TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

TCL 98C735: Jätte-TV till överkomligt pris

Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.

forfatter
Publicerad 2022-06-10 - 14:27

Kinesiska TCL är nu världens näst största TV-tillverkare, efter Samsung, och en av de snabbast växande. Det är delvis tack vare fokus på prisvärda QLED LCD-skärmar med Android-användargränssnitt. Och det kommer att bli mer av det 2022: TCL utökar sitt modellutbud i år med fler skärmstorlekar, med även det prisvärda modellutbudet som går hela vägen upp till 75 eller 85 tum. Dessutom släpper de ett riktigt odjur på hela 98 tum!

TCL 98C735: 98” 4K LCD TV

Nykomlingen från TCL heter 98C735 och landar i butik under sommaren. TV:n visades på Gardermoen utanför Oslo i veckan, i samband med Campus 2022 som är Elgigantens årliga elektronikmässa.

TCL 98C735 left
TCL 98C735 är cirka 2,2 meter bred och kräver en lika stor TV-bänk. Här från TCL:s installation under Elkjøp Campus 2022 på Gardermoen. (Foto: Audun Hage)

Den nya storbildsskärmen är en så kallad QLED LCD-TV, som använder ett kvantpunktsfärgfilter för att utöka färgåtergivningen. C735-serien 98″ har också direkta LED-bakgrundsbelysningar med lokal dimning, vilket är nödvändigt för användbar kontrast i ett så stort skärmområde. Vad Ljud & Bild är medvetna om ska det handla om en relativt enkel LED-bakbelysning med 192 zoner.

Användargränssnittet är Google/Android-baserat, och skärmen kan bland annat skryta med Dolby Atmos ljudbehandling och inbyggt ljudsystem från Onkyo, samt stöd för videoformat som Dolby Vision IQ och HDR10+. HDMI 2.1-ingångar med 120 Hz och VRR-stöd finns också på plats. Således kan detta också vara en intressant storskärm för spel.

TCL 98C735 – Första intryck

Ljud & Bild tog en titt på TCL-skärmen både på utställningsområdet och inne i ett mörkt demorum. Och det första intrycket ser lovande ut: Först och främst får du naturligtvis en STOR bild som är lämplig för att uppleva filmer, serier och inte minst sportevenemang med stor inlevelse. Här kommer du riktigt nära handlingen, och TV:n ger en riktig IMAX-känsla på ett avstånd av 2,5–3 meter.

Du bör dock se till att ha en bred TV-bänk eller ett massivt väggfäste, för TCL 98C735 väger modiga 60 kg och är hela 2,2 meter bred, med fötterna monterade helt ute i kanterna.

TCL 98C735 dark room
Även i ett mörkt rum är svartnivån ganska övertygande. (Foto: Audun Hage)

TCL-skärmen verkar både skarp och kontrastrik, med en nyanserad färgåtergivning och god ljusstyrka som passar för varierat TV-innehåll. Den har också en relativt övertygande svartnivå: även i mörka miljöer finns det förvånansvärt bra kontroll över ljuset. TCL har också valt en relativt matt skärmyta, vilket förhindrar att TV-skärmen ser ut som en spegel.

Naturligtvis kan bildkvaliteten inte jämföras med de bästa OLED- eller MiniLED-skärmarna i high-end-klassen när det gäller kontrast, men vi blev ändå positivt överraskade.

Den slutliga domen får naturligtvis vänta tills vi har haft TCL-skärmen inne på testbänken under kontrollerade förhållanden. Testexemplar har redan beställts, men vi är spända på hur stor lådan är och om vi ens kan få den genom dörren!

tcl 98 c735 4k qled 2022 pdp zoom 3000 pdp main 850
Här ser du de fysiska måtten på TCL 98C735. (Foto: TCL)

Pris och tillgänglighet

TCL 98C735 väntas komma i butik under sommaren och får enligt TCL ett rekommenderat pris på 59 990 kronor, men i norska elkjøps webbutik anges nu priset till 49 990 norska kronor. Det är fortfarande en bra slant, men betydligt lägre än vi har sett i denna skärmstorlek tidigare. Samsungs 98-tums QE98QN90A med MiniLED-teknik, som också visades på Gardermoen, kostar 149 990 kronor i listpris. Med tanke på att du får en skarp och ljus skärm med ett större användningsområde än projektorer kan detta bli en intressant TV-storlek för de riktigt storskärms-frälsta. Inte minst när det gäller sommarens sportevenemang, och fotbolls-VM i Qatar, som hålls i vinter.

Läs också Så väljer du rätt TV Funderar du på att köpa ny TV i år? Här är tipsen som hjälper dig att välja en som passar dina behov!

 

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
LG:s 2023 OLED-TV redo för Norden Släpps i butik den 13 mars - kan förbeställas redan nu.
lbpluss
Sony satsar mer på QD-OLED Sony har hållit knäpptyst om årets nya TV-apparater, men nu har de äntligen tagit bladet från munnen. De nya toppmodellerna A95L och A80L äntrar scenen.
lbpluss
Kolla in 98-tummaren från Sony! Sony lanserar sin första 98-tums 4K-TV med buller och bång! Det kommer dock inga nya 8K-TV-apparater i år.
lbpluss
Här är Samsungs nya 8K-flaggskepp, QN900C Ett nytt bildläge är räddningen för strömslukande 8K TV-apparater.
lbpluss
Här är Samsungs TV-modeller 2023 – för första gången i Europa De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.
Följ Ljud & Bild