Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-Q960A

Samsungs bästa soundbar har blivit ännu bättre

Samsung HW-Q960A imponerar med ett slagkraftigt och omslutande surroundljud som låter tuffare än det mesta annat vi har hört i prisklassen. Ett otroligt bra köp!

Skrivet av / 2021-08-26 - 07:00
Samsung HW-Q960A
Audun Hage

HW-Q960A tar över förra årets modell HW-Q950T, som Ljud & Bild utsåg till Årets bästa soundbar i highend-klassen 2020. Årets modell ser precis ut som den gamla, men har fått ännu fler högtalarkanaler att återge surroundljudet med. Exakt vad det betyder ska vi återkomma till – men tanken är definitivt att stänga in oss i en bubbla av ljud!

Samsung-högtalaren är utrustat med en HDMI eARC-ingång och kan alltså ta emot högupplösta ljudsignaler från de nyaste TV-apparaterna. Dessutom har den naturligtvis trådlös anslutning via Bluetooth och Wi-Fi. Årets modell har också fått AirPlay, Chromecast och Spotify Connect, så den är väl förberedd för att spela musik.

Samsung HW-Q960A. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Samsung HW-Q960A i praktiken

HW-Q960A är en stor soundbar, tänkt att användas ihop med större TV-skärmar. Med sina 123 centimeter är den ungefär lika bred som en 55-tums TV. Den är däremot ganska låg, så att den får plats under de flesta skärmar. Den är klädd med ett svart högtalartyg från danska Kvadrat, vilket ger det ett relativt diskret utseende. Väggmontering går också, med hjälp av de medföljande fästena.

Samsung Q960A är lite mer omfattande att installera första gången än de mindre modellerna från samma märke. Det fungerar bäst att ladda ner Smartthings-appen, som även ger tillgång till mer avancerade inställningar. Q960 har bland annat fått Auto EQ-rumskorrektion som hjälper till att anpassa basåtergivningen efter rummets akustik. Detta görs med en inbyggd mikrofon i subwoofern. Om du kopplar högtalaren till en Samsung-TV av senare modell (2021 Q70A och senare) så kan du dessutom utnyttja finessen Spacefit Sound+ som lyssnar av och anpassar hela ljudbilden efter omgivningen.

Q960A är enkel att använda med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen, men vi är lite förvånade över placeringen av displayen ovanpå högtalaren. Den är nästan omöjlig att se från soffan, och det är ju oftast där vi sitter när vi behöver informationen …

Samsung HW-Q960A har två HDMI-ingångar och en HDMI-utgång med ljudretur från TV:n (eARC). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Ljudkvalitet

Som nämnts är Samsung HW-Q960A utrustad med en ganska imponerande uppsättning kanaler. Hela 11.1.4 för att vara exakt. Själva soundbar-högtalaren består av stereo vänster/ höger och centerkanal, samt extra höjd- och sidokanaler för Dolby Atmos och DTS-X. Resten av kanalerna återges av bakhögtalarna, som numera har både höjd- och sidoelement. Med i systemet finns även den aktiva, trådlösa subwoofern med en 8-tums bas.

Nu är det ju inte antalet element vi bryr oss om, utan snarare ljudkvaliteten i praktiken. Och Samsung har lyckats åstadkomma ett par hörbara ljudförbättringar i år.

Vi börjar som vanligt med herrarna Joe Pesci och Robert De Niro i gangsterfilmen The Irishman och det är ingen tvekan om att dialogen framträder starkt och tydligt. Röståtergivningen är spröd och närvarande och suger in oss direkt i handlingen. Vi är också imponerade av den stora rumsklangen: Vi får en känsla av att sitta i samma miljö (i det här fallet vid en bardisk) som de två herrarna och kan höra musik och klirrande glas i fjärran. Därefter transporterar handlingen oss till ett mycket större rum (ett fängelse), där vi också upplever att vi blir en del av handlingen, snarare än att betrakta den på avstånd. De extra bakkanalerna bidrar helt klart till en bredare, djupare och mer tredimensionell ljudbild. Det här påminner om riktigt bra ljud på bio!

Vi var naturligtvis tvungna att testa med ett par actionscener också, och det är ingen tvekan om att Q960A kan spela högt och tydligt. Skottlossningen i Snabba cash låter stenhårt när det smattrar om vapnen och rikoschetterna viner kring våra huvuden. Ingen tvekan om saken: här finns det märkbart mer ”liv och rörelse” än vad Sonos Arc lyckas återge med samma scen, utan att det låter ansträngande eller förvrängt.

HW-Q960A side
HW-Q960A har högtalarelement även på sidan, som bidrar till en bredare ljudbild. Det bör man tänka på när man väljer placering. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Hur är det med musik?

Fler och fler använder sin TV och soundbar även för att spela musik. Och även om Samsung-högtalaren inte kan ersätta en riktig stereo så fungerar den fint. Den nya låten Rumours med Lizzo och Cardi B kännetecknas av att subwoofern inte har världens snabbaste och mest distinkta basåtergivning. Men rytmerna kommer fram väl, med en kul mellanbas. Sångrösten har också en fyllig och varm signatur, med ett stort och fylligt mellanregister.

Samsung har rent allmänt en något mörkare återgivning än Sonos, som kan verka lite ljus och tunn men också lite mer detaljerad ibland. Samsungs stereoljud blir lite snävare med musik och en del låtar kan därför tjäna på att växlas över till Surround-ljudläget. Det öppnar upp ljudbilden ordentligt. Men det kan också låta lite konstlat/överdrivet med en del musikstilar.

Slutsats

Samsung HW-Q960A är definitivt en av de bästa soundbar-högtalarna i sin klass. Tack vare stöd för de viktigaste ljudformaten och en arsenal av högtalarelement ombord lyckas den skapa en enormt stor, men ändå exakt och omslutande ljudbild. HW-Q960 låter supertufft med film och fungerar dessutom utmärkt med musik. Subwoofern är inte lika tight som exempelvis Sonos mer påkostade Sub, och somliga föredrar nog den lite stramare och mer detaljerade musikåtergivningen från Arc. Men för varierat TV- och filmljud är den här soundbar-högtalaren från Samsung svårslagen – speciellt med tanke på det fina priset.

Obs! Om du inte vill ha bakhögtalare hemma i vardagsrummet kan lillebror HW-Q910A vara ett bra alternativ. Den kostar tretusen kronor mindre och består av samma soundbar och subwoofer, men saknar separata bakhögtalare.  

 

Karakter
Samsung HW-Q960A
High End

Ljud & Bild tycker

Målar upp en stor och exakt surrround-ljudbild som är oerhört fängslande att lyssna på. Helt klart en av de bästa Atmos-ljudlimporna! Teckenfönstret sitter på ovansidan av högtalaren och kan vara svårt att läsa när man sitter i soffan.

3 reaktioner på ”Samsung HW-Q960A”

  1. Har testat många soundbars och har ett Sonos-system hemma. Uppgraderade en äldre Samsung HW-MS760 till denna och det var ett riktigt stort steg upp. Väldigt imponerad av ljudet och inga som helst problem med den trådlösa uppkopplingen av subwoofern och surroundhögtalarna (vilket Samsung tidigare haft stora problem med). Dessutom fungerar Smart things-appen alldeles utmärkt. Bra jobbat Samsung!

    1. Tommy Sköld

      När man läser Johans erfarenhet så tror jag alla ställer sig frågan – om det nya Samsung systemet är lika bra som hans Sonos-system? Då utgår jag givetvis från att han menar att han har ett Sonos hemmabiosystem dvs. minst en limpa, en sub och ett par surround högtalare av någon generation)

      1. Tommy – jag har ett enklare Sonos-system (Beam plus två One SL) så det är inte riktigt rättvist att jämföra. Men min erfarenhet av Sonos inklusive Arc är just som recensenten skriver; en ljusare och lite mer detaljerad ljudbild. Jag gillar Samsungs mer mörka och kraftfulla ljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Studioljud hemma

Ljud & Bild
Rulla till toppen