Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL 98C735

Jumbo-TV till ge-bort-pris

Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.

Av / 2022-11-03 - 08:00
TCL 98C735
Audun Hage

Det skrivs mycket om inflation, krympflation och stigande råvarupriser för tillfället. Men i TV-branschen pratas det mer om ”skärmflation”! LCD-panelerna blir allt billigare och även de riktigt stora TV-apparaterna sjunker i pris. Det är den här bjässen från TCL ett bra exempel på.

Kinesiska TCL har, med panelfabriken CSOT i ryggen, klättrat till att bli en av världens största TV-tillverkare. I år har de gått hela vägen med en skärm i vad de själva kallar för jumboklassen.

Modellen heter 98C735 och vi pratar definitivt om storskärms-TV: med en skärmdiagonal på 98 tum är detta med god marginal den största TV:n vi någonsin har haft i testrummet!

Skrämmande stor: TCL 98C735 var för bred för vår TV-bänk, så vi var tvungna att ta till en reservlösning. (Foto: Audun Hage)

TCL 98C735: När 85 tum är för smått

För inte så länge sedan var 85 tum den största skärmstorlek som rent praktiskt gick att köpa för vanligt folk. 98-tummarna var reserverade för professionellt bruk, reklam och liknande, men nu finns de alltså för hemmabruk. Bildytan är närmare 2,8 kvadratmeter!

Och så är det den lilla detaljen med priset. Skärmar i den här storleksklassen brukar ha en prislapp med ett sexsiffrigt belopp, men TCL 98C735 har ett riktpris på 50 000 kronor. Och inte nog med det: en snabb koll på Prisjakt visar att priset har legat så lågt som 37 000 kronor. Det är definitivt ett bra krona-per-tum-förhållande, med tanke på att bildkvaliteten håller måttet.

Kolossal TV för hemmabio, sport och spel

Man kan naturligtvis fråga sig vad som är poängen med en så kolossal TV. För vanliga TV-tittare känns det nog överdrivet att släpa in ett sådant monster i vardagsrummet.

Om du däremot har ett över genomsnittet stort intresse för film, serier eller sport, och ska inreda en gillestuga, vind eller något liknande för just sådana begivenheter, är detta ett intressant alternativ till projektor och filmduk.

98 tum kan vara en nästan perfekt skärmstorlek för ett avstånd på runt tre meter eller mer, för den som vill ha en riktig biokänsla.

Obs! Förutom 98-tummaren vi testar här finns det en mer normal 85-tummare i C735-serien, den också har ett förmånligt pris i förhållande till sin storlek.

TCL XL Collection Lifestyle 1
TCL 98C735. (Foto: TCL)

TCL 98C735: Design

Designmässigt ser TCL 98C735 ut som vilken LCD-skärm som helst, bara uppblåst till XXL-format! Och det första man ska tänka på är just platsbehovet.

TCL-skärmen är ungefär 1,3 meter hög och 2,2 meter bred. Den vilar på två rejäla fötter som står på ungefär samma avstånd.

Tyvärr finns det ingen möjlighet att flytta fötterna mer mot mitten och det går inte heller att höja upp skärmen i fästena för att göra plats för en soundbar. Alltså måste TV-bänken vara lika bred som skärmen. Om du är tveksam lönar det sig att plocka fram måttbandet. Den bästa lösningen är nog att hänga upp TV:n på väggen. Då behöver du ett rejält väggfäste som fungerar med VESA-måtten 850 x 400.

tcl 98 c735 4k qled 2022 pdp zoom 3000 pdp main 850
Här är måtten på TCL 98C735. (Foto: TCL)

Användning och finesser

När det gäller användningen är vi på bekant mark: 98C735 kommer laddad med det nya Google TV-systemet som drivs av Android 11. Menysystemet är både överskådligt och effektivt och gör det enkelt att komma till det innehåll du vill titta på. Användargränssnittet har ett brett urval av appar och tjänster, med rekommendationer som baseras på dina egna preferenser.

Vi märker dock att TCL-skärmen inte alltid är lika snabb som vi hade velat. Responsen på fjärrkontrollkommandon och öppning/stängning av appar känns lite trögare än vad vi har sett på de snabbaste Android-skärmarna från bland annat TCL själva. Vilket får oss att tro att processorn och minneskapaciteten hade kunnat vara ännu bättre.

P1000709
Google TV-systemet har ett stort urval av appar och innehåll. (Foto: Audun Hage)

 

Om du är en ivrig ”zappare” (och det är du antagligen om du funderar på en sådan här TV) kommer du förmodligen att föredra att ansluta en extern mediaspelare, som en Apple TV 4K eller liknande.

Anslutningsmöjligheterna är däremot bra. 98C735 har fyra HDMI-ingångar, varav två har full 48 Gbps-bandbredd och stöder HDMI 2.1. Det finns även en eARC-ljudreturkanal för anslutning av en soundbar.

Formatstödet inkluderar Dolby Vision IQ med ljussensor och Dolby Atmos-ljudbehandling. På gaming-sidan hanterar skärmen bildhastigheter upp till 120 Hz med VRR (Variable Refresh Rate). Det dedikerade spelläget ger en fördröjning på cirka 12 ms (1080p/60 Hz). Vid 120 Hz kan du nog räkna med att fördröjningen halveras.

98-tummaren från TCL är väl förberedd för gaming, bland annat genom stöd för 4K/120 Hz, VRR och Dolby Vision. Här är ”statusskärmen” på Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

TCL 98C735 har en bildpanel av typen QLED LCD-typ, med ett färgfilter med kvantprickar för att utöka färgåtergivningen. För att garantera bra kontrast och jämn ljusfördelning över den stora skärmytan är den också utrustad med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning fördelad på 192 individuella zoner.

192 zoner kan låta lite för en så stor skärm, speciellt när vi vet att de nya MiniLED-skärmarna kan ha flera tusen dimningszoner. Men i praktiken upptäckte vi att ljusfördelningen var förvånansvärt jämn och exakt – tillräckligt för att undvika plågsamma glorior runt ljusa föremål.

Ett par svagheter finns det. Vi märker till exempel att TCL-skärmen har en lite svagare ljusfördelning allra längst ut mot kanterna av bilden (så kallad vinjettering). Vi kan också skymta en viss grad av dirty screen effect, som beror på ojämnheter i LCD-panelen och bakbelysningen.

Betraktningsvinkeln och skärmlikformigheten hos 98-tummaren är inte heller den bästa vi sett. Färgåtergivningen och kontrasten får en lite urlakad känsla när man tittar på skärmen från sidan eller underifrån och uppåt. Man bör därför se till att sitta någorlunda mitt framför skärmen, både vågrätt och lodrätt.

Detta är typiska svagheter man förknippar med billiga LCD-skärmar och de blir naturligtvis mer synliga när man blåser upp dem på en sådan här stor skärm.

Å andra sidan är inget av ovanstående något som vi skulle kalla för dramatiskt. Faktum är att det finns fler positiva saker att säga om bildkvaliteten än negativa, speciellt när vi tar hänsyn till den förmånliga prisklassen vi befinner oss i.

Den direkta LED-bakbelysningen med lokal dimning (192 zoner) gör att TCL 98C735 har relativt bra kontrast. (Foto: Audun Hage)

TCL 98C735 har till exempel relativt bra ljusstyrka, som vi uppmätte till 715 nits i ett 10 %-fönster och 515 nits i vit helskärm. En HDR-skärm ska helst klara 1000 nits eller mer för att ljuseffekterna verkligen ska ”poppa”. Men TCL-skärmen har åtminstone tillräcklig ljusstyrka för att ge en allmänt bra bildupplevelse i ljusa rum.

Den lokala dimningen bidrar också till bra kontrast: Vi mätte kontrastförhållandet till cirka 15 000:1 med en schackrutemönstrad testbild på skärmen (ANSI Checker Board). Det är fortfarande en bra bit under OLED-kontrast, men fullt jämförbart med en bra MiniLED-skärm.

Svärtan är också bra för en LCD-skärm, fast lite överdriven ibland. Vi märkte att TCL-skärmen hade lite tendenser till black crush – att de mörkaste nyanserna av grått försvann in i svart. Men det löste vi genom att höja ljusstyrkan ett snäpp.

Färgåtergivningen är normalt sett bra, men här märker vi kanske den största skillnaden mellan 98C735 och mer påkostade highend-skärmar. Färgerna är inte lika intensiva och supernyanserade som vi kan uppleva med en del dyrare QLED- och MiniLED-skärmar. Till exempel har TCL:s egen MiniLED-skärm i modellserien ovanför, C835, betydligt starkare och mer nyanserade färger. Men någon skillnad måste det ju finnas!

Dessutom är det värt att nämna att TCL-skärmen, precis som de flesta LCD-skärmar, har ett relativt blankt frontglas. Alltså kommer skärmen att till viss del reflektera omgivningen och ljusa föremål som fönster eller lampor kan vara irriterande när de speglas i skärmen. Detta är viktigt att tänka på när man placerar skärmen i rummet.

Här står en 55-tummare från TCL C835-serien bredvid 98-tummaren från C735-serien. (Foto: Audun Hage)

Storslagna bildupplevelser

Hur upplevs då bilden i praktiken? Tja, vi kan börja med det uppenbara och säga att 98-tummaren i C73-serien är ENORM! Det här är en TV som fyller hela synfältet, suger in dig handlingen – och håller dig kvar!

Vi är uppe på en skärmstorlek som man normalt förknippar med en projektor och filmduk, fast med betydligt bättre kontrast och ljusstyrka i ett normalt upplyst rum. Och inte att förglömma: skärpan från en 4K-bildpanel.

Effektfulla moderna serier som Maktens ringar (Amazon Prime) och House of the Dragon (HBO Max) ser naturligtvis mäktigt bra ut på den enorma TCL-skärmen, med god hjälp av den fina kontrasten och skärpan.

Att det känns som att sitta på bio är ingen överdrift: man ser detaljer här som inte kommer fram alls lika bra på en ”vanlig” 75- eller 85-tumsskärm på samma avstånd.

Samma egenskaper kommer självklart väl till pass även när det blir dags för sport: vi hade flera adrenalinfyllda stunder med fotboll på TCL-skärmen. Och ett par stenhårda matcher från MMA-cirkusen Ultimate Fighting Championship på Viaplay. 98-tummaren har bra rörelseskärpa och hänger med väl i hastiga rörelser.

Vi kan också bekräfta att 98-tummaren är alldeles utmärkt att spela på. Om du är en tävlingsinriktad spelare i first person shooter-kategorin så föredrar du antagligen att sitta som klistrad vid en mindre och ännu snabbare gaming-PC-skärm, men för mer ”casual” gaming, äventyrsspel och racingsimulatorer fungerar det strålande, inte minst eftersom den stora skärmytan ger så bra överblick över miljön du rör dig i. Inlevelsen är fenomenal!

TCL 98C735 fungerar fint med spel. Den stora skärmytan gör att man kommer nära handlingen och kan se detaljer som inte alltid syns lika bra på mindre skärmar. Här från Forza Horizon på Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

På ljudsidan är TCL-skärmen utrustad med ett 2.1-högtalarsystem signerat Onkyo. Det består av undermonterade stereohögtalare samt en extra subwoofer på baksidan. Effekten är 2 x 15 och 40 watt till fronthögtalarna respektive bashögtalaren.

Det inbyggda ljudsystemet låter helt skapligt: högtalarna är placerade på ett sådant sätt att de ger ljudet bra storlek och klarhet. Röster framträder väl och man kan spela relativt högt utan att högtalarna låter pressade. Den extra bashögtalaren ger lite extra fyllighet till musik och ljudeffekter.

Med det sagt råder det ingen tvekan om att en skärm i den här klassen förtjänar att matchas med ett ordentligt ljudsystem eller en bra soundbar. Vi skulle kunna tänka oss att en Klipsch Cinema 1200 med sin saftiga ljudstyrka och fullvuxna subwoofer är en kul matchning för den här storbildsskärmen.

TCL C73 header MND
TCL 98C735 med soundbar-högtalaren X937U. (Foto: TCL)

Konkurrenter?

I skrivande stund finns det inte så många direkta konkurrenter till TCL 98C735. Utbudet av 98-tummare är relativt begränsat och alla andra kostar betydligt mer!

En av dem är Samsung QE98QN90A, som med sin MiniLED-teknik kan ge en ännu mer kontrastrik och ljusstark bild. Den har ett riktpris på ungefär 150 000 kronor. LG har också en 97-tums OLED-skärm, OLED97G2, men den kostar en kvartsmiljon.

Vi får inte heller glömma bort Samsungs MicroLED-TV, även kallad The Wall. Den modulära skärmen kan specificeras i olika skärmstorlekar kring 110 tum. Fast den kostar drygt en miljon kronor.

Slutsats

En 98-tums TV-skärm som TCL 98C735 är definitivt inte något för alla. Men den som kan hitta plats för ett sådant monster blir belönad med bildupplevelser utöver det vanliga! Här snackar vi om en TV som på allvar kan få in bio- eller stadionkänslan i vardagsrummet.

Bildkvaliteten överraskar, i positiv bemärkelse, även om det inte är någon egentlig highend-TV vi pratar om. Det finns utan tvekan TV-apparater där ute som har ännu saftigare kontrast och rikare färgåtergivning. Men vi måste ändå säga att 98C735 klarar sig bättre än förväntat, genom bra kontrast/ljusstyrka och utmärkt svärta.

Somliga kommer säkert att hävda att vi fått storhetsvansinne, men det här är faktiskt en av de roligaste TV-apparaterna vi har testat på länge! TCL 98C735 är inte perfekt, men när vi ser vilka bildupplevelser den ger för pengarna så tvekar vi inte att ge den en klar rekommendation.

Karakter
TCL 98C735
Premium

Ljud & Bild tycker

Den här 98-tummaren ger en gigantisk bild med stor inlevelse! TCL-skärmen levererar hög bildkvalitet med fin kontrast till ett mycket förmånligt pris per tum. Betraktningsvinkeln är relativt snäv, så bilden blir snyggast om man tittar rakt framifrån. De breda benen kräver en lika bred TV-bänk.

2 reaktioner på ”TCL 98C735”

  1. På elgiganten kostar 33333 kr fortfarande de förlängd black Friday pris. Jag beställde o kommer 30 mars.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Ljud & Bild
Rulla till toppen