TEST: 6 highend-soundbars

Världens bästa soundbar-högtalare?

För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.
Ljud & Bild tycker
Specifikationer

Vi testar:

  • Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass  25 000 kr
  • Bang & Olufsen Beosound Stage  15 000kr
  • LG SL10YG  12 500kr
  • Bose Soundbar 700 & Bass Module 700  20 000 kr
  • Samsung HW-Q96R  20 000 kr
  • Sennheiser Ambeo Soundbar SB01  25 000 kr
Så testade vi

Produktsida
Annons
Annons
forfatter

Det kan finnas många anledningar till att man är sugen på en soundbar. Oftast beror det på att man bara vill ha bättre ljud från TV:n, utan att det kostar en förmögenhet, tar stor plats och är krångligt att använda. Allra helst ska man kunna höja och sänka ljudet på samma sätt som tidigare, alltså med TV:ns fjärrkontroll.

Men tänk om pengarna inte spelade någon roll – bara platsen och användarvänligheten? Du kanske är villig att lägga vad det kostar för att få det bästa ljudet – du orkar bara inte med stora golvhögtalare eller stativ, och du orkar inte ens tänka tanken på lösa komponenter med en separat förstärkare och sladdar som ringlar sig ut till ett par högtalare? Då kan en highend-soundbar vara mitt i prick.

Kan du leva med separata komponenter – men vill spara plats – så bör du för övrigt läsa vårt grupptest av vägghögtalare. Det gör du här.

 

Påkostad design och ljudkvalitet

När tillverkarna får en större budget att välja delar med så kan man förvänta sig bättre ljud och byggkvalitet än från alla billiga plast-ljudlimpor som kostar lika mycket som en tank bensin eller två.

Men det skiljer en del mellan vad de olika tillverkarna har lagt störst vikt vid. Om du till exempel tar Beosound Stage så har Bang & Olufsen spenderat mycket pengar på design och material till själva kabinettet. Vackra linjer, metall hela vägen och helt enkelt en produkt som du vill visa upp.

I andra änden hittar vi Sennheiser Ambeo Soundbar, en stor och ful soundbar. Den är också häftigt konstruerad med gott om metall, men mycket mer rustik. Och pengarna har satsats på ljudet, plus nödvändig teknik för att måla upp en imponerande stor 3D-ljudbild utan att det behövs bak- eller takhögtalare.

 

Hur bra kan det bli?

Resten av kandidaterna i startfältet hamnar någonstans mellan de två ytterligheterna. Det finns all anledning att förvänta sig bättre ljud med musik och film än med billiga högtalare. Framför allt i basregistret, som blir ganska så luddigt med en billig och dålig subwoofer. Ökar du budgeten så får du betydligt mer krut i explosionerna, men även mycket bättre kvalitet när kontrabasens många klangfärger ska återges.

Jämfört med lösa komponenter är en soundbar fortfarande en kompromiss eftersom det är så mycket som ska processas och tryckas ut genom ett par små högtalarelement. Men flera av dem kan koppla in bakhögtalare (till Samsung HW-Q96R ingår det sådana) och då kan man komma mycket nära vad man förväntar sig av lösa komponenter i samma prisklass.

 

Kandidaterna

I det här testet utgick vi från högtalaren vi utsåg till Årets bästa soundbar i highend-klassen, Samsung HW-Q96R. Tanken var att de övriga testdeltagarna skulle kosta ungefär lika mycket (15 000 kronor). Men efter vi tog emot LG SL10Y för 12 500 kronor visade det sig fort att andra kandidater kostade 20 000 kronor eller ännu mer, i synnerhet de som hade en extern subwoofer.

 

Extern subwoofer

Och det ville vi ju ha! Det här ju trots allt highend-högtalare, och målet är att få ett optimalt ljud. Därför har vi valt att para ihop dem med en matchande subwoofer, om det inte ingick någon från början. Detta gäller Bose Soundbar 700 och B&W Formation Bar, som vi har parat ihop med var sin sub ur samma familj. Till Samsungs och LG:s kandidater följer det med en subwoofer i kartongen, medan B&O Beosound Stage och Sennheiser Ambeo Soundbar inte har någon subwoofer som passar.

Sennheiser har däremot en subwoofer-utgång, så att man kan välja den bashögtalare man vill ha själv. Den blir bara inte trådlös. Vi har därför testat den både med och utan subwoofer, men också kopplat in vår referens-subwoofer för att höra vad den klarar av i ett optimalt system.

Skapa ett gratis konto

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Fortsätt med Google

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Produkter i testet

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.

Ljudet är förförande varmt, fylligt och inbjudande. Speciellt musik är beroendeframkallande. Subwoofern tillför den efterlängtade slagkraftigheten i basen.
Det slår aldrig gnistor om mellanregistret, sångröster och dialoger hade kunnat framträda bättre. Bakhögtalare ska absolut övervägas.

Bang & Olufsen Beosound Stage

Lyx för vanligt folk

Beosound Stage ger riktig premiumkänsla till ett förvånansvärt hyggligt pris. Men den passar inte alla.

Ljudet är tillräckligt balanserat och basen är tillräckligt fyllig på egen hand för att man inte ska behöva en subwoofer. Fungerar både väggmonterad och liggande på en bänk.
Gränssnittet är förvirrande, ljudet saknar en smula dynamik.

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Stenhårt från Bose

Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.

Ljudet är kraftfullt och engagerande och rumskorrektionen anpassar ljudet efter rummet. Väldigt användarvänlig och vi gillar den programmerbara fjärrkontrollen.
Ljudbilden är inte lika finmaskig och upplöst som hos de allra bästa. Musik i stereo får ett slags surroundeffekt som man inte kan bli av med.

Samsung HW-Q96R

Fortfarande bäst i prisklassen

För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.

Ljudet är lika explosivt som välbalanserat och bakhögtalarna ger tvättäkta hemmabio! Äntligen har Samsung löst det här med Dolby Atmos direkt ut TV:n!
Subwoofern håller inte riktigt samma kvalitet och rytmik som resten av systemet. Begränsad strömning.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Världens bästa soundbar

Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Vi har aldrig hört bättre surroundljud utan bakhögtalare! Ljudet är stort och explosivt, och på låg volym behöver man inte någon subwoofer alls.
Vem nöjer sig väl med måttlig volym om man har en soundbar som den här? Det betyder att man måste ha en subwoofer trots allt, och då hamnar vi plötsligt på en ganska så extrem prisnivå.

LG SL10YG

Massor av funktioner räcker inte

Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.

Atmos ger ”ljud från himlen” och LG följer upp med kraft som fyller vardagsrummet.
Mellanregistret är för dämpat, så dialoger och instrument framträder inte tillräckligt bra. Aningen grovt ljud.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.