Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-Q995B

Den stora biokänslan

En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!

Av / 2022-08-14 - 07:00
Samsung HW-Q995B
Audun Hage

Samsung har ett gediget rykte att upprätthålla när det gäller soundbar-högtalare. Ända sedan den sydkoreanska tillverkaren etablerade sitt eget Audio Lab i Kalifornien för några år sedan har de fortsatt att leverera några av marknadens bästa soundbars. 2022 års modell HW-Q995B tar över stafettpinnen efter populära HW-Q960A som vi testade förra året med gott resultat.

HW-Q995B har exakt samma högtalarkonfiguration som föregångaren, närmare bestämt 11.1.4 kanaler – där siffran 4 indikerar att både soundbaren och de två bakhögtalarna är utrustade med höjdkanaler för Dolby Atmos och DTS:X. Sammanlagt finns det 22 högtalarelement som ska omringa oss med en bubbla av surroundljud!

vd0038 explore screens for all26 feature full bleed pc 1440x750.jpg
Samsung HW-Q995B består av en soundbar, en subwoofer och två bakre surroundhögtalare. (Foto: Samsung)
Läs också Samsung tar ljudet på allvar Samsung öppnat ett ljudlaboratorium i Kalifornien, med ingenjörer av världsklass och mätutrustning av yppersta kvalitet.
Läs också Tufft bioljud Samsung HW-Q960A imponerar med ett slagkraftigt och omslutande surroundljud som låter tuffare än det mesta annat vi har hört i prisklassen. Ett otroligt bra köp!

Samsung HW-Q995B: Design

När vi packar upp nykomlingen HW-Q995B ur kartongen är det uppenbart att den har stora likheter med sin föregångare. Rent fysiskt är de exakt lika stora, men nykomlingen har offrat det snygga tygöverdraget – som på sin tid kom från danska Kvadrat – till förmån för ett svart metallgaller. Det ger onekligen ett lite grövre och mer industriellt utseende och somliga kommer nog tycka att Samsung-högtalaren såg snyggare ut när den var klädd i textil. Å andra sidan kan metallgallret vara lättare att hålla rent.

En välkommen förändring i 2022-modellen är att Samsung har tagit sitt förnuft till fånga och flyttat den lilla infoskärmen från ovansidan till framsidan. Det betyder att det faktiskt går att se informationen när man sitter i soffan. Tack för det!

Subwoofern har också fått en ny design i år. På bilderna kan det se ut som om den har ett gigantiskt baselement, men i verkligheten är det en snygg och prydlig 8-tummare som sitter dold bakom ett ”lock” som Samsung kallar för Acoustic Lens. Så även baselementet är ungefär lika stort som sin föregångare.

Enkel att installera

Detta är en förhållandevis stor och tung soundbar, som är tänkt att användas med de större TV-skärmarna. Den får lätt plats under de flesta skärmar, men man bör ändå dra fram den lite på TV-bänken för att undvika att ljudet från de uppåtriktade högtalarelementen blockeras. Väggmontering är också möjlig med de medföljande fästena.

När man ska göra den första installationen rekommenderar vi att man laddar ner appen Samsung SmartThings. Den gör det enkelt att ansluta till Wi-Fi-nätverket och har även mer avancerade inställningar och funktioner.

HW-Q995 har bland annat automatisk rumskorrigering (Auto EQ) i subwoofern, vilket hjälper till att anpassa basåtergivningen efter akustiken i rummet. Detta görs med hjälp av en inbyggd mikrofon i subwoofern. Dessutom finns numera även mikrofoner i själva huvudhögtalaren som mäter och anpassar den totala ljudbilden efter omgivningen (så kallat Spacefit Sound).

Q990B KV Horizontal
Om du kopplar HW-Q995B till en kompatibel Samsung-TV kan du utnyttja Q Symphony-funktionen, som även använder TV:ns inbyggda högtalare. (Foto: Samsung)

Bra anslutningar – även trådlöst

Högtalaren är utrustat med HDMI eARC-utgång med ljudretur, så att den tar emot högupplösta ljudsignaler från de senaste TV-apparaterna. Dessutom får du ytterligare två HDMI-ingångar där du kan ansluta ytterligare A/V-källor, som en Apple TV, spelkonsol eller 4K Blu-ray-spelare. Var bara medveten om att HW-Q995 inte kan vidarebefordra videosignaler med 4K/120 Hz och VRR, vilket kan vara aktuellt med de häftigaste datorerna och konsolerna.

En annan fiffig finess i årets modell är möjligheten att överföra Dolby Atmos-signaler från TV:n via Wi-Fi. Detta kräver att du också har en kompatibel Samsung-TV från 2022 (Q70B eller högre).

Obs! Wi-Fi-överföringen använder den komprimerade Dolby Digital+-standarden, som fungerar fint om du tittar på filmer och serier på streamingtjänster. Om du däremot har en högkvalitativ videokälla som 4K Blu-ray rekommenderar vi att du använder HDMI-ingången för att få bästa möjliga ljud.

Förutom de ovan nämnda anslutningarna stöds Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast och Spotify Connect, så det finns gott om anslutningsmöjligheter.

Lifestyle Q Series Q995B FocusDuo 003
Med sina 123 centimeter är Samsung HW-Q995B ungefär lika bred som en 55-tums TV. Den är däremot ganska platt, så att den får plats under de flesta bildskärmar. Se bara till att de uppåtriktade högtalarelementen får fritt spelrum!

Ljudkvalitet

Efter erfarenheterna med förra årets toppmodell HW-Q960A hade vi naturligtvis höga förväntningar på HW-Q995B. På sin tid levererade föregångaren ett så övertygande surroundljud att det slutade med att vi utsåg den till Årets bästa soundbar i highend-klassen 2021. Och ännu en gång visar Samsung var skåpet ska stå!

Vi inleder testet med F1-dokumentären Drive to Survive, som omedelbart avslöjar att vi har med en synnerligen kapabel soundbar att göra. Netflix-serien har ett hektiskt och krävande ljudspår som varvar intervjuer, musik och vrålande F1-motorer. Allt är helt briljant hopredigerat – och det kan vi verkligen höra och uppskatta här.

Replikerna från förgrundsfigurerna i F1-cirkusen kommer fram tydligt och distinkt, på samma gång som ljudeffekterna återges starkt och tydligt utan förvrängning. Samtidigt är det gott om plats för musik i bakgrunden.

Vi går vidare till den färska Netflix-filmen The Gray Man, som liksom Formel 1-serien har Dolby Atmos-ljudformat. Återigen lyckas Samsung omsluta oss med en helgjuten, massiv och trovärdig ljudbild.

Rösterna från Ryan Gosling och Billy Bob Thornton i öppningsscenen framträder starkt och tydligt i centerkanalen, och de små men viktiga detaljerna bidrar till att göra lyssnandet mer trovärdigt. Rumsklangen från omgivningen återges väldigt realistiskt och när det är som bäst känns det nästan som om vi sitter i samma rum som de två herrarna.

– Riktigt klart och starkt ljud. Och en sådan rumsklang! Samsung har lyckats skapa en stor ljudbild med riktig biokänsla, utbrister Geir.

– Ja, man sugs in ordentligt i handlingen här, medger Audun.

När vi kollar in de många actionscenerna som filmen bjuder på är det ingen tvekan om att det finns massor av kraft. HW-Q995B kan spela väldigt högt och har ändå tillräckligt med utrymme för de tuffaste sekvenserna. Den har inga problem att fylla vårt 30 kvadratmeter stora lyssningsrum med kraftfull och förtroendeingivande volym.

Den nya subwoofern fungerar också utmärkt: Vi märker att basåtergivningen har blivit djupare och mer hårtslående sedan sist. Anslagen känns också stramare och mer precisa än vi kan minnas från föregångaren, och hänger ihop väl med resten av ljudbilden.

Bastrycket från Samsung kan inte riktigt jämföras med Klipsch Cinema 1200, som har en rejäl subwoofer på hela 12 tum. I gengäld är Samsungs subwoofer mer balanserad och har fastare basåtergivning. När det inte ska finnas någon bas gör inte subwoofern så mycket heller, men är redo att trycka till när det verkligen gäller!

samsung hw q995b display scaled 1
Den lilla teckenrutan som visar viktig information har äntligen flyttats från toppen till framsidan där man faktiskt kan se den. Halleluja!

Duger också till musik

Hur är det med musik, då? Jo, ljudbilden är naturligtvis mycket snävare än vad man kan åstadkomma med ett par riktiga stereohögtalare, och vi skulle aldrig drömma om att droppa hifi-anläggningen till förmån för en soundbar! Med det sagt så fungerar HW-Q995B alldeles utmärkt för bakgrundsmusik.

Röster återges distinkt och tydligt, en ofta återkommande vokalist som Aurora återges nära och närvarande. Det märks också att basen spelar mer i samklang med musiken. Hårtslående rytmer från Rammstein och Tiësto låter tufft, basen hamrar hårt och tungt utan den typiska eftersläpning som kännetecknade föregångaren.

Dessutom fick vi en lite bredare ljudbild genom att koppla in surroundhögtalarna när vi lyssnade på musik. Då blir det naturligtvis inte hifi-korrekt, men bidrar med extra rymdkänsla och lite tydligare stereoperspektiv. Speciellt om man använder sig av möjligheten att sätta surroundhögtalarna framme till vänster och höger sida, vilket kan konfigureras i SmartThings-appen.

Men återigen, för aktivt musiklyssnande rekommenderar vi naturligtvis ett par bra stereohögtalare i stället för en soundbar. Till exempel ett par KEF LSX II.

Läs också Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.

Slutsats

Jämfört med sin föregångare är Samsung HW-Q995B nog mer evolution än revolution. Men ärligt talat var det inte mycket som Samsung behövde rätta till heller! HW-Q995B låter framför allt superbra med TV-ljud, filmer och serier, men fungerar även fint med musik, med vissa reservationer.

Den nya toppmodellen kan bland annat spela trådlös Dolby Atmos utan HDMI, vilket kan vara en fördel för de som vill minska ner på kabeltrasslet. Samsung har även stramat upp basen från den aktiva subwoofern, som nu spelar mer exakt oavsett om det är kontrabas eller explosioner som ska återges

Ingen tvekan om saken: det här är fortfarande en av de bästa soundbar-högtalarna i sin klass, med en stor, trovärdig och detaljerad ljudbild som ger gåshud med de bästa produktionerna. Om du letar efter den stora biokänslan, men vägrar bygga ut till en full hemmabio, är detta en soundbar vi lugnt kan rekommendera!

Karakter
Samsung HW-Q995B
High End

Ljud & Bild tycker

Samsung HW-Q995B målar upp en stor, trovärdig och omslutande ljudbild som suger in oss i handlingen. Den kan dessutom spela mycket högt och rent. Nykomlingen kostar lite mer än föregångaren HW-Q960A, som fortfarande är ett mycket bra köp, den också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen