TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Harman Kardon Citation Tower

Tornande bekvämlighet

Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.

Av / 2020-09-27 - 08:00
Harman Kardon Citation Tower

Ljud & Bild tycker

  • Eleganta högtalare med så hög WAF att de inte blir förvisade till grabbrummet i källaren. Stort och behagligt ljud.
  • Du kan köpa multiroom-högtalare till alla rum i huset för samma summa. Eller ett par traditionella högtalare med bättre ljud.

De flesta smarthögtalare med multiroom-funktion är diskreta i små storlekar som kan placeras undangömda i en hylla, där de kan sprida bakgrundsmusik eller svara på frågor i stil med ”Vad heter Argentinas huvudstad” för att imponera på oskyldiga gäster.

Den kategorin hamnar inte Harman Kardon Citation Tower i. De mer än meterhöga pelarna kräver sin plats i vardagsrummet och lockar till sig uppmärksamhet på ett naturligt sätt. Fast inte på samma sätt som ett par traditionella högtalare av samma storlek. De snygga, lätt koniska kabinetten är överdragna av tyg och glider in i inredningen med en elegans som ger associationer till Bang & Olufsen. Vilket inte är så konstigt, eftersom tyget som täcker det mesta av kabinettet kommer från danska Kvadrat, som också levererar tyg till bland andra Bang & Olufsen.

Toppen av högtalaren är av plast och på den högra hittar man en OLED-panel med touch-funktion, där man kan styra både uppspelningen av musik och göra inställningar av högtalarna. Panelen är skarp och väldisponerad, de flesta funktioner finns där man förväntar sig att hitta dem.

HK Citation Tower BLACK Top LCD
På toppen av högra högtalaren sitter en väldisponerad OLED-pekskärm för styrningen. (Foto: Harman)

Ingen rumskorrektion

Flera smarthögtalare, inklusive Sonos och Dynaudio Music, har inbyggd rumskorrektion för att få ordning på problem i basen när högtalaren placeras på ett inte så idealiskt ställe. Första gången vi pratade med Harman om att testa Citation Tower var tanken att det även skulle komma rumskorrektion. Så blev det inte i slutändan, nu får man nöja sig med en sedvanlig basjustering i inställningsmenyn.

HK Citation Tower X Ray 1605x1605 1
Bakom tyget döljer sig fyra högtalarelement: en domediskant, två 4-tums bas/mellanregister och en nedåtriktad 8-tums bas som fungerar som subwoofer. (Grafik: Harman)

Bakom tyget döljer sig fyra högtalarelement: en domediskant, två 4-tums bas/mellanregister och en nedåtriktad 8-tums bas som fungerar som subwoofer. Vilka register de olika elementen täcker sägs det ingenting om. Precis som frekvensomfånget för hela konstruktionen – och huruvida det används aktiv eller passiv delning är också ovisst. Det enda som nämns är en förstärkareffekt på 2 x 200 watt.

Annons

Info för radionördar

Att grundläggande data inte avslöjas är inte ovanligt för livsstilshögtalare, där sådant förmodas vara mindre viktigt än design och bekvämlighet. Å andra sidan kan man läsa åtskilliga rader i databladet om vilka frekvenser Bluetooth- och Wi-Fi-anslutningen arbetar på och med vilka moduleringstyper. Vilket förmodligen är minst lika ointressant för kunderna som ljudrelaterade data.

Harman Kardon har valt Google Home som multiroom- och smartplattform. I reklammaterialet kan man läsa att Citation Tower ger tillgång till fler än 300 streamingtjänster. Det är bara korrekt i den andemeningen att man via Chromecast, AirPlay (inte AirPlay 2) och Bluetooth kan spela vilken musik som helst på systemet från en ansluten enhet. Tjänsterna går alltså inte att nå direkt från högtalartornen.

HK Citation Tower BLACK Front
Citation Tower är klädd med möbeltyg från danska Kvadrat. Precis som bland andra Bang & Olufsen. (Foto: Harman)

Enkel installation

Installationen är enkel. Och ännu enklare om du redan har Google Home. Det tar bara ett par minuter innan Citation Tower är införlivade bland hemmets enheter.

På det fysiska planet är installationen lite mer krävande, eftersom tornen bör visas samma uppmärksamhet som ett konventionellt par. Alltså att de står bäst en bit från bakväggen och hörnen.

Antalet fysiska anslutningar är minimalt. Det finns nämligen inga. Ingen optisk ingång, analog minijack eller HDMI. Om du vill använda Citation Tower till TV-ljudet så får det blir med Bluetooth, som de flesta nyare smart-TV-apparater klarar. Men det finns sällan en möjlighet att fintrimma synkroniseringen av ljudet.

Lösning som Harman Kardon rekommenderar när det gäller TV-ljud genom högtalarna är därför att skaffa en Citation MultiBeam-soundbar, som har alla de fysiska ingångarna, och sedan införliva högtalarna i ett trådlöst surroundsystem, eventuellt tillsammans med en trådlös subwoofer och bakhögtalare ur samma serie. Något som får det totala systempriset att hamna på en mycket kostsam nivå.

Ljudkvaliteten

Citation Tower är de största smart- och multiroom-högtalarna vi har satt tänderna i, och de har en förmåga att sätta sig i respekt på ett sätt som få av deras konkurrenter. Inte bara rent visuellt, där de tar upp mer utrymme än de omväxlande stativhögtalarna som vanligtvis intar hedersplatsen i mitt vardagsrum, utan också akustiskt.

De flesta multiroom-högtalare uppträder i singular: antingen som rena monohögtalare eller med högtalarelementen placerade så tätt intill varandra att stereoperspektivet blir antingen mycket smalt eller mycket diffust. Citation Tower spelar som en ”riktig” högtalare och när man bänkat sig i favoritfåtöljen, mitt mellan högtalarna, finns stereoperspektivet helt på plats.

Och det man får höra är behagligt. Citation Tower kommer aldrig att göra din musikupplevelse obehaglig. Inte ens när det är dags för vägg-till-vägg-heavy med ”Pestilence and Plague” och Judas Priest. Basen är rund och fyllig utan att vara avgrundsdjup och ljudbilden drar mot det varma. Inte så att ljudet är mörkt eller instängt. Och diskanten är fortfarande upplöst. Det låter bara angenämt. Den aningen avslappnade karaktären beror antagligen på ett lite dämpat mellanregister, vilket får röster – och instrument med grundtonerna i samma område – att verka mindre påträngande.

HK Citation Tower Bar Black Living Room scaled 1
Tack vare sitt eleganta yttre kan Harman Kardon Citation Tower hitta en plats i miljöer där vanliga högtalare skulle bli nedröstade med veto. (Foto: Harman)

Easy Living

Ljudbilden målas upp bakom högtalarna och det finns en ganska så ra rumskänsla (vilket vanliga små smart- och multiroom-högtalare inte kan åstadkomma). Rymden i min arsenal av testklassiker (här har jag lovat redaktionschefen att inte nämna ”I’m Confessin” från Jazz at the Pawnshop!) är inte lika tydligt definierad som med mer konventionella aktiva högtalare som Dynaudio Xeo 20, men den är fortfarande tillräckligt bra för att ge en känsla av att man lyssnar på riktig hifi.

Med 200 watt per sida finns det tillräckligt med kraft för att spela så det märks – även när middagsbjudningen framåt småtimmarna övergår i fest. Återigen befinner vi oss i en klass där man inte hittar något liknande hos mer ordinära lifestyle- och convenience-högtalare.

De enda multiroom-högtalarna vi kan jämföra med är Devialets Phantom-serie. Man får en enda Phantom Gold för vad ett par Citation Tower kostar. Och om jag hade en sådan summa pengar öronmärkt för inköp av högteknologiskt multiroom-ljud så skulle valet antagligen falla på Phantom, eftersom den är mer exakt och levererar förbluffande mycket tryck för pengarna. Även om det då skulle bli en monolösning.

Slutsats

Harman Kardon Citation Tower är ett intressant mellanting mellan traditionella stereohögtalare och multiroom-smarthögtalare. Den har bekvämligheten och designen från livsstilsprodukterna men även högre ambitioner för ljudet. De WAF-vänliga tornen undviker lyckligtvis att hamna mellan två stolar – fast utan att sitta helt säkert i sadeln på någon sida. Som smarthögtalare betraktade är det här paret kostsamt och platskrävande. Och betraktade som aktiva hifi-högtalare stöter de på hård konkurrens från mer renodlade rivaler. Å andra sidan kanske den ypperliga designen kan bana väg för att få in bra ljud i hemmets gemensamhetsutrymmen. Och det är alltid bra.

Karakter
Harman Kardon Citation Tower
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild