Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL C835 (55C835)

Mycket bild för pengarna

TCL C835 är en välutrustad Google-TV med lysande bildkvalitet till ett förmånligt pris.

Av / 2022-12-21 - 08:00
TCL C835 (55C835)
Audun Hage

Kinesiska TCL är kända för att leverera TV-apparater med ett bra förhållande mellan pris och prestanda: vi testade nyligen bjässen 98C735, som såg förvånansvärt bra ut för sin storlek och prisklass. Med 55-tummaren i C835-serien (finns även i 65 och 75 tum) tar vi ett rejält steg ned i storlek, men samtidigt ett steg upp i bildkvalitet!

TCL C835

TCL-skärmen gör inte så mycket väsen av sig när det gäller utseendet. Den har en enkel design med mittmonterad fot som gör den lätt att placera. När vi tittar på skärmen från sidan ser vi att den är något tjockare än Samsung QN85B, så den sticker ut mer om du väggmonterar den.

TCL-skärmen har Google TV-menysystemet som vi gillar. App-utbudet är brett och systemet ger personliga rekommendationer på relevant innehåll, baserat på dina egna preferenser. Skärmen reagerar snabbt på kommandon från fjärrkontrollen, som är av typen Bluetooth med inbyggd mikrofon.

C835 kan också skryta med ett brett formatstöd. Den klarar bland annat HDR-formaten HDR10+ och Dolby Vision IQ, med en separat ljussensor som tar hänsyn till rummets ljusförhållanden – allt för att säkerställa bästa möjliga bild.

C835 är utrustad med fyra HDMI-ingångar, varav två klarar 4K/120 Hz-videosignaler. På gaming-fronten finns stöd för bland annat VRR och Freesync, vilket ser till att spelgrafik återges lättflytande. Det finns även en separat ”Game Bar”-meny med direkta inställningar för spel. Vi uppmätte input lag till respektabla 15 millisekunder i spelläge (4K/60 Hz).

TCL C835 remote TCL C835 rear TCL C835 Onkyo woofer TCL C835 Google TV
<
>
Fjärrkontrollen till TCL C835 känns ergonomisk och ligger bra i handen. Den använder Bluetooth, så den behöver inte riktas rakt mot skärmen. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

C835 har en QLED LCD-panel med direkt bakbelysning och lokal dimning. I det här fallet pratar vi om en avancerad MiniLED-bakbelysning vilket ger förväntningar på bra kontrast och djup svärta.

TCL-skärmen ser mycket riktigt väldigt imponerande ut i praktiken, både när vi mäter och tittar med blotta ögat. Ljusstyrkan är oerhört bra i både små områden av bilden samt i helskärmsvitt. Vårt testexemplar hade imponerande bra skärmlikformighet, vilket gör att ljuset är jämnt fördelat över hela skärmen utan mörka fläckar.

Vi upptäckte att C835 har en mycket engagerande och livlig bild med ett brett utbud av innehåll. Den passar för sport i ljusa rum och de storslagna naturscenerna i ”Maktens Ringar” vimlar av ljus och liv. TCL lyckas dessutom bevara en naturlig färgbalans.

Bakbelysningen är inte bara kraftfull utan också exakt: C835 bevarar svärtan i mörka delar av bilden, även när det är mycket ljus på andra ställen.

Mörka gruvscener från den norska filmen ”Troll” ser övertygande ut, med bättre djupkänsla och mindre halo-effekter än vi ser hos konkurrenten från Sony, och fullt i klass med Samsung. Vi uppmätte ett övertygande kontrastförhållande på cirka 10 000:1 (ANSI Checkerboard, lokal dimning aktiverat). Inte riktigt i OLED-klass, men väldigt bra för att vara LCD.

Vad C835 däremot tappar på är betraktningsvinkeln. Den är ganska snäv, så färgerna blir snyggast när du sitter rakt framför skärmen. Här har Samsung en fördel med sin IPS-panel.

När vi tittar på de två skärmarna sida vid sida tycker vi inte heller att C835 riktigt når upp till Samsung-rivalens skärpa och djupkänsla. Med det sagt är skillnaden inte jättestor och så länge TCL-modellen kostar ett par tusenlappar mindre kan den vara ett väldigt bra köp!

TCL C835 Troll Netflix TCL C835 Troll Netflix (2) TCL C835 Troll Netflix (3)
<
>
TCL C835 har en imponerande kontrastrik bild med bra svärta. Här med Netflix-filmen Troll. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

TCL C835 är utrustad med ett högtalarsystem signerat Onkyo som består av undermonterade högtalare plus en extra subwoofer på baksidan.

Ljudmässigt är skillnaden inte stor mot Samsung, men vi märker att TCL kan spela lite högre och samtidigt bevara en bra tydlighet i röståtergivningen. Den extra bashögtalaren bidrar med extra fyllighet och tryck till ljudeffekterna. Bra!

Trots detta kommer nog de flesta att vilja uppgradera ljudet någon gång. C835 är utrustad med en HDMI-utgång för ljud (eARC), så det är lätt att koppla in en soundbar.

Slutsats

TCL C835 är utan tvekan en utmärkt TV. Det snabba och användarvänliga Google-gränssnittet, bra anslutningsmöjligheter, brett formatstöd och framför allt en gnistrande kontrastrik bild gör detta till en TV som är lätt att rekommendera. Även om det blir en knapp seger för Samsung den här gången så är TCL hack i häl, till ett lite lägre pris. Därför får C835 en välförtjänt Bästa köp-stämpel!

Karakter
TCL C835 (55C835)
Premium

Ljud & Bild tycker

TCL C835 har en mycket bra bildkvalitet med strålande ljusstyrka och kontrast, förutom ett fint Google-användargränssnitt och bra anslutningsmöjligheter. TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Samsung.

Också i detta test:

55-tums premium 4K LCD-TV

Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

Bra till det mesta

Från Sony kommer en TV med Google TV-användargränssnitt och topptrimmad bildbehandling. Men X90K kan verka lite tråkig jämfört med MiniLED-modellerna.

Sony-skärmen levererar superstark ljusstyrka, vilket gör att den passar för TV-tittande i ljusa rum.
Kontrasten är inte riktigt i klass med MiniLED-skärmarna. Ljudet är ganska tunt.
Läs hela testet

Samsung QN85B (QE55QN85B)

Knivskarp kontrastkanon

Samsung QN85B är en slimmad TV med gedigen prestanda: Här får du en skarp och kontrastrik bild med suverän djupkänsla!

Samsung-TV:n serverar en gnistrande kontrastrik och djup bildkvalitet i en slimmad design. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Menysystemet haltar lite och Samsung får fortfarande klara sig utan stöd för Dolby Vision.
Läs hela testet

1 reaktion på ”TCL C835 (55C835)”

  1. Jag har toppmodellen C935 och jag märker ibland problem när jag streamar material i Dolby Vision, bilden och ljudet hackar. Enda sättet jag har klurat ut att fixa det är att deaktivera Dolby Vision. Irriterande. Ser också lite blooming här och där. Fler som har upplevt samma?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen