Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 5 premium-soundbars hösten 2023

Soundbar-högtalarna som tar kvaliteten på allvar

Om en soundbar inte ska vara en kompromiss gäller det att hålla tungan rätt i mun – och ett lite lösare tag om plånboken. Det lönar sig.

Av / 2023-09-19 - 09:00
5 premium-soundbars hösten 2023
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Det är redan allmänt känt att soundbar-högtalare är det enklaste sättet att förbättra TV-ljudet. Men precis som allt annat finns de i en mängd olika former, storlekar, pris- och kvalitetskategorier. Så vad ska man välja?

Som vanligt handlar det om att tänka igenom sina egna behov och hur den ska användas, och sedan välja rätt verktyg för jobbet. Den lilla nätta TV:n i köket behöver inte samma kraftfulla ljud som den storskärmen i gillestugan. Det gäller att välja en soundbar som matchar TV:n både när det gäller storlek och prestanda.

Premiumsegmentet

Den här gången tar vi oss an ett brett urval av nya soundbars i premiumklassen. Det här är modellerna för dig som ställer högre krav på ljudet. Oavsett om det är en liten soundbar med kompakt form eller en riktig bjässe. I det här testet finns det mesta.

I den här klassen har startfältet högtalarelement av högre kvalitet, fler kanaler, starkare förstärkare och mer avancerad signalbehandling som på bästa sätt syr ihop ljudet till en större helhet.

SR_X50A_LightGrey_Slant_Std.tif
Foto: Yamaha och KI

Om Dolby Atmos och DTS:X

Vi har satt stöd för Dolby Atmos som ett krav, när det är som bäst ger det en fantastisk rumskänsla med både höjd och djup i ljudbilden. En del högtalare har även stöd för DTS:X, som är ett nästan identiskt – men inte kompatibelt – ljudformat.

Även om DTS:X har hyfsat stöd på Blu-ray-skivor så har det hittills lyst med sin frånvaro på streamingtjänsterna. Men Disney+ har börjat få ett litet utbud och DTS:X används som ljudspår på så kallade IMAX Enhanced-utgåvor.

Läs också Här är LCD-skärmarna som kan ta upp kampen med OLED Samsung, Sony och TCL drabbar samman i en stenhård TV-batalj. Vilken LCD-skärm ger dig bäst bild för pengarna?

Kvalitet!

Den gemensamma nämnaren i det här testet är att vi letar efter kvalitet. Högsta prestanda för pengarna. Även om högtalaren inte har de fysiska förutsättningarna för att dundra på med ljudnivåer som i en biograf så ska det låta bra. Ett ljud som ger en riktigt bra TV- och filmupplevelser, och som även kan användas för musik utan att ljudbilden rasar ihop. Sådant kräver hög kvalitet rakt igenom och dessutom en användarvänlighet som alla i familjen känner sig bekväma med.

Behöver du en subwoofer?

Alla testdeltagarna har det gemensamt att en subwoofer antingen ingår eller kan köpas separat. Och eftersom bas är en viktig del av upplevelsen rekommenderar vi starkt att para ihop soundbar-högtalaren med en subwoofer. Och om du inte vill ha en subwoofer direkt är det väldigt praktiskt att kunna uppgradera längre fram.

 

Produkter i detta test

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympt sin soundbar

Kompakta Ambeo Soundbar Mini passar in elegant överallt, men kvalitet är fortfarande det viktigaste.

Väldigt naturligt och klart ljud. Automatisk rumskalibrering.
Atmos endast mjukvarustyrt, utan topphögtalare. Kan inte byggas ut med bakhögtalare. Försiktig dynamik.
Läs hela testet

Loewe klang bar3 mr

Imponerande bas!

Testets ”joker” är Loewes soundbar, som levererar ett imponerande fylligt ljud. Med klang bar3 kan du faktiskt överleva utan subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har en mycket stor, bred och fyllig surroundljudbild, även utan extra subwoofer och bakhögtalare. En kompakt och potent soundbar-lösning.
Loewe får klara sig utan toppmonterade höjdkanaler.
Läs hela testet

Samsung HW-Q995C

Biochefen!

När det gäller att leverera engagerande filmljud är Samsungs toppmodell HW-Q995C det rätta verktyget för jobbet.

Samsung HW-Q995C är en kraftfull soundbar som levererar en stor, exakt och engagerande ljudbild med saftigt ljudtryck och djup bas.
Samsung-högtalaren är inte speciellt snygg att titta på, den har ett kantigt utseende och tar ganska mycket plats på TV-bänken.
Läs hela testet

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Fullt godkänd

Yamahas soundbar är en fröjd för ögat och låter inte dumt alls.

Snyggt utseende, lätt att använda, gör inte mycket negativt.
Ingen display. Saknar engagemang och dynamik.
Läs hela testet

Sony HT-A5000

Sony levererar varorna

Sony HT-A5000 är en lysande, välljudande och lättanvänd soundbar med ett brett spektrum av finesser.

Sony HT-A5000 målar upp en stor och tydlig ljudbild med en övertygande surroundeffekt och kan spela högt utan några tecken på svårigheter.
Den industriella looken är kanske inte den mest vardagsrumsvänliga.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen