Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Elipson Heritage XLS7

Överraskande bra retrohögtalare

Elipson Heritage XLS7 är den minsta medlemmen i den franska retrofamiljen. Men ljudet är överraskande stort.

Av / 2024-02-21 - 14:00
Elipson Heritage XLS7
John Hvidlykke

Retrovågen tar allt större fart i hifi-världen. Nu får högtalarna gärna ta lite plats igen. Och efter många års ökenvandring av vitlackerad likgiltighet är valnötsfinish på modet igen.

Där får Elipson Heritage XLS7 den första stilpoängen.

Retrostilen är välgjord in i minsta detalj. (Foto: Elipson)

Högtalaren är den nyaste och minsta medlemmen i Elipsons retroserie som började med de enorma XLS15 och fortsatte med XLS11, som vi testade för drygt ett år sedan.

Trots att Elipson är lika ärkefranska som en baguette med brieost ser Heritage XLS7 ut som något som skulle kunna vara Made in USA på 1970-talet. Det är en mellanstor stativhögtalare med en design och finish som bäst kan beskrivas som rått maskulin. Kabinettet är fanerat med äkta valnöt (inte vinyl). Och utan någon form av rundade kanter och hörn.

ELI_XLS 7_21 ELI_XLS 7_22
<
>
Det ingår en värdig, gråsvart tygfront. Men elementen är nästan för vackra för att gömmas undan. (Foto: Elipson)

Det ingår gråsvarta tygfronter, men de fick ligga kvar i kartongerna så att elementen var synliga.

Läs också Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.

Elipson Heritage XLS7 är en tvåvägshögtalare med ett 6,5-tums bas/mellanregisterelement – självfallet med ett ljust membran – och en 22-mm dome-diskant, som även sitter i de större XLS11 och XLS15. Och för att fullända 70-talsstilen kan diskantnivån justeras med en ratt.

På baksidan av kabinettet, som också är fanerat, hittar man en uppsättning banan-/skruvkontakter av rimlig kvalitet.

Heritage XLS7 har en 6,5-tums bas – naturligtvis med ett ljust membran – och en 22-millimeters domediskant. Och för att fullända stilen kan diskantnivån justeras med ett vridreglage. (Foto: Elipson)

Eftersom basreflexporten sitter på framsidan är det lockande att placera högtalarna nära bakväggen eller till och med i en bokhylla. För det mest balanserade ljudet och bästa stereoperspektivet rekommenderar vi ändå att de ställs på stativ med ett visst avstånd till bakvägg och hörn.

Ljudkvalitet

De här har Elipson lyckats väl med. Nu för tiden kan man simulera och mäta långt fler parametrar än vad som var möjligt på den gamla goda tiden som vintage-högtalarna flirtar med. Men i slutändan handlar det om magin i väl valda kompromisser.

Man kan köpa till anpassade stativ i valnöt. (Foto: Elipson)

Elipson Heritage är ett roligt, men också begåvat sällskap. Det första man märker är att ljudet inte bara befinner sig mellan och inuti högtalarna, utan breder ut sig en bra bit på vardera sida av dem. Detta är något man förväntar sig som en självklarhet med dyrare högtalare. Men inte från ett par lågprislådor som de här. Rise of the Triads med Code Elektro satte jag egentligen bara på för att komma i stämning inför själva testet, men jag fastnade för den stora och breda ljudbilden.

Nästa sak som får den här luttrade recensenten att vakna till är dynamiken. Små högtalare har ofta svårt att förmedla skillnaden mellan tysta passager och explosiva utbrott. Men Heritage XLS7 är med på festligheterna. Oavsett om det handlar om det tunga beatet i Right Hand Man från musikalen Hamilton eller om pisksnärtar och dånande pukor i Telarc-versionen av Johann Strauss Banditen Galopp med Cincinnati Pops. Visst, basen är inte avgrundsdjup, men den är tillräckligt djup för att göra vad den ska. Och – desto viktigare – den är tillräckligt kraftfull.

Låter bättre än sin storebror

Den större Heritage XLS11, som är en trevägshögtalare, kunde verka lite rå i mellanregistret. På det området klarar sig XLS7 faktiskt bättre. Det 6,5 tum stora baselementet möter dome-diskanten sömlöst vid 2,4 kHz. Och även om jag har hört röster återges på ett renare och mer nyanserat sätt så hänger ljudbilden ihop snyggt och bevarar sitt engagemang och sin musikglädje.

Stresstestet i form av Disturbeds Sound of Silence-cover klaras av på ett övertygande sätt. Visserligen låter de små högtalarna ansträngda när hela orkestern drar igång i andra halvan av låten. Men det låter inte fult eller förvrängt. Och det är en prestation i sig.

Läs också Löjligt bra bokhyllehögtalare JBL:s minsta må vara liten, men den vet hur man sparkar liv i musiken.

Konkurrenter

Elipson Heritage XLS7 håller till i en prisklass där man ironiskt nog främst hittar högtalare med inbyggda förstärkare. En närliggande konkurrent är dock Q Acoustics 5020, som är en aning mer nyanserad i mellanregistret men som inte har samma dynamiska spännvidd. Spelstilen – och designen – är inte helt oväntat lik JBL L52 Classic. Fast till ett något lägre pris.

Slutsats

Elipson Heritage XLS7 är en liten, ganska billig högtalare som överraskar med sin stora och dynamiska ljudbild. Den är kul att lyssna på och tack vare vintage-designen är den perfekt för en mysig liten man cave. Men rent kvalitetsmässigt får den lov att komma in finrummet. Och det är svårt att hitta några konkurrenter som gör ett mer övertygande och bättre jobb för pengarna. Och på alla andra områden än förmågan att spela högt är XLS7 faktiskt bättre än sin dubbelt så dyra storebror, XLS11.

Karakter
Elipson Heritage XLS7
Basic

Ljud & Bild tycker

Retrostilen är väl genomförd in i minsta detalj. Hög byggkvalitet och fin finish för att vara en så billig högtalare. Snyggt och dynamiskt ljud. Finns inte i vitt. Bas och ljudtryck är naturliga skäl begränsat. Mellanregistret är inte supernyanserat.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen