Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony HT-A5000

Storslaget surroundljud från Sony

Sonys mellersta soundbar drämmer till med övertygande surroundljud. Men hur bra är HT-A5000 om man jämför med Sonos Arc?

Av / 2022-10-27 - 10:00
Sony HT-A5000
Geir Nordby & Audun Hage

HT-A5000 är mellanmodellen i Sonys sortiment av soundbar-högtalare, den lägger sig mellan lillebror HT-A3000 och flaggskeppsmodellen HT-A7000 som vi testade för ett år sedan. Med ett pris på strax över tiotusen kronor är detta en spännande utmanare till erkända premiummodeller som Sonos Arc, Harman Kardon Citation 1100 och Bose Smart Soundbar 900.

Sonys soundbar stöder moderna ljudformat som Dolby Atmos, DTS:X och inte minst Sonys eget 360 Audio-format och utlovar intensivt surroundljud med både film och musik. Men hur bra är den? Låt oss testa!

Family Lifestyle2 Large
Sony HT-A5000. (Foto: Sony)

Sony HT-A5000

Den 120 centimeter breda Sony-högtalaren har ett enkelt och diskret utseende. Utförandet är solitt och ger en bra kvalitetskänsla, med mattsvart yta och perforerad metallgrill på framsidan. Bakom gallret skymtar många högtalarelement och det finns en liten LED-skärm som visar viktig information som ljudformat, volym och liknande.

Högtalarsystemet är en så kallad 5.1.2-konfiguration, fast Sony har kanske varit lite kreativa i sättet de räknar antalet kanaler på.

A5000 skelton Large
Sony HT-A5000 är utrustad med inbyggda höjdkanaler för Dolby Atmos och DTS:X. Det finns två högtalare ovanpå soundbaren, som behöver ”fri sikt” för att kunna reflektera ljud via taket. Foto: Sony

Det finns separata högtalare för vänster/höger och center på framsidan, plus två högtalare på ovansidan. Dessa delar på uppgiften att återge ljudeffekter för höjd- och surroundkanalerna. Avancerad ljudbehandling (360 Spatial Sound Mapping) ska se till att ge en fullfjädrad surroundljudbild – åtminstone i teorin.

Sony har utrustat HT-A5000 med två ovala bashögtalare och hävdar därför att den klarar sig bra utan subwoofer. Det finns dock gott om uppgraderingsmöjligheter och om du vill kan du bygga ut med både subwoofer och trådlösa bakhögtalare.

Användning och funktioner

HT-5000 får bra poäng när det gäller såväl finesser som anslutningsmöjligheter. Det enklaste och bästa sättet att få ut ljudet från TV:n är att koppla in den via HDMI eARC-kontakten. Då kan du använda surroundljudet från appar och streamingtjänster som Netflix, HBO Max och liknande.

HT-A5000 är även utrustad med en separat HDMI-ingång så att du kan koppla in en videokälla (Blu-ray-spelare, spelkonsol, Apple TV etc.) och skicka vidare videosignalen till TV-skärmen. Det alternativet hittar du inte på exempelvis Sonos Arc.

För den som vill lyssna på musik kan det även vara lockande med inbyggt Wi-Fi och stöd för Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, förutom Bluetooth. Så det finns gott om uppspelningsalternativ.

Obs! Om du kopplar HT-A5000 till en modern Sony-TV kommer de att synkronisera ljudinställningarna mellan sig. Det finns även möjlighet att använda TV-skärmens högtalare som centerkanal (Acoustic Center Sync). Den här finessen har vi beskrivit mer ingående i vårt test av HT-A7000.

Läs också Hur bra är Sonys bästa soundbar? Sonys nya soundbar-flaggskepp HT-A7000 är fullproppat med finesser som ska ge ett fulländat surroundljud. Men det kostar!

Ljudkvalitet

Hur är det med ljudet då? Tja, under den inledande installationen körs det en del testsignaler genom högtalarna (sound field optimization) och vi hör redan då att HT-A5000 har en imponerande surroundeffekt. Ljuden som skickas ut från högtalarens front uppfattas faktiskt som om de kommer uppifrån, bakifrån och från sidorna i vårt lyssningsrum! Effekten är allra bäst när vi sitter i ”sweet spot” rakt framför i soffan.

Det första intrycket består när vi utmanar HT-A5000 med ett gäng krävande film- och dokumentärljudspår. Motorsportfavoriten Drive to survive låter stentufft. Kommentarerna från Mercedes- och McLaren-cheferna kommer fram tydligt och talförståelsen är exceptionellt bra. Vi kan höra replikerna från racingdepån klart och tydligt, även när F1-bilarna rusar förbi. Och dynamiken är frisk! Testpiloterna Geir och Audun nickar uppskattande till varandra.

– Sonys ljudtekniker har verkligen ”nailat” surroundljudet på den här modellen, utbrister Audun. Geir håller med.

5.1.2 surroud VSE SFORCE Large
Foto: Sony

Även utan fysiska bakhögtalare lyckas Sony skapa en tydlig och övertygande ljudbubbla. När fyrverkeriet exploderar runt Ryan Gosling i The Grey Man (Netflix, Dolby Atmos) kan vi höra raketerna flyga över våra huvuden. Och vi kan spela högt utan tecken på att högtalarelementen låter pressade.

Vårt lyssningsrum är närmare 30 kvadratmeter stort och kräver ganska mycket volym innan upplevelsen sitter som den ska. Men HT-A5000 verkar ha tillräckligt med muskler.

Klangbalansen är bra och förutom precisa detaljer i toppen av frekvensområdet levererar Sony HT-A5000 en förvånansvärt fyllig bas. Vi vill inte påstå att den gör en subwoofer överflödig, men man klarar sig åtminstone fint i en övergångsperiod, utan alltför mycket bas-abstinens.

Mot Sony HT-A3000

Under testet hade vi även den lite billigare HT-A3000 på TV-bänken och i våra öron råder det ingen tvekan: HT-A5000 är ett tydligt steg upp från sin lillebror när det gäller allmän ljudupplevelse och surroundeffekt. Den har en helt annan förmåga att fylla lyssningsrummet, med mer realistisk dynamik, storlek och precision i ljudbilden.

Även med bakhögtalare är det stor skillnad på HT-A3000 och HT-A5000. Ett klart steg upp.

– Jag hade hellre valt bara HT-A5000 än HT-A3000 med extra bakhögtalare, säger Geir.

Mot Sonos Arc

Vi var naturligtvis tvungna att kolla hur HT-A5000 står sig mot konkurrenterna och jämförde den därför med Sonos Arc, som är en välkänd rival i den här prisklassen. Och japanen har inget att skämmas över: vårt intryck är att Sony har en prestanda som ligger nära den amerikanska konkurrenten – till och med bättre på vissa områden!

Sonos Arc kan ha en aning skarp och grov diskant i centerkanalen, medan Sony HT-A5000 är mer finslipad och rundad i toppen. Och när det gäller surroundeffekten från Dolby Atmos-soundtracket lyckas Sony omge oss med en ljudbild som är snäppet mer helgjuten och detaljerad. Detta förstärks av att HT-A5000 även har en lite stramare och tydligare bas.

– I en vanlig hemmiljö tycker jag att HT-A5000 fungerar ännu bättre än Sonos Arc, eftersom övertonerna har bättre upplösning och samtidigt känns mer dämpade från Sony. Om man jämför är Sonos lite väl ivrig i toppen, säger Geir.

Kan uppgraderas med separat subwoofer och bakhögtalare

Sony har ett par uppgraderingsalternativ till HT-A5000, bland annat två olika surroundhögtalare: SA-RS3S och SA-RS5 för 5 000 respektive 8 000 kronor. Dessa säljs separat, men finns även som färdiga paket hos ett antal Sony-återförsäljare.

Vill du ha extra bas (och det vill du säkert!) går det att bygga ut med en trådlös subwoofer. Då finns den kompakta SA-SW3 med 6,5-tums baselement och 200-watts förstärkare för 5 000 kronor och den större SA-SW5 med 7-tums baselement, passivt slavelement och 300-watts förstärkare för 8 000 kronor.

När du kopplar in ett par surroundhögtalare och/eller subwoofer gör soundbar-högtalaren en ny rumskorrektion med de extra kanalerna. Då kan du också utnyttja Sonys egen ljudbehandling – så kallad 360 Spatial Sound Mapping.

Sony lånade oss ett par av de minsta bakhögtalarna och den minsta subwoofern till testet, och precis som förväntat förbättrade de ljudupplevelsen. Surroundeffekterna bakifrån blir betydligt fylligare och mer distinkta och ljudbilden får en helt annan tyngd och fundament med subwoofern inkopplad. Cirkeln blev sluten, helt enkelt!

A5000 SWB3 RB2 Large options Large
<
>
Sony HT-A5000 fungerar bra som en fristående soundbar, men kan även utökas med till exempel subwoofern SA-SW3 och de trådlösa bakhögtalarna SA-RS3. Foto: Sony

Slutsats

Prisklassen runt tiotusen kronor är full av potenta soundbar-högtalare, men Sony HT-A5000 sticker ut som en av de bättre vi hört. Vi har tidigare varit imponerade av storebror HT-A7000, men i våra öron känns lillebror faktiskt som ett ännu bättre köp.

HT-A5000 kombinerar strålande ljudkvalitet med ett brett utbud av finesser och uppgraderingsmöjligheter till ett bra pris. Den fungerar fint på egen hand, men kan även byggas ut med subwoofer och surroundhögtalare. Då har du ett väldigt potent hemmabiosystem!

Karakter
Sony HT-A5000
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony HT-A5000 målar upp en stor och tydlig ljudbild med övertygande surroundeffekt och kan spela högt utan tecken på obehag. Subwoofer och bakhögtalare måste köpas till, vilket gör ett ganska saftigt tillägg på priset.

1 reaktion på ”Sony HT-A5000”

  1. Tack för denna specifika recession ifrån er! Den var så pass bra och övertygande att det faktiskt ledde till ett köp av en Sony HT-A5000. Och kan lungt säg att det var ett mycket givet köp! Vad rekommenderar ni om man skulle bygga ut systemet att investera i först en subwoofer eller bakhögtalarna?

    Mvh
    Nino

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen