Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bose Smart Soundbar 900

Stort ljud från Bose

Smart Soundbar 900 är Boses senaste flaggskepp, med Dolby Atmos-topphögtalare – och en överraskande stor ljudbild.

Av / 2022-05-05 - 07:00
Bose Smart Soundbar 900
Geir Nordby & Audun Hage

Efter att Bose överraskade oss med Soundbar 700, som visade sig vara en ytterst kapabel soundbar, är förväntningarna höga på Smart Soundbar 900.

Soundbar 700 är fortfarande lika bra som den alltid har varit och tack vare HDMI ARC kan den användas med alla TV-apparater. Men tiden är kommen för att även Bose ska stödja Dolby Atmos, med ljud från ovan!

Bose Smart Soundbar 900 black
Foto: Bose

Bose Smart Soundbar 900

Storebror i 900-serien är lite bredare än 700-modellen, bland annat för att få plats med topphögtalare till Dolby Atmos. De riktar ljudet upp mot taket, där det reflekteras ner mot lyssnaren i soffan. Bose använder sig av akustiska vågledare som de kallar för PhaseGuide för att kontrollera spridningen så att högtalaren ska kunna simulera riktigt surroundljud så bra som möjligt.

Läs också Stenhårt från Bose Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.

Tekniken används till de toppmonterade högtalarna som återger takkanalerna i ett Dolby Atmos-system, men även till sidohögtalarna – för att skapa en bredare ljudbild som i större utsträckning omfamnar lyssnaren. Bose kombinerar dipol-element och så kallade lågprofilelement i noggrant uträknade rader, som ihop med digital signalbehandling ska ge en extra stor ljudbild. Eller som Bose själva säger: ”Ett lager med realism som ingen annan soundbarhögtalare klarar av.”

Även om film- eller musikinnehållet inte har Dolby Atmos-ljudspår så ska tekniken ändå kunna ge ett intryck av det, genom att ”mixa upp” ljudet. På gott och ont, visar det sig, eftersom den här surroundeffekten inte går att stänga av utan alltid finns där – även när man lyssnar på musik i stereo.

Bose Smart Soundbar 900 upfiring Atmos
Bose Smart Soundbar 900 har Atmos-topphögtalare för att ge ännu större ljud. Foto: Bose

”Exceptionell bas”

Om du älskar bas ska Soundbar 900 ge ”exceptionell basprestanda” nästan utan förvrängning tack vare en specialutvecklad basreflexport. Bose kallar tekniken för QuietPort.

Ett viktigt partytrick är möjligheten att anpassa ljudet efter rummet som högtalaren står i, med hjälp av så kallad ADAPTiQ-rumskorrektion. Det ingår en mikrofon i form av en hvudbygel som man sätter på sig, sedan körs kalibreringen genom högtalaren. Detta gör man fem gånger, på olika platser i rummet.

Läs också Sonos Arc: Ännu bättre med bakhögtalare och subwoofer Sonos bästa soundbar Arc blir ännu bättre med trådlösa bakhögtalare och subwoofer. Här får du äkta hemmabioljud.

Funktioner och anslutningar

Den nya toppmodellen har HDMI eARC, som stöder högupplöst ljud direkt från TV:n. Den har även både Bluetooth och Wi-Fi, med inbyggd röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa. Spotify Connect och Airplay 2 finns också, och dessutom Chromecast genom den senaste programuppdateringen. Så här får man allt!

Det går att koppla ihop Soundbar 900 med andra Bose-smarthögtalare, antingen som ett multiroom-system eller för att utöka med bakhögtalare och en extern subwoofer.

Bose Soundbar 900 Remote
En liten fjärrkontroll ingår. En nedskalning från den större och snyggare till Soundbar 700. Foto: Bose

Man ansluter den till det trådlösa hemnätverket genom att ladda ner Bose Music-appen och trycka på två knappar på den medföljande fjärrkontrollen. Högtalaren stöder både 2,4 och 5 GHz, Bose rekommenderar 5 GHz om det går. Den använder nämligen samma antenn till 2,4 GHz och Bluetooth, med resultatet att Bluetooth-anslutningen kan bli instabil eftersom systemet hela tiden kontrollerar om nätverket är anslutet.

Bose Smart Soundbar 900 exploded
Bose kombinerar speciella PhaseGuide-högtalarelement med DSP för att ge en extra stor ljudbild. Illustration: Bose

Bose Smart Soundbar 900 i praktiken

När högtalaren är uppkopplad är den enkel att använda. Du kan ladda ner Spotify och Deezer i Bose-appen, eller spela dessa och vilka andra tjänster som helst via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.

TV:n ansluts till kontakten som är märkt eARC och appen visar om du spelar innehåll med Dolby Atmos-ljud. Praktiskt. Du kan använda den medföljande fjärrkontrollen för att styra volymen, men TV:ns fjärrkontroll kan också användas (se till att HDMI-CEC är aktiverat i TV:n).

Bose Smart Soundbar 900 black 2
Foto: Bose

Ljudspåret till maffiaeposet The Irishman återges med tydliga dialoger och duglig dynamik. Basen är också förvånansvärt bra för att inte ha någon subwoofer. Det smäller till riktigt fint från gevär och pistoler, betydligt mer markant än med Bowers & Wilkins Panorama 3. Och på samma gång är det bra kontroll på stämningsmusiken.

Ljudet är på ungefär samma nivå som med Sonos Arc, som har många styrkor men som kanske inte är den mest explosiva. I den disciplinen får den se sig rejält besegrad av Samsung HW-Q910A och HW-Q960A (den senare med bakhögtalare), och även den billigare Klipsch Cinema 600. Och det beror inte bara på att de andra har subwoofers utan för att själva högtalarna är betydligt mer muskulösa.

Bose Smart Soundbar 900 lifestyle
Foto: Bose

Jättestor ljudbild

Bose-ljudbilden är verkligen stor. Inte riktigt lika stor, tydlig och prydlig innan man korrigerar för rummet. Men efter korrektionen målas en gigantisk ljudbild upp. Mycket större än vad vi är vana vid från andra soundbar-högtalare. Det är nästan som man undrar hur det är möjligt att en sådan här ljudbild kan skapas utan extra bakhögtalare!

Men helt naturligt låter det inte. För i fängelsematsalen där diskussionen mellan Jimmy Hoffa (Al Pacino) och Tony Pro (Stephen Graham) utspelas i ett bittert tonläge, så finns det redan en uppenbar rumsklang i ljudspåret. När Bose lägger på sin klang ovanpå alltihop så låter det ganska så konstigt. Det låter nästan som om de sitter i ett stort parkeringshus. Kanske imponerande till en början, men de som kan filmens soundtrack hör att det blir fel. Dessutom blir efterklangen lätt metallisk och när den håller på att dö ut tar den abrupt slut. Precis som att det finns en noise gate i klangen.

– Det här låter enormt och tufft även utan subwoofer, säger Audun. Men samtidigt blir det nästan överdrivet mycket rumsklang här. Det låter som om Bose varit lite för ivriga med 3D-effekten. Rumskänslan känns lite konstlad ibland.

Dessutom sker den stora holografin lite på bekostnad av dialogens placering i mitten. Rösterna är en smula diffust placerade och aningen tillbakadragna. Just det här är B&W Panorama 3 bättre på. Det kan upplevas olika från inspelning till inspelning, men Boses digitala manipulation av ljudbilden är ganska uppenbar.

Bose Smart Soundbar 900 White
Foto: Bose

Musik

Av samma anledning är musik inte Boses favoritsysselsättning. För med musik i stereo vill gärna kunna stänga av surroundljudet. Det ville vi göra med föregångaren och ännu mer med den här. För med topphögtalarna blir det ännu mer av ”allt det goda”, men vi föredrar att höra stereoinspelningar i just stereo. Inte konstgjord surround. Imponatorfaktor finns det däremot gott om!

Vi rekommenderar subwoofer

Soundbar 900 går som sagt att para ihop med en trådlös subwoofer, välj mellan den minsta Bass Module 500 eller – allra helst – den största Bass Module 700. 700-basen gjorde verkligen susen med sin föregångare, som fick ett enormt lyft i djupbasregistret. Och den gör precis samma sak med den nya soundbar-högtalaren, nämligen att ge ljudbilden ett bra fundament som i högre grad bidrar till biokänsla med film och TV. Du kan också överväga de trådlösa bakhögtalarna Surround Speakers eller de trådlösa bakhögtalarna Surround Speakers 700, men då börjar priset också närma sig ett tämligen häftigt surroundsystem.

Bose Smart Soundbar 900 lifestyle 2
Foto: Bose

Slutsats

Bose Smart Soundbar 900 är en soundbar du definitivt bör lyssna på om du är ute efter största möjliga ljudbild utan bakhögtalare. Vad den åstadkommer är imponerande.

Det låter inte alltid lika naturligt och vi hade velat kunna stänga av surroundfunktionen – framför allt när vi lyssnar på musik i stereo. Men det går tyvärr inte.

Med det sagt så har Soundbar 900 tillräckligt med krut och rent ljud för att ge stora filmupplevelser och klarar sig godkänt på egen hand utan subwoofer. Man bör dock fortfarande överväga en sub, även om det nästan fördubblar priset.

Karakter
Bose Smart Soundbar 900
Premium

Ljud & Bild tycker

Väldigt stor ljudbild, på både höjden och bredden. Tydlig dialog, förvånansvärt bra bas även utan sub. Rumskorrektion är praktiskt. Den stora klangen är inte alltid lika lyckad med Atmos-innehåll. 3D-ljudet kan inte stängas av. Med trådlös subwoofer är priset relativt styvt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen