Search
Generic filters

TEST : Samsung HW-Q950T

Soundbar med bioambitioner

Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!

Samsung HW-Q950T lifestyle
Samsung HW-Q950T

Ljud & Bild tycker

Mer explosivt ljud än i nästan alla andra soundbar-högtalare. Häftig hemmabio med trådlösa bakhögtalare och Dolby Atmos.
Saknar Chromecast och AirPlay. Bluetooth-ljudet hade kunnat vara bättre. Lite krångligt med rullande display på toppen.
 • Bredd som skärmstorlek: 55 tum
 • HDMI: (2.0b) 4 in/1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: 3,5 mm
 • Nätverk: Wi-Fi (2,4/5 GHz)
 • Röststyrning: Passiv (Google, Siri)
 • Subwoofer: Trådlös 6,5 tum
 • Mått: 105 x 5,8 x 11 cm cm
 • Färg: Svart med Kvadrat-tyg
 • Webb: samsung.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 15000 kr

Det kan verka helt galet att betala 15 000 kronor för en TV-högtalare. Men vi har upptäckt att en soundbar inte behöver vara en uppenbar kompromiss så länge man är villig att investera i kvalitet.

Ett extremt exempel är Sennheiser Ambeo, den dyraste och bästa soundbar-högtalaren vi har testat. När jag ändå säger att Samsung HW-Q950T är den som kommer allra närmast riktig bio så beror det på att den faktiskt har bakhögtalare – och inte bara efter bästa förmåga försöker simulera surroundljud.

I priset ingår också en kraftfull trådlös subwoofer, vilket Sennheiser kräver att du köper till extra till deras Ambeo. Av annat märke, och nödvändigtvis med kabel. Då blir prisskillnaden mellan Samsung och Sennheiser stor. Väldigt stor.

Samsung hw-q950t
Med hjälp av trådlösa bakhögtalare, subwoofer och hela 13 surroundkanaler skapar Samsung HW-Q950T liv och rörelse i vardagsrummet. Foto: Samsung

I HW-Q950T har både själva soundbar-högtalaren och bakhögtalarna inbyggda höjdkanaler för att utnyttja 3D-formaten Dolby Atmos och DTS:X på bästa sätt.

Läs också Världens bästa soundbar Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Extra kanaler

Jämfört med föregångaren HW-Q96R har HW-Q950T två kanaler och högtalare extra, nu har den så många som nio kanaler inbyggda, varav två av tar hand om de toppmonterade Atmos-högtalarna. Dessutom har vi alltså de trådlösa bakhögtalarna, som alla har var sin surroundkanal plus ett toppmonterat högtalarelement för Dolby Atmos och DTS:X. Den kompletta högtalarkonfigurationen är alltså 9.1.4.

En annan nyhet är att HW-Q950T är överdragen med ulltyg från danska Kvadrat, medan föregångaren hade en mer rustik metallgrill.

Samsung HW-Q950T detail
Foto: Samsung

Användning

Användarvänligheten är bra, Samsungs egen SmartThings-app gör anslutningen enkel. Det behövs visserligen lite väl många steg innan högtalaren är uppkopplad till nätverket, men man guidas säkert hela vägen.

Vad som däremot inte är särskilt användarvänligt är dock att displayen sitter på ovansidan. Teckenfönstret är litet, med alldeles för låg upplösning för texten som ska få plats. Alltså rullar texten fram, så att man får stå ganska länge framför soundbar-högtalaren och läsa när texten rullar förbi för att man ska se vilket ljudläge som spelas eller vilka inställningar man har ändrat.

På framsidan blinkar ett par prickar under tyget när man trycker på fjärrkontrollen. Då kan man åtminstone se från soffan att högtalaren reagerar på fjärrkontrollen. Men för att se precis vad som händer måste man alltså gå fram till den och titta ner på den. Just detta är lite omständligt.

Samsung HW-Q950T side speakers
Sidohögtalarna drar ut ljudbilden mer på bredden. Foto: Samsung

Anslutningar

Det finns gott om anslutningar, hela fyra HDMI-ingångar och dessutom eARC på utgången, vilket gör det möjligt att spela högupplöst Dolby TrueHD och DTS HD Master Audio ut från TV:ns motsvarande kontakt, om den också har eARC. Detta gäller även Dolby Atmos och DTS:X.

På musiksidan saknar vi stöd för Chromecast och AirPlay. Antingen måste man använda Bluetooth, vilket vi inte rekommenderar eftersom Samsung bara använder den dåliga SBC-kodeken. Eller så måste man spela musik genom SmartThings-appen. Då stöds tjänster som Apple Music, Spotify, Deezer, TuneIn-nätradio och Samsung Music. Men tyvärr inte Tidal.

Samsung HW-Q950T surround speakers
Trådlösa bakhögtalare ger äkta surroundljud. Foto: Samsung

Snyggt ljud

Lyckligtvis är ljudet en riktig knockout! Det finns massor av muskler här, mer än i nästan alla andra soundbar-högtalare vi har testat, bortsett från föregångaren och den extrema Sennheiser Ambeo. Sonos Arc har ett mer finmaskigt ljud i övertonregistret, men Samsung påminner mer om ljudet du hör på bio: tungt, starkt och delikat. Visst, Samsung kan inte mäta sig med upplevelsen från en IMAX-bio, men för hemmabruk är detta väldigt bra.

Q950T är snabb i svängarna, här finns det kontroll i pistolskotten och dialogen är klockren. Ljudet uppfattas också som linjärt och naturligt, medan konkurrenterna ofta dämpar mellanregistret för att ge intryck av mer bas och diskant. Det behövs inte här eftersom Samsung Q950T har så bra dynamik och kontroll. Subwoofern är naturligtvis en kompromiss i jämfört med de du kan köpa löst från 5 000 kr eller mer, den är inte riktigt lika bestämd och upplöst som de bästa. Men som en del av ett soundbar-system gör den vad den ska och mer därtill.

Samsung HW-Q950T subwoofer
Subwoofern är bra och kraftfull, även om den får se sig slagen av separata subwoofrar i den seriösa klassen. Foto: Samsung

Filmupplevelserna blir strålande med äkta 3D-surroundljud. Vi saknar möjligheten att kunna justera avstånd/fördröjning till bakhögtalarna för att få den sista pusselbiten att falla på plats. Och filmer med mycket basinformation i bakkanalerna kan få dem att skorra när det blir för högt. Det är möjligt att Samsung borde ha klippt basen vid en högre delningsfrekvens i bakhögtalarna. Fast då skulle det å andra sidan ha låtit lite spinkigare när man spelade på mer måttliga ljudnivåer. Sammantaget ger HW-Q950T storslagna upplevelser för att vara en soundbar.

Q Symphony

Och om du har en ny Samsung-TV med Q Symphony så kan de toppmonterade högtalarna i skärmen användas för att lyfta frontljudet ännu ett snäpp från TV-bänken. Då får du en bubbla av ljud som ingen annan soundbar kan mäta sig med.

Detta är också en av de bästa soundbar-högtalarna som finns för musik i stereo, om man kan leva med de begränsade strömningsmöjligheterna. Slagkraftig, men ändå mer naturlig än andra. Men vi rekommenderar att man håller sig till musiken man ser på skärmen, för om man ska lyssna mer kritiskt på vanlig musik så får man ut mer av en hifi-anläggning.

Slutsats

Samsung har förbättrat sin gamla toppmodell och stoppat i ytterligare två kanaler. Sådant blir det rumskänsla av!

I soundbar-sammanhang har vi nog aldrig hört ett lika starkt krutpaket som HW-Q950T. Man kan vräka på ljudet nästan till bionivå utan att det låter vasst eller tunt. Här får man faktiskt en riktigt bra hemmabiokänsla.

Det är faktiskt inte alls drygt att hävda att den här soundbar-högtalaren är billig, med tanke på hur mycket man får.

Samsung HW-Q950T lifestyle(2)
Foto: Samsung
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Riktpris: 28000 kr Odjuret på väggen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.