TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Samsung QN85B (QE55QN85B)

Knivskarp kontrastkanon

Samsung QN85B är en slimmad TV med gedigen prestanda: Här får du en skarp och kontrastrik bild med suverän djupkänsla!

forfatter
Publicerad 2022-12-21 - 08:00
Karakter
Samsung QN85B (QE55QN85B)
L&B tycker
Samsung-TV:n serverar en gnistrande kontrastrik och djup bildkvalitet i en slimmad design. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Menysystemet haltar lite och Samsung får fortfarande klara sig utan stöd för Dolby Vision.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 55-tums 4K VA QLED/MiniLED LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 120 Hz
  • Operativsystem: Tizen
  • Ingångar: 4 HDMI (4 x 2.1), 1 USB 2.0
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud, HDMI eARC
  • HDR: HDR10+, HLG
  • Skärmstorlekar: 55, 65, 75, 85 tum
  • Webb: samsung.com
Riktpris: 19000Pr. 2022-12-21 Produktsida

Samsung QN85B är en modell som placerar sig mitt i den sydkoreanska tillverkarens premiumsegment. Detta är efterträdaren till QN85A, som vi utsåg till Årets bästa TV i premiumklassen 2021.

Den slimmade designen och de smarta finesserna känns igen från de billigare modellerna, men QN85B tar också ett kliv upp rent bildmässigt. Modellserien finns i ett brett utbud av skärmstorlekar, från 55 och hela vägen upp till 85 tum.

Samsung QN85B har en slimmad design med en sexkantig, mittmonterad fot. Den är upphöjd precis tillräckligt för att en soundbar ska få plats under. (Foto: Audun Hage)

Samsung QN85B

Med den här modellen tar vi steget upp till ”Neo QLED”-klassen, vilket är Samsungs namn på LCD med MiniLED-bakbelysning. Men trots den avancerade insidan har Samsung lyckats hålla utsidan förvånansvärt slimmad.

QN85B är mindre än 3 centimeter djup och det fina är att den håller behåller samma platta form hela tiden, utan att något sticker ut. Det gör att TV:n är lätt att placera och dessutom ser bra ut på väggen.

Anslutningarna kan dock vara lite knepiga att komma åt vid väggmontering. HDMI-kontakterna är dock vända åt sidan på baksidan och alla fyra är av 2.1-typ, med stöd för 4K/120 Hz-videosignaler.

Samsungs Tizen-användargränssnitt har massor av appar och en slimmad fjärrkontroll som är uppladdningsbar. Men vi är fortfarande inte 100 % bekanta med det nya menysystemet. Den heltäckande huvudmenyn dyker upp lite för ofta när vi vill göra inställningar eller snabbt växla mellan olika innehåll.

TV:n passar bra för spel, med bland annat ett särskilt spelläge för kort fördröjning (input lag, uppmätt till strax under 12 ms). Det finns även möjlighet till cloud gaming direkt på TV-skärmen, utan konsol: Med appar som Xbox och många fler tillgängliga behöver du i princip bara en handkontroll för att börja spela.

Fjärrkontrollen är Samsungs trådlösa variant som kan laddas via solceller och USB-C. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Till bilden har QN85B en LCD-panel av IPS-typ, som är känd för att ge en bred betraktningsvinkel (85-tummaren har dock en VA-panel). Samsung har även utrustat skärmen med en MiniLED-bakbelysning och detta visar sig vara en riktigt potent kombination.

För det första har QN85B en utmärkt ljusstyrka, vilket ger en stark och tydlig bild, nästan oavsett vilka ljusförhållanden du har i rummet. Detta gör att TV:n passar för att titta på både sommar- och vintersporter, även när solen skiner ute. Själva skärmytan är också ganska matt, så att man slipper irriterande reflexer.

När vi dämpar belysningen och beger oss in i filmens värld – närmare bestämt ”Troll” på Netflix – ser vi också att Samsung-skärmen hanterar det mörkare innehållet på ett utmärkt sätt.

Gruvscenerna återges felfritt, utan plågsamma ljusläckor eller liknande. Kontrasten är utmärkt, och svärtan är nästan OLED-aktig ibland! Det ger en fantastisk känsla av djup, som precis överträffar både Sony och TCL

Till skillnad från de andra testdeltagarna (och för den delen alla andra TV-tillverkare…) stöder Samsung-skärmen tyvärr inte HDR-formatet Dolby Vision. Den måste därför visa innehållet i HDR10, utan lika mycket kontrastinformation.

QN85B klarar sig dock bra i praktiken och tack vare bra bildbehandling verkar den inte vara särskilt besvärad av ”format-bristen”. Den saftiga ljusstyrkan (uppmätt till drygt 1000 nits) ser också till att filmer och serier i HDR-format får ett extra lyft. ”Maktens ringar” ser imponerande ut, med strålande kontrast och en ordentlig glöd i de ljusaste effekterna.

Den här TV:n har också exceptionellt bra färgåtergivning. QN85B har ett filmläge som har oerhört exakta färger och en jämn och neutral gråskala.

Inte nog med det. Även betraktningsvinkeln är bra och gör att man kan titta på bilden från ett större område (bredare soffa, fler sittplatser etc.) utan att färgerna ändrar karaktär för mycket.

(Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Samsung-skärmen låter relativt tydligt och distinkt, men inte lika starkt som TCL. Det märks att den slimmade TV:n har begränsat med plats för högtalare. Röståtergivningen kan verka lite tunn och svag, och vi saknar mer bas från musik och ljudeffekter.

QN85B kommer därför att ha stor nytta av en soundbar och skulle du välja att para ihop den med en kompatibel Samsung-modell (till exempel S810B) har den en extra fördel. Då kan surroundljudet överföras trådlöst via Wi-Fi, utan att du behöver någon HDMI-kabel.

Slutsats

Samsung QN85B är en strålande allround-TV som du kan använda till det mesta, både filmer och serier, sport och spel. Skärmen är utrustad med en ljusstark och precis MiniLED-bakbelysning som ger utmärkt kontrast under alla tittförhållanden. TV:n har även en ytterst effektiv bildbehandling som ger en jämn och brusfri bild med imponerande djupskärpa. Menysystemet kan kräva lite tillvänjning, men sammantaget levererar QN85B testets bästa bildkvalitet!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

Bra till det mesta

Från Sony kommer en TV med Google TV-användargränssnitt och topptrimmad bildbehandling. Men X90K kan verka lite tråkig jämfört med MiniLED-modellerna.

Sony-skärmen levererar superstark ljusstyrka, vilket gör att den passar för TV-tittande i ljusa rum.
Kontrasten är inte riktigt i klass med MiniLED-skärmarna. Ljudet är ganska tunt.

TCL C835 (55C835)

Mycket bild för pengarna

TCL C835 är en välutrustad Google-TV med lysande bildkvalitet till ett förmånligt pris.

TCL C835 har en mycket bra bildkvalitet med strålande ljusstyrka och kontrast, förutom ett fint Google-användargränssnitt och bra anslutningsmöjligheter.
TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Samsung.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
Bild av studiokvalitet Panasonic LZ1500E ger imponerande hög kontrast och färgexakta bilder, och är något av det närmaste vi kan komma en studiomonitor för hemmabruk. En TV för den riktigt kräsna!
Samsung Relumino Ett nytt bildläge för Samsung TV-apparater ska göra bilden lättare att tyda för personer med nedsatt syn.
Trådlös OLED-TV från LG Ny toppmodell med trådlös videoöverföring.
Nu kan Samsung TV styra Philips Hue Ny app från Samsung och Signify erbjuder överraskande möjligheter - en slags "Ambilight" för Samsung TV?
Följ Ljud & Bild