Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 55-tums premium 4K LCD-TV

LCD-trekamp: 55-tums premium 4K LCD-TV

Samsung, Sony och TCL drabbar samman i en stenhård TV-batalj. Vilken LCD-skärm ger dig bäst bild för pengarna?

Av / 2022-12-21 - 08:00
55-tums premium 4K LCD-TV
Audun Hage

Produkter i detta test

Om din gamla TV känns trög, slapp och fattig på kontrast kan det vara på tiden att fundera på en ny skärm i vardagsrummet. Först då kan du njuta av filmen, favoritserien eller sportsändningen med dess fulla potential!

I det här testet har vi tagit oss an tre LCD-skärmar i premiumklassen. Alla tre utmanarna från Samsung, Sony och TCL kan skryta med 4K-upplösning, HDR (High Dynamic Range) och en variant av direkt LED-bakbelysning som utlovar betydligt bättre bildupplevelser än de billigaste varianterna. Men vilken av dem är allra bäst?

TCL C835, Samsung QN85B och Sony X93K på testbänken. (Foto: Audun Hage)

LCD – fortfarande ett bra alternativ för många

Att välja TV innebär också att man måste välja panelteknik. I år har vi sett OLED göra stora framsteg, den en gång så exotiska tekniken har sjunkit kraftigt i pris och vunnit alltmer mark mot LCD-rivalerna. Men det betyder inte att vi ska glömma LCD riktigt än ..!

LCD är en åldrande teknik som är beroende av genomlysning för att visa bilden. Därför har den svårt att åstadkomma samma överlägsna kontrast som de ”självlysande” OLED-skärmarna. Om du ser mycket filmer och serier i ett rum med dämpad belysning är skillnaden ofta markant.

Ändå lyckas de bästa tillverkarna fortfarande hålla LCD vid liv med hjälp av avancerad filterteknik, ny bakbelysning (LED, MiniLED) och smart bildbehandling. Detta innebär att de bästa skärmarna fortfarande kan mäta sig med OLED på flera områden.

Det kan finnas flera skäl att överväga en LCD-TV framför en OLED-TV. Ett av dem är ljusstyrkan: om merparten av TV-tittandet sker dagtid och/eller i ljusa omgivningar är det möjligt att OLED-skärmarna uppfattas som i svagaste laget. Även om de senaste OLED-generationerna har gjort framsteg är det fortfarande långt kvar till de mest kraftfulla LCD-skärmarna med LED-bakbelysning.

De bästa LCD-skärmarna klarar av att hålla en betydligt högre ljusstyrka (gott och väl över 1 000 nits) och gärna på en större bildyta än en typisk OLED-TV. Detta ger fördelar om du ska använda skärmen mycket dagtid och titta på sport och annat engagerande innehåll. Då vill du naturligtvis ha så mycket ljus som möjligt.

Mer ljusstyrka kan betyda mer intensiva och engagerande färger. Och just för att LCD-skärmarna har mer ljusstyrka kan de ha mörkare filter på utsidan av skärmen (antireflex etc.) som ger mindre bländning.

En annan faktor kan vara om du spelar mycket och är rädd för inbränning. Även om risken för att skapa permanent inbränning på en OLED-skärm är väldigt liten kan det ändå uppstå i extrema fall. Därför varnar tillverkarna för att visa för starka och statiska bilder under lång tid.

 

Detta tittar vi på när vi testar

Vi har lånat in en trio med premium-LCD-skärmar från de välkända tillverkarna Samsung, Sony och TCL. Kraven är 55 tum, 4K-upplösning, stöd för HDR (High Dynamic Range) och någon form av LED-bakbelysning. Modellerna från Samsung (QN85B) och TCL (C835) är båda utrustade med avancerad MiniLED-bakbelysning medan Sony använder den mer konventionella LED-varianten.

Vi har testat TV-apparaterna mot varandra under kontrollerade ljusförhållanden. Förutom visuella observationer av bildkvaliteten har vi även gjort mätningar av kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning samt fördröjning (input lag), för att se hur de olika modellerna presterar i förhållande till varandra.

Obs! Flera av de testade 55-tummarna finns även i andra skärmstorlekar (65/75 tum, etc) för dig som har annorlunda utrymme, behov och budget.

Priset på de testade modellerna kommer att variera under säsongen och som vanligt rekommenderar vi att du håller koll på söktjänster som Prisjakt och Pricerunner för att se aktuella priser. Då är det lättare att ”fynda” när nyårsrean början!

 

Produkter i detta test

Samsung QN85B (QE55QN85B)

Knivskarp kontrastkanon

Samsung QN85B är en slimmad TV med gedigen prestanda: Här får du en skarp och kontrastrik bild med suverän djupkänsla!

Samsung-TV:n serverar en gnistrande kontrastrik och djup bildkvalitet i en slimmad design. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Menysystemet haltar lite och Samsung får fortfarande klara sig utan stöd för Dolby Vision.
Läs hela testet

TCL C835 (55C835)

Mycket bild för pengarna

TCL C835 är en välutrustad Google-TV med lysande bildkvalitet till ett förmånligt pris.

TCL C835 har en mycket bra bildkvalitet med strålande ljusstyrka och kontrast, förutom ett fint Google-användargränssnitt och bra anslutningsmöjligheter.
TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Samsung.
Läs hela testet

Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

Bra till det mesta

Från Sony kommer en TV med Google TV-användargränssnitt och topptrimmad bildbehandling. Men X90K kan verka lite tråkig jämfört med MiniLED-modellerna.

Sony-skärmen levererar superstark ljusstyrka, vilket gör att den passar för TV-tittande i ljusa rum.
Kontrasten är inte riktigt i klass med MiniLED-skärmarna. Ljudet är ganska tunt.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen