TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Harman Kardon Citation MultiBeam 700

Snyggt och minimalistiskt från Harman Kardon

Citation MultiBeam är en läcker och lättskött soundbar med Google Assistant-röststyrning.

forfatter
Publicerad 2020-05-21 - 00:00
Karakter
Harman Kardon Citation MultiBeam 700
L&B tycker
Läckert och minimalistiskt utseende. Användarvänlig, har både Chromecast och AirPlay.
Begränsad dynamik, diskanten kan bli en smula hård.
Specifikationer
 • Passar skärmstorlek: 40 tum och större
 • HDMI: 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: 3,5 mm
 • Nätverk: Wi-Fi
 • Trådlöst: Chromecast, AirPlay 2, Spotify, Bluetooth
 • Röststyrning: Google Assistant
 • Subwoofer: Nej (trådlös kan köpas separat)
 • Mått: 79 x 6,5 x 13 cm cm
 • Färg: Svart eller ljusgrå ull
 • Webb: harmankardon.com
Riktpris: 5000Pr. 2020-05-21 Produktsida

Med Citation-serien vill Harman Kardon locka till sig inredningsmedvetna minimalister. Högtalarna är inspirerade av nordisk design, utformade för att passa in perfekt i ljusa miljöer. Åtminstone om du väljer versionen i ljusgrå ull, som vi har fått in för test. Vill du däremot ha något mer anonymt så kan du välja svart.

Nu för tiden är det inne att klä in högtalarna i ulltyg från danska Kvadrat, och Harman Kardon vill inte vara sämre än alla andra. Röststyrning är också något som vuxit i popularitet och här hemma i Sverige är det Google Assistant som är mest aktuell. Den pratar nämligen svenska. Sedan får man bara leva med att avancerade kommandon med flera instruktioner på en gång låter vänta på sig. Men assistenten funkar, och vid det här laget finns det många smarta grunkor i hemmet som låter sig styras av Google Assistant.

Citation MultiBeam 700 kan kopplas både till Google Home-systemet och till Apple HomeKit, så om du har ett smart hem baserat på något av dessa blir soundbar-högtalaren också en del av det. Det finns många olika Citation-högtalare som fungerar trådlöst ihop, och det är inte svårt att lista ut att Harman Kardon vill lägga beslag på Sonos marknadsandelar med sin produktfamilj.

HK_Citation Multibeam 700 side
På varje sida av Citation MultiBeam 700 finns en hornladdad diskant strålar ut ljudet åt sidorna för att skapa en surroundeffekt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Simulerar surroundljud

Namnet MultiBeam kommer från att högtalaren strålar ut ljud åt flera håll, för att ljudbilden ska uppfattas som tredimensionell. Surroundljud utan bakhögtalare, alltså.

Fast det är klart, om du är sugen på riktiga bakhögtalare så kan du koppla in ett par Citation Surround (4 500 kr) som trådlösa sådana, och det finns också en Citation Sub Small (4 000 kr). Vill du ha starkare bas så får du det från Citation Sub (6 400 kr) – fast det bär nog emot att lägga mer pengar på bashögtalaren än själva soundbar-högtalaren.

Det finns en enda HDMI-kontakt på baksidan av Citation MultiBeam 700. Den ska kopplas till HDMI-kontakten märkt ARC på TV:n. Optisk digitalingång finns också, plus en analog 3,5 m-ljudingång. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enkel installation

MultiBeam 700 läggs platt på TV-bänken eller monteras upp på väggen med väggfästena som ingår. Koppla den till TV:ns HDM-ingång märkt ARC. Om din TV inte har någon sådan så får du använda en optisk digitalkabel i stället.

Installationen går lekande lätt. Sätt på högtalaren, välj svenska som språk, hitta MultiBeam 700 i listan över Wi-Fi-nätverk och ställ in den med Google Home-appen. Eller Apple Home-appen om du har ett HomeKit-smarthem.

HK Citation Multibeam 700 remote
Citation MultiBeam 700 levereras med fjärrkontroll. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fjärrkontroll

Till skillnad från Sonos och deras Beam – eller kommande Arc – så ingår det en fjärrkontroll till MultiBeam 700. Snyggt. Med Sonos kan TV:ns fjärrkontroll visserligen ställa in ljudnivån, men det kan ju hända att man vill ändra ljudläge beroende innehållet. Till exempel Musik när man ska lyssna på musik i stereo och Film, TV eller Nyheter när du man tittar på sådant.

Fjärrkontrollen har dessutom en särskild Google Assistant-knapp, som dämpar ljudet från högtalaren så att du slipper överrösta TV-ljudet när du ska ge den order att utföra något. Fint att ha när ljudnivån är hög. Om man bara hade kunnat använda samma knapp för att dämpa tjat och stoj från andra personer i rummet också …

Google Assistant-knappen på fjärrkontrollen dämpar högtalaren så att det är lätt att överrösta ljudet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Oklanderligt användarvänlig

Att använda MultiBeam 700 dagligen innebär noll stress. Ha den på HDMI när den ska ge ljud från TV:n, eller skicka (”casta”) musiken direkt till den från musik-appen i mobilen. Den reagerar omedelbar och ger dig vad du vill ha, när du vill ha det.

Helt okej ljud

Rent ljudmässigt låter den bra. Den gör inga katastrofala misstag, till exempel att basen överröstar mellanregistret eller att dialoger och sångröster låter beslöjade och luddiga. Allt låter tillräckligt öppet, klart och tydligt.

I ljudläget Film, med surroundeffekten på, blir ljudbilden dock diffus och dialogen låter tunn och framträder inte i mitten av ljudbilden. I stället blöder den ut mot sidorna. Mellanregistret är tunt, vilket gör att dialogen låter klen. Och diskanten är lite för hård.

Displayen på toppen ger en översikt över vad som spelas. Foto: Geir Gråbein Nordby

Använd Musik-läget till film också

Det blir bättre när ljudläget är inställt på Musik, med surroundeffekt aktiverad. Då blir det mer kött på benen i mellanregistret och diskanten smälter in bättre in i ljudbilden. Mycket bättre än med Film-läget. Jag tycker fortfarande inte att dialogerna kommer fram tillräckligt tydligt från mitten, och surroundljudet är inte heller lika väl implementerat som i exempelvis Samsung HW-Q76R eller JBL Bar 5.1 Surround. Eller Sonos Beam, för den delen. Sedan är det stor skillnad på ljudnivån när man växlar mellan surround av och på. Ljudet är mycket högre med surroundeffekten på, vilket gör det svårt att jämföra de två.

Stereomusik

Med musik i stereo låter det ändå bättre utan surround. Även här i Musik-ljudläge. Det fylligare mellanregistret är bra och instrumenten får den nödvändiga värmen de behöver. Det hade gott kunnat låta ännu mer finmaskigt och luftigt längst upp i toppen, diskanten uppfattas som lite aggressiv emellanåt. Speciellt med hårt komprimerad popmusik.

Det finns gott om bas i MultiBeam 700, jag tror att många som köper den klarar sig utan extra subwoofer. Basen är inte problematisk heller, den är välbalanserad och bra. Det saknas bara lite dynamik och tryck, fast det kan man leva med.

Så här ser MultiBeam 700 ut när den hänger på väggen. Här i svart. Foto: Harman Kardon

Konkurrenter

Jämfört med Sonos Beam, som nog får betraktas som ärkerivalen, finns det lika mycket bas i MultiBeam 700, och den har också fördelen av att kunna spela i ren stereo när surroundeffekten stängs av. Sonos Beam är låst till kvasi-surround. Vill du dessutom ha en extern subwoofer så kostar CitationSub Small bara häften så mycket som Sonos Sub.

Men ska du bara ha en soundbar utan subwoofer så tycker jag ändå att Sonos Beam låter bättre än MultiBeam 700. Kanske inte med musik, eftersom jag är lite allergisk mot 3D-ljudet. Men Sonos har en mjukare, varmare ton och mer behagliga övertoner.

Samsung HW-Q76R är mycket häftigare på alla sätt och vis, inte minst för att den även har subwoofer. Fast då är vi i en annan prisklass.

Ska du ha en soundbar till musik och inte vill ha någon extern sub så är DALI Katch One ett bättre köp än Citation MultiBeam 700. Katch One är också tygklädd (men inte av Kvadrat).

HK_Citation Multibeam 700 top
Citation MultiBeam 700. Foto: Harman Kardon

Slutsats

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 är det fullständiga namnet på en läcker och prisvärd soundbar som gör sig väldigt bra i vardagsrummet. Den är enkel att använda, oavsett om du använder den med en fjärrkontroll eller strömmar musik till den direkt från mobilen. Antingen via Bluetooth eller nätverk. Inbyggt Chromecast och AirPlay 2 tillgodoser de flestas behov av ljudkällor och man kan dessutom prata med högtalaren och styra ett Google Home-baserat smarthem – på svenska.

Ljudet är rent, det finns hörs fula missljud någonstans. Och det går definitivt att spela tillräckligt högt i TV-rummet. Det saknas lite dynamik, mellanregistret är en smula smalt och den aningen råa diskanten balanseras bäst i Musik-läget, även när man tittar på film.

Det blir förmodligen mycket tuffare om man kopplar in en subwoofer och lägger till trådlösa bakhögtalare. Men det fixar inte upplösningen i övertonerna.

När man lägger ihop allt som MultiBeam 700 kan och hur användarvänligt den är, och sedan lägger till hur mycket annat det finns i den här prisklassen som låter mer instängt och svulstigt, så är detta ett bra köp.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Riktigt magiska högtalare Raidho X1t låter så rent, upplöst och stort att instrument och sångröster sitter som gjutna.
Följ Ljud & Bild