TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

Bra till det mesta

Från Sony kommer en TV med Google TV-användargränssnitt och topptrimmad bildbehandling. Men X90K kan verka lite tråkig jämfört med MiniLED-modellerna.

Av / 2022-12-21 - 08:00
Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

Ljud & Bild tycker

  • Sony-skärmen levererar superstark ljusstyrka, vilket gör att den passar för TV-tittande i ljusa rum.
  • Kontrasten är inte riktigt i klass med MiniLED-skärmarna. Ljudet är ganska tunt.

Sony har en lång historia av bra TV-apparater i det prisvärda mellansegmentet. X90/X93K är efterträdaren till den populära X90J från 2021, som vi har haft goda erfarenheter av. Den finns i en mängd olika skärmstorlekar (ända upp till 85 tum) och säljs i butikerna med två olika modellnummer, X90K och X93K, där specifikationerna är väldigt snarlika. Vi har testat X93K, den största skillnaden mellan modellnumren är att X93K har Sonys premium-fjärrkontroll som ligger bra i handen och har knappar som lyser i mörker.

Sony KD-55X90/X93K

X93K kör det välkända Google TV-gränssnittet, som ger tillgång till många olika typer av innehåll, appar och streamingtjänster. Den senaste versionen har blivit både snabb och användarvänlig, med egna användarprofiler och personliga rekommendationer.

Sony-skärmen har två smala fötter som kan monteras i ytterkant eller mot mitten för att göra den lättare att placera.

På anslutningsfronten är Sony-skärmen utrustad med fyra HDMI-ingångar, men bara två av dem har full bandbredd för 4K/120 Hz-videosignaler. Tack vare stöd för VRR (Variable Refresh Rate) är detta även en lämplig TV för spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X. Vi uppmätte fördröjningen (input lag) till runt 13 millisekunder, vilket är klart godkänt.

Sony Google TV Sony premium remote DSC_6051 DSC_6050
<
>
Sony-skärmen har fötter som kan ställas brett eller smalt, så att den lättare får plats på TV-bänken, med eller utan soundbar. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Sony X90K/X93K har flera likheter med lillebror X89K, som vi har testat tidigare, men ”under huven” har den ett par uppgraderingar som påverkar bildkvaliteten positivt.

Annons

För det första har LCD-skärmen en bättre bakbelysning med lokal dimning, vilket betyder bättre kontrast och ljuskontroll. För det andra är videoprocessorn utbytt mot XR-varianten som vi känner igen från de dyrare Sony-modellerna.

Obs: Bakbelysningen på X90K är av traditionell LED-typ, och inte den modernare MiniLED-varianten som Samsung och TCL är utrustade med. Vill du ha detta från Sony måste du gå upp till toppmodellen X95K!

Rent visuellt finns det mycket gilla med X90K/X93K. I filmläget är färgåtergivningen i välbekant Sony-stil mycket nyanserad och fin. Skärpan är också utmärkt, Sony lyckas trolla fram detaljerade och brusfria bilder även när innehållet är av varierande kvalitet.

Sony-skärmen har en stark ljusstyrka (uppmätt till drygt 1 000 nits i testfönstret på 10 %, och upp till 700 nits över hela skärmen). Det gör att den passar för att titta på TV i ljusa rum, samtidigt som det finns tillräckligt med tryck i bilden för kontrastrika HDR-effekter.

X93K är också utrustad med lokal dimning, vilket bland annat bidrar till att öka kontrasten i mörka filmscener. Men bakbelysningen är inte lika exakt som den vi upplever med MiniLED-skärmarna från Samsung och TCL. Ljusa föremål mot mörk bakgrund, till exempel undertexter, får en tydligare gloria runt sig.

Betraktningsvinkeln är inte heller bland de bästa på den här LCD-skärmen. Även om färgåtergivningen är nyanserad och snygg framifrån så ser den lite urlakad ut när man flyttar sig ut mot sidan. Inget större problem om man sitter rakt framför skärmen – men värt att tänka på om du njuter av TV-underhållningen i en bred soffa.

Sony-skärmen reflekterar också omgivningen tydligare. Den bör därför placeras klokt i förhållande till fönster och andra ljuskällor.

 

Sony Troll Netflix darkness Troll Netflix (2) Troll Netflix
<
>
(Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Ljudmässigt är X90K/X93K relativt tunn och inte särskilt engagerande. Den viktiga röståtergivningen verkar lite dämpad och mörk jämfört med Samsung och TCL, som båda har ett lite tydligare, fylligare ljud.

Sony utgår nog från att många ändå föredrar att koppla in en kompatibel soundbar och har åtminstone gett stöd för Dolby Atmos via HDMI eARC-utgången. Kanske en HT-A5000 eller något liknande?

Läs också Det bästa Sony-köpet? Sonys mellersta soundbar drämmer till med övertygande surroundljud. Men hur bra är HT-A5000 om man jämför med Sonos Arc?

Slutsats

Sony X90K/X93K är en användarvänlig TV som passar all sorts underhållning. Vi gillar särskilt den fina ljusstyrkan och kontrasten som ger en snygg och behaglig bild för både film, sport och spel.

Sony har däremot en något snävare betraktningsvinkel jämfört med ett par av konkurrenterna och bakbelysningen känns ibland lite mer oexakt. Den når därför inte riktigt upp till Sony och TCL i detta test när det gäller svärta och kontrast.

Däremot är inte skillnaderna som natt och dag, bildupplevelsen är ett påtagligt lyft jämfört med de billigare LCD-skärmarna där ute, inklusive Sonys egen X89K. Vi anser därför att Sony-skärmen är värd att lyfta fram som en prisvärd Google-TV i flera skärmstorlekar.

Karakter
Sony X90K/X93K (XR-55X93K)
Premium

Också i detta test:

Samsung QN85B (QE55QN85B)

Knivskarp kontrastkanon

Samsung QN85B är en slimmad TV med gedigen prestanda: Här får du en skarp och kontrastrik bild med suverän djupkänsla!

Samsung-TV:n serverar en gnistrande kontrastrik och djup bildkvalitet i en slimmad design. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Menysystemet haltar lite och Samsung får fortfarande klara sig utan stöd för Dolby Vision.
Läs hela testet

TCL C835 (55C835)

Mycket bild för pengarna

TCL C835 är en välutrustad Google-TV med lysande bildkvalitet till ett förmånligt pris.

TCL C835 har en mycket bra bildkvalitet med strålande ljusstyrka och kontrast, förutom ett fint Google-användargränssnitt och bra anslutningsmöjligheter.
TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Samsung.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Ljud & Bild