TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST 55-tums premium 4K LCD-TV

LCD-trekamp: 55-tums premium 4K LCD-TV

Samsung, Sony och TCL drabbar samman i en stenhård TV-batalj. Vilken LCD-skärm ger dig bäst bild för pengarna?

forfatter
Publicerad 2022-12-21 - 08:00
Produkter i testet
 • Sony X90K/X93K (XR-55X93K)
 • Samsung QN85B (QE55QN85B)
 • TCL C835 (55C835)
 • Om din gamla TV känns trög, slapp och fattig på kontrast kan det vara på tiden att fundera på en ny skärm i vardagsrummet. Först då kan du njuta av filmen, favoritserien eller sportsändningen med dess fulla potential!

  I det här testet har vi tagit oss an tre LCD-skärmar i premiumklassen. Alla tre utmanarna från Samsung, Sony och TCL kan skryta med 4K-upplösning, HDR (High Dynamic Range) och en variant av direkt LED-bakbelysning som utlovar betydligt bättre bildupplevelser än de billigaste varianterna. Men vilken av dem är allra bäst?

  TCL C835, Samsung QN85B och Sony X93K på testbänken. (Foto: Audun Hage)

  LCD – fortfarande ett bra alternativ för många

  Att välja TV innebär också att man måste välja panelteknik. I år har vi sett OLED göra stora framsteg, den en gång så exotiska tekniken har sjunkit kraftigt i pris och vunnit alltmer mark mot LCD-rivalerna. Men det betyder inte att vi ska glömma LCD riktigt än ..!

  LCD är en åldrande teknik som är beroende av genomlysning för att visa bilden. Därför har den svårt att åstadkomma samma överlägsna kontrast som de ”självlysande” OLED-skärmarna. Om du ser mycket filmer och serier i ett rum med dämpad belysning är skillnaden ofta markant.

  Ändå lyckas de bästa tillverkarna fortfarande hålla LCD vid liv med hjälp av avancerad filterteknik, ny bakbelysning (LED, MiniLED) och smart bildbehandling. Detta innebär att de bästa skärmarna fortfarande kan mäta sig med OLED på flera områden.

  Det kan finnas flera skäl att överväga en LCD-TV framför en OLED-TV. Ett av dem är ljusstyrkan: om merparten av TV-tittandet sker dagtid och/eller i ljusa omgivningar är det möjligt att OLED-skärmarna uppfattas som i svagaste laget. Även om de senaste OLED-generationerna har gjort framsteg är det fortfarande långt kvar till de mest kraftfulla LCD-skärmarna med LED-bakbelysning.

  De bästa LCD-skärmarna klarar av att hålla en betydligt högre ljusstyrka (gott och väl över 1 000 nits) och gärna på en större bildyta än en typisk OLED-TV. Detta ger fördelar om du ska använda skärmen mycket dagtid och titta på sport och annat engagerande innehåll. Då vill du naturligtvis ha så mycket ljus som möjligt.

  Mer ljusstyrka kan betyda mer intensiva och engagerande färger. Och just för att LCD-skärmarna har mer ljusstyrka kan de ha mörkare filter på utsidan av skärmen (antireflex etc.) som ger mindre bländning.

  En annan faktor kan vara om du spelar mycket och är rädd för inbränning. Även om risken för att skapa permanent inbränning på en OLED-skärm är väldigt liten kan det ändå uppstå i extrema fall. Därför varnar tillverkarna för att visa för starka och statiska bilder under lång tid.

   

  Detta tittar vi på när vi testar

  Vi har lånat in en trio med premium-LCD-skärmar från de välkända tillverkarna Samsung, Sony och TCL. Kraven är 55 tum, 4K-upplösning, stöd för HDR (High Dynamic Range) och någon form av LED-bakbelysning. Modellerna från Samsung (QN85B) och TCL (C835) är båda utrustade med avancerad MiniLED-bakbelysning medan Sony använder den mer konventionella LED-varianten.

  Vi har testat TV-apparaterna mot varandra under kontrollerade ljusförhållanden. Förutom visuella observationer av bildkvaliteten har vi även gjort mätningar av kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning samt fördröjning (input lag), för att se hur de olika modellerna presterar i förhållande till varandra.

  Obs! Flera av de testade 55-tummarna finns även i andra skärmstorlekar (65/75 tum, etc) för dig som har annorlunda utrymme, behov och budget.

  Priset på de testade modellerna kommer att variera under säsongen och som vanligt rekommenderar vi att du håller koll på söktjänster som Prisjakt och Pricerunner för att se aktuella priser. Då är det lättare att ”fynda” när nyårsrean början!

   

  Produkter i testet

  Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

  Bra till det mesta

  Från Sony kommer en TV med Google TV-användargränssnitt och topptrimmad bildbehandling. Men X90K kan verka lite tråkig jämfört med MiniLED-modellerna.

  Sony-skärmen levererar superstark ljusstyrka, vilket gör att den passar för TV-tittande i ljusa rum.
  Kontrasten är inte riktigt i klass med MiniLED-skärmarna. Ljudet är ganska tunt.

  Samsung QN85B (QE55QN85B)

  Knivskarp kontrastkanon

  Samsung QN85B är en slimmad TV med gedigen prestanda: Här får du en skarp och kontrastrik bild med suverän djupkänsla!

  Samsung-TV:n serverar en gnistrande kontrastrik och djup bildkvalitet i en slimmad design. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
  Menysystemet haltar lite och Samsung får fortfarande klara sig utan stöd för Dolby Vision.

  TCL C835 (55C835)

  Mycket bild för pengarna

  TCL C835 är en välutrustad Google-TV med lysande bildkvalitet till ett förmånligt pris.

  TCL C835 har en mycket bra bildkvalitet med strålande ljusstyrka och kontrast, förutom ett fint Google-användargränssnitt och bra anslutningsmöjligheter.
  TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Samsung.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Lämna en kommentar

  MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

  Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

  Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
  Bild av studiokvalitet Panasonic LZ1500E ger imponerande hög kontrast och färgexakta bilder, och är något av det närmaste vi kan komma en studiomonitor för hemmabruk. En TV för den riktigt kräsna!
  Samsung Relumino Ett nytt bildläge för Samsung TV-apparater ska göra bilden lättare att tyda för personer med nedsatt syn.
  Trådlös OLED-TV från LG Ny toppmodell med trådlös videoöverföring.
  Nu kan Samsung TV styra Philips Hue Ny app från Samsung och Signify erbjuder överraskande möjligheter - en slags "Ambilight" för Samsung TV?
  Följ Ljud & Bild