TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: LG SL10YG

Massor av funktioner räcker inte

Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.

Karakter
LG SL10YG
forfatter
Publicerad 2019-12-23 - 00:00
Ljud & Bild tycker
Atmos ger ”ljud från himlen” och LG följer upp med kraft som fyller vardagsrummet.
Mellanregistret är för dämpat, så dialoger och instrument framträder inte tillräckligt bra. Aningen grovt ljud.
Specifikationer
  • Passar skärmstorlek: 65 tum och större
  • HDMI: 2 in, 1 ut (ARC)
  • Digitalingång: Optisk
  • Analogingång: Nej
  • Nätverk: Wi-Fi
  • Trådlöst: Google Assistant, Chromecast, Bluetooth
  • Subwoofer: Ja, trådlös
  • Mått: 144,3 x 6,3 x 14,6 cm
  • Färg: Mörkgrå
  • Webb: lg.com/se

LG:s största, dyraste och bästa soundbar är hela 144 tum bred, vilket gör att den bäst matchar TV-apparater som är 65 tum eller större. Bredden gör också att avståndet mellan center- och sidokanalerna är större än med andra högtalare, vilket i sin tur är en bra förutsättning för en stor och väl separerad ljudbild.

Här får man stöd för både Dolby Atmos och DTS:X, som med rätt innehåll ger en känsla av äkta 3D-ljud, även från taket. Det är riktigt imponerande när det fungerar. SL10YG, som högtalaren heter, kan paras ihop med bakhögtalarna SPK8 för att återge äkta surroundljud. De är kopplade till en trådlös förstärkare, så man slipper ha högtalarkablar tvärs över golvet. Priset ökar då med ungefär 2 000 kronor, så totalpriset är samma som för Samsung HW-Q96R.

 

SL10YG är en 5.1.4-soundbar, med separata högtalare på ovansidan för att ge optimalt ljud med Dolby Atmos och DTS:X. Foto: LG

 

Ska man spela musik kan man plocka fram mobilen och använda Bluetooth eller lägga till SL10YG i Google Home och använda Chromecast. Då stöds de flesta strömningstjänster, till exempel Spotify, Deezer och Tidal. Och Apple Music, om du inte är en Android-användare. Om du kör med Tidal och PC-programmet Roon kan du glädja dig åt att Roon kan skicka Master Quality (MQA) till Chromecast och ge upp till 96 kHz-upplösning. Men de flesta kommer förmodligen att använda mobiltelefonen, och då är det CD-kvalitet som gäller.

 

Google Assistant

Soundbar-högtalaren har Google Assistant inbyggt, så man kan prata med den och få den att berätta om vädret, spela favoritmusik från strömningstjänster eller radio samt styra fler av hemmets smarta apparater. Precis som med smarthögtalarna Google Home och Nest.

Både installationen och anslutningen är problemfri. Den trådlösa subwoofern kopplas in automatiskt så fort den får ström. Vi gillar att det ingår en fjärrkontroll, eftersom app-styrning inte passar alla.

 

Ljudkvalitet

Filmljud är tillräckligt potent för att fylla vardagsrummet och det finns gott om bas. Specialeffekter trycker till fint och skådespelarnas röster har bra pondus.

Tack vare särskilda element på ovansidan av högtalaren får man mycket bättre separerade Dolby Atmos- och DTS:X-kanaler än om man använder ren digitalprocessning för att försöka skapa 3D-effekter. Resultatet är en större bubbla av ljud, som suger in lyssnaren mer i handlingen. Även utan bakhögtalare lyckas LG ge en bättre illusion av surroundljud än både B&O och B&W, och det blir naturligtvis ännu bättre med det separata bakhögtalarsystemet.

Men det finns ett par skavanker. För det första är mellanregistret för tillbakadraget, vilket ger en v-formad frekvensrespons. Resultatet är att artikulationen i röstregistret blir lidande och ljudbildens tonstruktur inte är vad den borde vara. Det gör också basregistret låter frånkopplat resten av ljudbilden. Film fungerar helt okej, det är ingen kris. Men sätter man på musik så är det tydligt att bastonerna i en basgitarr låter för monotona och maskerade.

Musikupplevelsen blir för platt och grov. Och det trots att självaste Meridian har stått för den digitala signalbehandlingen.

 

Slutsats

LGs största soundbar bockar av massor av rutor i checklistan, både genom Google Assistant och genom att ha separata högtalare på toppen för att återge Dolby Atmos och DTS:X. Användarvänligheten är bra och vi gillar att den har fjärrkontroll.

Det finns massor av ljud, det är inga problem att spela tillräckligt högt för att fylla vardagsrummet med ljud. Själva ljudkvaliteten kunde dock ha varit bättre. Det blir för grovt och mellanregistret är för tillbakadraget. Vilket i sin tur går ut över trovärdigheten. Om du ska köpa den här soundbar-högtalaren så bör du leta efter ett bra erbjudande.

 

Också i detta test:

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.

Ljudet är förförande varmt, fylligt och inbjudande. Speciellt musik är beroendeframkallande. Subwoofern tillför den efterlängtade slagkraftigheten i basen.
Det slår aldrig gnistor om mellanregistret, sångröster och dialoger hade kunnat framträda bättre. Bakhögtalare ska absolut övervägas.

Bang & Olufsen Beosound Stage

Lyx för vanligt folk

Beosound Stage ger riktig premiumkänsla till ett förvånansvärt hyggligt pris. Men den passar inte alla.

Ljudet är tillräckligt balanserat och basen är tillräckligt fyllig på egen hand för att man inte ska behöva en subwoofer. Fungerar både väggmonterad och liggande på en bänk.
Gränssnittet är förvirrande, ljudet saknar en smula dynamik.

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Stenhårt från Bose

Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.

Ljudet är kraftfullt och engagerande och rumskorrektionen anpassar ljudet efter rummet. Väldigt användarvänlig och vi gillar den programmerbara fjärrkontrollen.
Ljudbilden är inte lika finmaskig och upplöst som hos de allra bästa. Musik i stereo får ett slags surroundeffekt som man inte kan bli av med.

Samsung HW-Q96R

Fortfarande bäst i prisklassen

För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.

Ljudet är lika explosivt som välbalanserat och bakhögtalarna ger tvättäkta hemmabio! Äntligen har Samsung löst det här med Dolby Atmos direkt ut TV:n!
Subwoofern håller inte riktigt samma kvalitet och rytmik som resten av systemet. Begränsad strömning.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Världens bästa soundbar

Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Vi har aldrig hört bättre surroundljud utan bakhögtalare! Ljudet är stort och explosivt, och på låg volym behöver man inte någon subwoofer alls.
Vem nöjer sig väl med måttlig volym om man har en soundbar som den här? Det betyder att man måste ha en subwoofer trots allt, och då hamnar vi plötsligt på en ganska så extrem prisnivå.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend