Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL

Sonos bästa hemmabio

Sonos bästa soundbar Arc blir ännu bättre med trådlösa bakhögtalare och subwoofer. Här får du äkta hemmabioljud.

Av / 2021-08-26 - 07:01
Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL
Geir Gråbein Nordby

Första gången vi testade Sonos Arc var förra sommaren. En soundbar som föll oss i smaken och som helt på egen hand – utan subwoofer eller någonting – lyckades förbättra filmupplevelserna avsevärt. Den är inte bara mycket bättre än ljudet du får från någon TV (skulle bara fattas!), utan också bättre än många andra soundbar-högtalare för samma pengar där en subwoofer ingår i priset. Största styrkan är den rena, öppna ljudbilden som svävar ut i rummet som en gas. Ljudeffekterna i Atmos-ljudspår ger en fin illusion av att komma uppifrån och sidohögtalarna övertygar mer om att ljudet kommer bakifrån än många andra soundbar-högtalare.

sonos sub gen3
Sonos SUB har kommit i sin tredje generation. Ljudmässigt är den likadan som tidigare utgåvor men den har en kraftfullare processor för att göra den mer framtidssäker. Foto: Sonos

Ändå finns det gränser för vad en soundbar kan åstadkomma på egen hand, utan extra subwoofer eller bakhögtalare. Och eftersom Sonos har alternativ för sådana är det hög tid att ta reda på hur en komplett Sonos-surroundanläggning låter. Med Arc längst fram, den senaste generationen av den utmärkta SUB som tar hand om basen och med ett par Sonos One SL som bakhögtalare.

sonos-onesl-pr-white-3
Ett par Sonos One SL är idealiska som bakhögtalare till Arc. Om du inte är nöjd kan du köpa de dyrare Sonos Five. Foto: Sonos

Det här är en mycket flexibel lösning, eftersom bakhögtalarna egentligen är ett par helt vanliga trådlösa Sonos-högtalare som kan spela musik i andra rum när du inte använder dem i hemmabion. Fast allra enklast är förstås att installera dem som bakhögtalare och sedan låta dem vara.

Tålamodsprövande

Första installationen tar lite tid. Speciellt om några av produkterna inte är uppdaterade med den senaste firmware-versionen. Först måste Arc läggas till och eventuellt uppdateras. Efter ett par minuter kan appen hitta subwoofern, para ihop den Arc … och uppdatera subwoofern. Samma sak händer med varje bakhögtalare. Appen hittar först den ena, sedan måste du uppdatera. Sedan kan den andra högtalaren läggas till. Men först måste den uppdateras. Det är nästan plågsamt. Allt hade kunnat vara så mycket enklare om det gick att hitta alla Sonos-produkter i appen, para ihop subwoofern och bakhögtalarna med Arc och på så sätt skapa ett komplett surroundsystem. Sedan hade appen kunnat be oss att uppdatera samtliga komponenter.

Sonos Arc & Panasonic TV
Sonos Arc är ungefär lika bred som en 50-tums TV. Foto: Geir Gråbein Nordby

Användarvänligt

När installationen äntligen är klar går resten lekande lätt. Välj TruePlay för att korrigera ljudet efter rummets akustik. Då försvinner eventuella färgningar och skevheter i ljudbilden, men på samma gång tappar man värme och fyllighet i mellanregistret. Vi hade velat kunna välja mellan olika klanginställningar efter korrektionen, så att man kunnat skräddarsy ljudet efter sin egen smak.

Annars är det inte svårt att styra systemet. TV:n kopplas till HDMI eARC-kontakten och ljudet strömmas enkelt därifrån. För att lyssna på musik använder du appen för att logga in på dina favorittjänster. Tidal, YouTube, Apple Music, you name it. Och så Spotify Connect. Sonos-högtalare i olika rum kan enkelt grupperas för att spela samma musik, om du vill.

Sonos Arc Black
Sonos Arc och de andra högtalarna i familjen finns även i svart. Foto: Sonos

Ljudkvalitet

Sonos Arc med familj låter ytterst öppet och detaljerat, mycket snarlikt vad Arc gör på egen hand. Bara med en mycket mer stabil och fysisk bas, och med mer storslaget och omslutande surroundljud från de extra bakhögtalarna.

Dialogen på film, till exempel Netflix-mästerverket The Irishman med Dolby Atmos-ljudspår, är verkligen klockren och sticker ut från resten av ljudbilden. Joe Pesci och Robert De Niros samtal från var sin sida av en bardisk återges med ännu tydligare konsonanter än med Samsung Q960A, så att man lekande lätt hör varje stavelse.

Inställningsknappen på Sonos Arc sitter på baksidan. Där hittar du också en HDMI-kontakt med eARC-funktion för högupplöst ljud. Foto: Geir Gråbein Nordby

Surroundljudet är stort och öppet, och även om Samsung kan skryta med fler kanaler och högtalarelement så tycker vi inte att ljudbilden bakifrån är sämre hos Sonos. Även känslan av höjd – ”ljud från ovan” – är också väl omhändertagen av Sonos, men här är nog Samsung antagligen ännu ett strå vassare. Inte minst för att bakhögtalarna också spelar ljud upp mot taket, inte bara Arc som hos Sonos.

Ska vi klaga på något så är det att ljudet alltid är lite tunt. Jodå, subwoofern ger ifrån sig bra och delvis fysiska baseffekter, men det saknas lite tryck och engagemang i mellanbasen. Och vi saknar Samsung-systemets stora, massiva bröstklang. Just där är Sonos lite svag, och kan dessutom uppfattas som lite vass.

Sonos Arc 11 speakers
Sonos Arc har 11 högtalarelement, vart och ett med en separat förstärkare. Men även om Arc fixar surroundljud fint på egen hand så blir det ännu bättre med ett par Sonos Ones bak. Foto: Sonos

Musik

Musik låter rent och öppet med Sonos. Väldigt mycket ”Hi-Fi”. Vi uppfattar ljudet som korrekt, utan oönskade maskeringar eller färgningar. Instrument och röster framträder väl. Återigen är ljudkaraktären aningen tunn, vilket vi hade velat fixa till lite. Men med musik tycker vi ändå att Sonos är att föredra framför Samsung, inte minst på grund av en bättre subwoofer. Samsungs är lite mer bullrig i basen, Sonos är mer kontrollerad och upplöst.

Allt ljud – även musik i stereo – återges i princip i surround med Sonos-systemet. Det finns inga olika ljudlägen, du kan till exempel inte välja ren stereo. Du kan visserligen inaktivera bakhögtalarna i appen för att lyssna på musik i stereo. Då kommer Arc fortfarande att försöka simulera en surroundeffekt, men den blir mindre än med bakhögtalarna aktiverade. Vi hade ändå velat ha ett stereo- eller Pure Direct-ljudläge.

Sonos Arc White with Sub
Foto: Sonos

Slutsats

Sonos Arc är en bra soundbar på egen hand – och ännu bättre tillsammans med trådlös subwoofer och bakhögtalare! Ljudkaraktären är väldigt snarlik, så om du inte gillar Arcs lite tunna ljudsignatur är det inte säkert att de extra högtalarna kommer att ändra på det. Ljudet är fortfarande lite tunt, men å andra sidan oerhört detaljerat och luftigt, och subwoofern SUB (Gen 3) ger kvalitetsbas med en tyngd som man inte får med subwoofern som ingår i andra soundbar-system. En bas som vi tycker att Arc är i desperat behov av.

Prislappen blir mycket högre av att lägga till sub och bakhögtalare, men vi tycker att det är värt det. Alternativt kan du börja med bara Arc och bygga vidare på systemet längre fram.  Tips: De billigare IKEA Symfonisk -högtalarna fungerar också i det här systemet.

Karakter
Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL
High End

Ljud & Bild tycker

Öppet och fint ljud, med massor av detaljer. Surroundljudet med bakhögtalare är riktigt bra och subwoofern ger bas av hög kvalitet. Genomgående användarvänligt. Det sprudlar aldrig om dynamiken. TruePlay-rumskorrektionen tar bort värme från ljudet, vi saknar en möjlighet att välja klang efter korrektionen. Första installationen kan ta tid.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Rulla till toppen