Våren är en tid då en ström av nya TV-modeller rullar ut till butikshyllorna, och då är det kanske inte så konstigt att TV-tillverkarna blir extra ivriga, nervösa – och lite stridslystna. Just nu handlar det om kvantprickar och rätten att använda namnet QLED!
QLED-TV är ett marknadsföringsnamn för LCD-TV, som refererar till användningen av kvantprickar (Quantum Dots) i skärmen. Och det är just användningen av namnet som nu är föremål för en häftig tvist.
Kvantprickar är pyttesmå nanomaterial som kan ge klarare, rikare och mer precisa färger när de används i en LCD-TV. De introducerades först på high-end-TV-apparater för 10 år sedan och gav ett bredare färgspektrum, särskilt i röda och gröna nyanser, som vi knappt hade sett återgivet tidigare på en konsument-TV.
Samsung var först med att använda namnet QLED på sina TV-modeller från 2015-2017 och framåt. LG följde efter med en liknande teknologi kallad NanoCell och ”QNED” på sina egna LCD-TV-apparater. Sony kallade sin version för Triluminos. Idag har QLED blivit ett ganska vanligt smeknamn på TV-modeller även från andra tillverkare, däribland TCL, Thomson och Hisense.


QLED till besvär

De pyttesmå nanopartiklarna har blivit en viktig ingrediens för att kunna leverera god bildkvalitet i LCD-TV-apparater. Men eftersom tekniken är så komplex och värdefull har det uppstått många patenttvister och rättsprocesser.
Samsung bildade QLED TV Alliance tillsammans med Hisense och TCL 2017 för att främja tekniken som ett alternativ till OLED. Ironiskt nog anklagar Samsung nu samma tillverkare för att missbruka QLED-namnet på billigare LCD-TV-apparater.
I Samsungs modellsortiment skiljer man mellan så kallade Crystal UHD-TV-apparater i budgetklassen och QLED-TV-apparater i premiumklassen. Men Hisense och TCL använder också namnet på billigare TV-modeller som inte har rätt ”QLED-koncentration”, hävdar Samsung.
Samsung certifierad som ”äkta QLED-TV”

Det som tillverkarna verkar vara mest oeniga om är vilken typ och mängd kvantprickar som krävs för att skärmen ska kunna kallas en äkta QLED-TV. För att ha en märkbar effekt på bildkvaliteten krävs nämligen en viss koncentration av kadmiumbaserade eller kadmiumfria kvantprickar.
Kadmium är en tungmetall som har använts flitigt i tillverkningen av kvantprickar för skärmar, men på grund av strängare miljökrav (RoHS) håller industrin på att övergå till kadmiumfria, indiumbaserade kvantprickar.
Samsung har gått så långt som att skicka sina 2025 TV-apparater till ”EU-godkännande”, närmare bestämt till testinstitutet TÜV Rheinland i Tyskland, där de har certifierats som Real Quantum Dot Display.
Samsungs certifierade modeller inkluderar Neo QLED 8K-modellerna (QN990F, QN900F), Neo QLED 4K (QN90F, QN85F, QN80F, QN70F) och QLED 4K (Q8F, Q7F, Q6F).
Certifieringen bekräftar att de utvalda Samsung TV-apparaterna använder äkta kvantprickteknik i enlighet med IEC-standarden och därmed levererar röda, gröna och blå färger med hög färgprecision – inom miljökraven.
Enligt Samsung är detta en viktig kvalitetsstämpel i en djungel av produkter med varierande teknologi och marknadsföring.
– ”Denna certifiering bekräftar objektivt att våra QLED-TV-apparater håller internationell standard”, säger Taeyong Son, koncerndirektör för Visual Display Business hos Samsung Electronics.
Stämningsansökan mot konkurrenterna


Konkurrenterna har inte lika stor anledning att jubla. Både Hisense och TCL är inblandade i så kallad grupptalan i USA, där konsumenter anklagar dem för felmärkning och vilseledande marknadsföring. Enligt anklagelserna ska vissa modeller ha sålts som QLED-TV-apparater utan att använda ”äkta” kvantprick-teknologi, eller så låga mängder att det inte gör någon skillnad på bildkvaliteten.
Resultatet kan ha varit att konsumenter som trodde att de köpte toppmodeller kanske inte fick vad de betalade för, hävdas det.
De kinesiska TV-tillverkarna slår tillbaka och menar att deras modeller ligger inom standarden för vad de definierar som QLED-TV, så det sista ordet är nog inte sagt i denna fråga. Konflikten har blivit mycket omdiskuterad i amerikanska medier och har bland annat uppmärksammats av Fox News.
Så vitt Ljud & Bild vet har ingen dom ännu fallit i fallen. Vissa branschaktörer har uttryckt skepsis mot anklagelserna och anser att definitionen av QLED-teknik fortfarande är öppen för tolkning.
Brittiskt patentmål mot LG

Samtidigt har det brittiska teknologiföretaget Nanoco stämt LG Electronics i Texas för medvetet patentintrång. Nanoco utvecklar och tillverkar kadmiumfria kvantprickar i enlighet med RoHS.
Nanoco hävdar att LG har använt deras patenterade teknologi utan tillstånd och kräver ekonomisk ersättning samt att LG slutar använda teknologin. Företaget har tidigare vunnit en liknande tvist mot Samsung, som 2023 slutade med en förlikning på cirka 150 miljoner pund.
OBS: Nanoco är också en konkurrent till amerikanska Nanosys, som också levererar kvantprickar till skärmtillverkare. Även dessa två företag har varit inblandade i flera patenttvister med varandra.
QLED eller LCD? Eller dags för en OLED?
QLED har alltid varit, och kommer fortsatt att vara, ett något problematiskt begrepp, eftersom det finns olika definitioner av vad det egentligen står för. Namnet i sig är ju ”Quantum Dot Light Emitting Diode”. Och dagens QLED-TV-apparater är i själva verket trimmade LCD-TV-apparater med LED-baserad bakgrundsbelysning och en avancerad färgfilm på insidan.
Men kvantprickarna kan också användas i mer avancerade ”självlysande” QD-OLED- eller MicroLED-skärmar utan bakgrundsbelysning. För att skilja mellan panelteknologierna refererar vi därför alltid till QLED-TV som LCD-TV i testsammanhang.
Vårt tips är att också titta närmare på den belysningsteknik som används. Enligt vår erfarenhet har huruvida det är direkt LED/MiniLED med lokal dimning, eller en enklare variant med kantmonterad LED (utan lokal dimning) en stor effekt på kontrasten, och ofta en större inverkan på bildkvaliteten än kvantprickar.
Under tiden fortsätter TV-tillverkarna att bråka om vem som har rätt till olika namn och begrepp. Kanske borde de bara koncentrera sig på att tillverka de bästa TV-apparaterna? När allt kommer omkring är det ju prestandan som räknas!
Källor:
https://www.quantumdots-info.com/
https://www.nanocotechnologies.com/media/
Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!