än något man vill ha med sig ut på tur!

I klassen små bärbara högtalare är ULT Field 1 däremot något av det tuffaste vi hört – ja, så länge du aktiverar ULT-läget. I neutralt läge låter det lite platt, men med ULT aktiverat har den lilla Sony-högtalaren en klar, tydlig och fyllig ljudbild som gör att vi direkt “spetsar öronen” och vill höra mer.

Läs också Sätter fyr på festen Sonys nya serie bärbara högtalare övertygar på det viktigaste.

Den ljusa rösten från The Weeknd kommer väl fram här, samtidigt som synthbasen pumpar övertygande. Och Beyoncés starka sång på nya Texas Hold’em låter imponerande stort, med bra komp från trummor och gitarr.

Många små högtalare har en tendens att gröta till ljudbilden när man frestas att spela högt, men ULT-modellen klarar sig imponerande bra när vi skruvar upp volymen.

Spellistorna från Tidal och Spotify blev relativt långa kvällen vi fick Sony-högtalaren att testa. Undertecknad kanske har “lite” fler år bakom sig än publiken den här högtalaren riktar sig till, men vi har i alla fall gemensamt att vi diggar bas!

(Foto: Audun Hage)
Läs också Ungdomliga hörlurar gör rent bord Med ULT-serien riktar sig Sony speciellt mot unga människor och hiphop-älskare. Och ULT Wear-hörlurarna är rena ungdomskällan.

Slutsats och konkurrenter

Sony ULT Field 1 är designad för att locka de yngre lyssnarna med en tuff och basrik ljudbild. Den lilla högtalaren är inte den mest hi-fi-korrekta vi har hört, men det är inte heller poängen, snarare tvärtom.

När målet är att pumpa ut så mycket bas som möjligt från ett litet bärbart fodral måste vi säga att Sony har lyckats bra med denna modell. Så om du vill ha en billig, snygg och liten högtalare som du kan ta med dig överallt är ULT Field 1 den du bör välja.

Sony ULT Field 1 kan visa sig vara en tuff utmanare till populära JBL Flip 6. Ljudmässigt framstår Sony mer “hårig” och med tuffare bas, och med ett pris på 1 800 SEK är detta utan tvekan ett bra köp.

Karakter
Sony ULT Field 1
Basic

Ljud & Bild tycker

Sony-högtalaren är kompakt, robust och lätt att ta med sig, samtidigt som den kan spela högt och med imponerande tung bas för sin storlek. Sony ULT Field 1 är en ren Bluetooth-högtalare och kan därför inte anslutas till Wi-Fi.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Rulla till toppen