Search
Generic filters

TEST : LG SL10YG

Massor av funktioner räcker inte

Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.

LG SL10YG

Ljud & Bild tycker

Atmos ger ”ljud från himlen” och LG följer upp med kraft som fyller vardagsrummet.
Mellanregistret är för dämpat, så dialoger och instrument framträder inte tillräckligt bra. Aningen grovt ljud.
 • Passar skärmstorlek: 65 tum och större
 • HDMI: 2 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: Nej
 • Nätverk: Wi-Fi
 • Trådlöst: Google Assistant, Chromecast, Bluetooth
 • Subwoofer: Ja, trådlös
 • Mått: 144,3 x 6,3 x 14,6 cm
 • Färg: Mörkgrå
 • Webb: lg.com/se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 20000 kr

LG:s största, dyraste och bästa soundbar är hela 144 tum bred, vilket gör att den bäst matchar TV-apparater som är 65 tum eller större. Bredden gör också att avståndet mellan center- och sidokanalerna är större än med andra högtalare, vilket i sin tur är en bra förutsättning för en stor och väl separerad ljudbild.

Här får man stöd för både Dolby Atmos och DTS:X, som med rätt innehåll ger en känsla av äkta 3D-ljud, även från taket. Det är riktigt imponerande när det fungerar. SL10YG, som högtalaren heter, kan paras ihop med bakhögtalarna SPK8 för att återge äkta surroundljud. De är kopplade till en trådlös förstärkare, så man slipper ha högtalarkablar tvärs över golvet. Priset ökar då med ungefär 2 000 kronor, så totalpriset är samma som för Samsung HW-Q96R.

 

SL10YG är en 5.1.4-soundbar, med separata högtalare på ovansidan för att ge optimalt ljud med Dolby Atmos och DTS:X. Foto: LG

 

Ska man spela musik kan man plocka fram mobilen och använda Bluetooth eller lägga till SL10YG i Google Home och använda Chromecast. Då stöds de flesta strömningstjänster, till exempel Spotify, Deezer och Tidal. Och Apple Music, om du inte är en Android-användare. Om du kör med Tidal och PC-programmet Roon kan du glädja dig åt att Roon kan skicka Master Quality (MQA) till Chromecast och ge upp till 96 kHz-upplösning. Men de flesta kommer förmodligen att använda mobiltelefonen, och då är det CD-kvalitet som gäller.

 

Google Assistant

Soundbar-högtalaren har Google Assistant inbyggt, så man kan prata med den och få den att berätta om vädret, spela favoritmusik från strömningstjänster eller radio samt styra fler av hemmets smarta apparater. Precis som med smarthögtalarna Google Home och Nest.

Både installationen och anslutningen är problemfri. Den trådlösa subwoofern kopplas in automatiskt så fort den får ström. Vi gillar att det ingår en fjärrkontroll, eftersom app-styrning inte passar alla.

 

Ljudkvalitet

Filmljud är tillräckligt potent för att fylla vardagsrummet och det finns gott om bas. Specialeffekter trycker till fint och skådespelarnas röster har bra pondus.

Tack vare särskilda element på ovansidan av högtalaren får man mycket bättre separerade Dolby Atmos- och DTS:X-kanaler än om man använder ren digitalprocessning för att försöka skapa 3D-effekter. Resultatet är en större bubbla av ljud, som suger in lyssnaren mer i handlingen. Även utan bakhögtalare lyckas LG ge en bättre illusion av surroundljud än både B&O och B&W, och det blir naturligtvis ännu bättre med det separata bakhögtalarsystemet.

Men det finns ett par skavanker. För det första är mellanregistret för tillbakadraget, vilket ger en v-formad frekvensrespons. Resultatet är att artikulationen i röstregistret blir lidande och ljudbildens tonstruktur inte är vad den borde vara. Det gör också basregistret låter frånkopplat resten av ljudbilden. Film fungerar helt okej, det är ingen kris. Men sätter man på musik så är det tydligt att bastonerna i en basgitarr låter för monotona och maskerade.

Musikupplevelsen blir för platt och grov. Och det trots att självaste Meridian har stått för den digitala signalbehandlingen.

 

Slutsats

LGs största soundbar bockar av massor av rutor i checklistan, både genom Google Assistant och genom att ha separata högtalare på toppen för att återge Dolby Atmos och DTS:X. Användarvänligheten är bra och vi gillar att den har fjärrkontroll.

Det finns massor av ljud, det är inga problem att spela tillräckligt högt för att fylla vardagsrummet med ljud. Själva ljudkvaliteten kunde dock ha varit bättre. Det blir för grovt och mellanregistret är för tillbakadraget. Vilket i sin tur går ut över trovärdigheten. Om du ska köpa den här soundbar-högtalaren så bör du leta efter ett bra erbjudande.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass - Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
  Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.
  Bang & Olufsen Beosound Stage - Lyx för vanligt folk
  Beosound Stage ger riktig premiumkänsla till ett förvånansvärt hyggligt pris. Men den passar inte alla.
  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700 - Stenhårt från Bose
  Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.
  Samsung HW-Q96R - Fortfarande bäst i prisklassen
  För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.
  Sennheiser Ambeo Soundbar - Världens bästa soundbar
  Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

  Läs också

  Polestar 2 har allt som behövs för att bli en succé, inklusive en välljudande anläggning från Harman Kardon
  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.