TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Harman / Kardon Citation MultiBeam 1100

En riktigt bra soundbar

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 är ett flaggskepp som förtjänar att byggas ut för att kunna ge bäst upplevelser.

Av / 2022-08-20 - 07:00
Harman / Kardon Citation MultiBeam 1100
Geir Gråbein Nordby

Harman Kardons Citation-serie är en högtalarfamilj som består av både små och stora, bärbara och stationära högtalare. Alla är klädda i tyg från danska Kvadrat, vilket ger ett mjukare utseende än många av konkurrenterna. Inklusive Sonos, där Arc måste ses som den närmaste konkurrenten till testföremålet vi har framför oss: Citation MultiBeam 1100.

Medan Sonos och andra använder egenutvecklad multiroom-teknik använder Harman Kardons Citation-högtalare helt enkelt Google Home och AirPlay 2, vilket innebär att de kan användas tillsammans med många andra märken som stöder samma system. Det gör dem lättare att ha med att göra, plus att man kan köpa produkter baserade på dess ljudkvalitet, användarvänlighet och utseende, snarare än att till varje pris behöva förhålla sig till ett och samma märke.

Många av högtalarna (fast inte MultiBeam 1100) har inbyggd röststyrning av både sig själva och det smarta hemmet, så de har samma funktionalitet som en Google Nest-högtalare eller en Apple HomePod.

När det gäller soundbar-högtalare har Citation-familjen saknat ett ordentligt flaggskepp som kan mäta sig med de bästa från Sonos, Samsung, Sony och Bose – och inte minst från systerbolaget JBL. Den mindre modellen MultiBeam 700 är bra för 5 000 kronor, men långt ifrån något fyrverkeri.

Harman Kardon Multibeam 1100 grey grey Harman Kardon Multibeam 1100 black
<
>
Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 finns med svart eller grått möbeltyg. Foto: Harman Kardon

Första från HK med Dolby Atmos

Detta blir det ändring på nu i och med den nya toppmodellen Citation MultiBeam 1100. En läcker soundbar, klädd i tyg som sina familjemedlemmar och knappa tre centimeter kortare än ärkerivalen Sonos Arc.

Harman Kardon har precis som alla andra insett behovet av stöd för Dolby Atmos och det nya flaggskeppet har fått totalt elva högtalarelement, varav två pekar uppåt för att återge Atmos-ljudeffekter uppifrån. Och på så sätt skapa en mer tredimensionell ljudbild som omsluter lyssnaren. Detta görs med hjälp av högtalarelement som pekar åt alla håll, där ljudet reflekteras runt i rummet och tillbaka mot lyssnaren, som ska få ett intryck av att det finns högtalare placerade på olika ställen. Allt i kombination med fiffig digital datorkraft i den inbyggda processorn.

Det bästa sättet att njuta av Dolby Atmos från filmer och streamingtjänster är att ansluta soundbarens HDMI-utgång till den av TV:ns HDMI-ingångar som är märkt eARC. Då kan dessutom TV:ns fjärrkontroll användas för att styra ljudet på MultiBeam 1100, om man inte vill använda den medföljande fjärrkontrollen.

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 remote
Fjärrkontrollen ligger fint i handen, men är inte bakgrundsbelyst. Foto: Geir Gråbein Nordby

MultiBeam = rumsanpassning

Namnet MultiBeam kommer från Harman Kardons (och JBL:s) rumsanpassningsteknik. När soundbar-högtalaren installeras första gången blir du ombedd att aktivera MultiBeam. Testljud skickas sedan ut från högtalarna och fångas sedan upp av en inbyggd mikrofon i själva soundbaren. Det pågår ett tag, med ploppande och svepande ljud, innan systemet säger att allt är klart. Din enda uppgift är att vara tyst under kalibreringen.

Google Home

Att ställa in MultiBeam 1100 är väldigt enkelt om du har ett Google-konto. Då öppnar du bara Google Home-appen på mobilen, som hittar högtalaren i översikten, sedan trycker du dig fram steg för steg.

Har du ett par Citation Surround-bakhögtalare och en Citation Sub kan de parkopplas från pekskärmen – som tyvärr sitter på ovansidan, inte på framsidan, av soundbar-högtalaren. Svep dig fram till Settings och sedan Speaker Setup och tryck på Pairing. Där finns Sub och Surround. När detta är gjort bör du göra om rumsanpassningen.

 

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 surround setup 2 Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 surround setup 1
<
>
Surroundhögtalare och subwoofer läggs till på pekskärmen på ovansidan. Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Citation MultiBeam 1100

Inledningsscenen i Gray Man återges med tydlig och distinkt dialog. Ryan Goslings och Billy Bob Thorntons röster är väldigt tydliga och ljudbilden sprids långt utanför sidorna. Man får ett bra intryck av rumsklangen, även uppifrån. Dialogerna kunde ha haft lite mer tyngd längre ner i mellanregistret och basen, där är det lite tunt. Både jämfört med Sonos Arc och speciellt om man jämför med soundbar-högtalare där det ingår en subwoofer. Till exempel Samsung HW-Q995B.

Det rena men något tunna ljudet går igen i Formula 1: Drive to Survive, där surroundljudet inte heller lyckas omsluta oss riktigt lika fullständigt som vi hade velat. Visst låter det bra, men jag nog velat ha lite mer av en soundbar som kostar tiotusen kronor.

– Det låter väl lite klent, eller hur? utbrister kollegan Audun Hage.

Harman Kardon Multibeam 1100 sidespeaker
Högtalarelementen på sidorna breddar ljudbilden. Det sitter även separata Atmos-högtalare på ovansidan. Foto: Geir Gråbein Nordby

Subwoofer och bakhögtalare

På egen hand är MultiBeam 1100 godkänd, men jag skulle tro att de som hostar upp så många tusenlapper för en soundbar vill ha något extraordinärt. På egen hand kan den inte riktigt mäta sig med de bästa.

Däremot händer det något riktigt speciellt när vi kopplar in de trådlösa bakhögtalarna Citation Surround och subwoofern Citation Sub. Då fördubblas priset, och mer än så, men är ändå inte högre än för Sonos Arc, Sub och ett par One SL.

För det första blir det naturligtvis mycket mer bas när Citation Sub tar hand om de låga frekvenserna. Men det speciella är hur bra och kontrollerat det låter. Den är betydligt tightare än subwoofern som följer med Samsungs toppmodell, och dessutom mer linjär och naturlig. Den hänger ihop sömlöst med soundbar-högtalaren och tillför ordentlig fyllighet och tyngd till dialogerna.

Första actionscenen i The Gray Man, där Goslings karaktär får i uppdrag att likvidera en före detta kollega, innehåller både skottlossning och explosiva fyrverkerier. Det smäller med stor trovärdighet, samtidigt som dialogen är ännu renare och tydligare än när MultiBeam 1100 fick återge den på egen hand. Bakhögtalarna sträcker ut ljudbilden bakom oss, så att den omsluter oss helt. Samtidigt klarar lyckas Atmos-elementen, via taket, att återge ljud uppifrån så att vi blir helt omslutna av ljudbilden.

Dynamiken är mycket bra, sammantaget låter det helt lysande!

Som jämförelse kan Samsung HW-995B spela ännu lite högre på maxnivå, och dialogerna är ännu lite fylligare. Men subwoofern skälver mer, och är långt ifrån lika behärskad som hos Harman Kardon. Samsungs är uppenbarligen långsammare, och dessutom inte helt linjär. Den är svulstigare i vissa frekvenser, tunnare i andra.

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 2
Ännu bättre ljud blir det om du köper till en subwoofer och bakhögtalare. Foto: Geir Gråbein Nordby

Musik

Med musik i stereo är ljudbilden av naturliga skäl smalare än med ett par hifi-högtalare. Den sträcker sig inte bortom soundbar-högtalarens fysiska bredd, så länge du inte använder något av surroundlägena. Då blir ljudet större, men också mer konstlat, så jag föredrar ren stereo.

Bortsett från den något smala stereobredden låter Citation 1100 förvånansvärt bra i stereo, tillsammans med subwoofern. Den blir däremot tunn på egen hand när ljudet är kontrastrikt och starkt, med mycket detaljer i röster och instrument. Då är det verkligen en fördel med den behärskade subwoofern och Harman Kardon springer plötsligt i cirklar runt Samsung. Priset för Citation-soundbar och -subwoofer är något högre än vad Samsung vill ha för sina, men ska du spela mycket musik så tycker jag att det är värt det.

Citation Sub uppfattas också som mer kraftfull än Sonos Sub och jag tycker att Harman-systemet är ännu bättre än Sonos-systemet. På egen hand låter Sonos Arc bättre än MultiBeam 1100, men det ändras när båda byggs ut i surround. Mest på grund av Citation Sub.

Harman Kardon Multibeam 1100 Lifestyle 3
Foto: Harman Kardon

Slutsats

På egen hand är Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 en bra soundbar. Den är enkel att koppla in, den går att kontrollera i ett Google- eller Apple-multiroom-system och det finns inbyggd rumsanpassning så att ljudet reducerar färgningar som beror på dålig akustik.

Framför allt dialoger låter rent och snyggt, och det är ganska fin dynamik. Men det är inte förrän MultiBeam 1100 får sällskap av Citation Sub och Citation Surround som den verkligen övertygar. Då går den plötsligt från att vara lite anonym till att fylla vardagsrummet med klart och kraftfullt ljud. Det låter extra bra med film, men musik fungerar också förvånansvärt bra. Inte minst på grund av den fina subwoofern.

Som ett komplett system kan vi inte rekommendera detta varmt nog.

Karakter
Harman / Kardon Citation MultiBeam 1100
Premium

Ljud & Bild tycker

Bra dynamik, rent ljud, mycket bra ljud i dialogen. Tjusigt användarvänlig! Ljudet växer enormt mycket med subwoofer och bakhögtalare. Helt på egen hand är ljudet ganska basfattigt. De finns de som har mer imponerande surroundljud.

22 reaktioner på ”Harman / Kardon Citation MultiBeam 1100”

  1. Jag har en sådan hemma, har dock inte lyckats styra den med rösten som ni säger i artikeln.

    Hur aktiverar jag den funktionen?

    1. Hei! Dessverre har jeg skrevet feil her, jeg tenkte på lillebror MultiBeam 700 da jeg skrev det. Den har nemlig denne funksjonen, men MultiBeam 1100 kan bare stemmestyres passivt fra tredjeparts produkter. Beklager dette!

      1. Peter Gustafsson

        Kan tänka mig att röststyrningen har mest med Googles mjukvara att göra som inte stödjer röststyrning vid surroundljud. Kopplar man in surroundhögtalare till Citation bar eller Multibeam 700 försvinner den automatiska röststyrningen också och man måste använda knappen på baren eller fjärrkontrollen för att aktivera den. I och med att man lagt till Atmos i nya Multibeam 1100 och adderat 2 kanaler är man i ”surroundläge” hela tiden via de två extra högtalarna och därför har man nog struntat i det på denna bar.

    1. Hei, Tony! Alt er relativt, men den er i samme klasse som Sonos Arc, som jeg selv bruker hjemme med en Sony 83″ OLED. Det holder fint, neste steg opp for min del blir et fullblods hjemmekinoanlegg. Jeg ser Multibeam 1100 er priset til 4990 kr i disse dager, det er et kupp!

      1. Tony Johansson

        Hej Geir och tack för återkoppling !

        Har lagt en beställning på en som du säger är det ett fynd för det priset med tanke på att den kostar 11 000 :- hos H/K.

        Skall para ihop den med en Sony XR-83A90J, vad tror du om det !?

        Tyvärr kostar subben och satellithögtalarna en del, men det kanske kommer på Black Week nästa år…

      2. Tony Johansson

        Tack än en gång Geir ! En avslutande fråga,vad tror du om Citation Tower, något test av dessa !?

  2. Tony Johansson

    Tack en än gång Geir, jag klickade hem ett par för ~ 10 000. Inte bäst I något avseende, men för det priset (och tillsammans med soundbaren), tycker jag det blir svårt att låta bli.

    Tack än en gång !

  3. Oliver Arnström

    Hej,
    Blev en beställning nu under rean även för mig. Tänkte vänta lite med bakhögtalarna, men ser att de har utgått ur en dels sortiment. Är det något att oroa sig för? Kan man räkna med att ersättaren kommer vara kompatibel med 1100?

    Mvh O

    1. Jeg har ikke hørt om noen erstatter, men følg med på Prisjakt.nu om noen kanskje får dem inn på lager, eller prøv Blocket. Lykke til!

  4. Johan Lejon

    Hej, tack för intressant läsning!
    Står i valet mellan Harman Kardon 1100 och LGs SC9S. Om vi bortser från att LG har medföljande sub. Vilken av dessa soundbar ger det bästa ljudet?

  5. Tony Johansson

    Kan inte låta bli att lägga pannan i djupa veck då ni talar om H/K Sub. Jag har (som bekant ?) Köpt ett par Citiaton Towers som jag tänker para med denna soundbar 8när jag fått den levererad) och spontant känns det som att en Sub blir lite som lök på laxen, d v s att det blir kaka på kaka om jag skulle köpa en Sub (också). Eller är jag helt ute i spenaten i o m detta resonemang !?

    Jag tänker att denna soundbar tillsammans med Citation tower skulle kunna räcka, inte surround, men ändå. Några reflektioner om det !?

    1. Jeg tror du har rett, at suben ikke trengs til Tower. Og Tower sammen med Bar som senterhøyttaler tror jeg blir kanon! Der har Sonos noe å lære, som ikke har åpnet for å bruke Arc som senterhøyttaler.

  6. Vad jag vet så går det inte att ansluta 1100 med citation towers och kommer inte kunnas i framtiden heller pågrund av hårdvara och inte mjukvara har jag fått till mig.

  7. Hej
    Någon som vet vilken av Citation Sub är det som användes i testet, Sub eller Sub Small?
    Någon som jämfört och testat båda i kombination med 1100?

  8. Hej,

    Funderar på att köpa en Multibeam 1100, men har även varit inne på att skaffa Sonos. Kanske en dum fråga, men är det möjligt att bygga ett multi-rum system och styra musik / ändra volym på olika högtalare i olika rum som på Sonos? T ex, jag vill lyssna på musik i köket men inte ha igång högtalaren i sovrummet eller ha igång alla högtalare och spela musik men inte på soundbaren eftersom någon i familjen tittar på TV?

    1. Hei! Ja, Citation-systemet fungerer på tilsvarende måte som Sonos, med multirom.

      Men rommene må være del av samme system, altså Citation-høyttalere fra enten Harman Kardon eller JBL.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Rulla till toppen