TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart och spelvänlig

Denna TV från Sony passar bra för gaming och levererar både bra användarvänlighet och fin bildkvalitet.

forfatter
Publicerad 2022-10-14 - 07:00
Karakter
Sony X85K/X89K (KD-55X89K)
L&B tycker
Sony-skärmen levererar briljant ljusstyrka och fin kontrast, vilket gör den lämplig för att titta på TV i ljusa rum.
Svärtan och färgåtergivningen är inte i klass med de bästa och ljudet är ganska tunt.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 55-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 120 Hz
  • Operativsystem: Google TV
  • Ingångar: 4 HDMI (2 st 2.1), 1 USB 2.0
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Skärmstorlekar: 43, 50, 55, 65, 75, 85 tum
  • Webb: sony.com
Riktpris: 10000Pr. 2022-10-14 Produktsida

Sony har ett brett utbud av TV-apparater i olika storlekar och prisklasser. X89K är efterträdaren till X89J från 2021. Precis som sin föregångare finns den i många olika storlekar, från 43 tum hela vägen upp till 85 tum!

Obs! Sony-modellen finns med två olika modellnummer, X85K och X89K, som har väldigt snarlika specifikationer.

Sony KD-55X89K

Sony-skärmen står på två fötter som kan monteras brett eller smalt. Den får därför lätt plats på TV-bänken eller kan ha tillräckligt med plats för en soundbar mellan fötterna. Praktiskt, tycker vi.

Gränssnittet är den nya Google TV-versionen av Android. Menysystemet har blivit snabbare att navigera i, samtidigt som man får personliga programrekommendationer, skräddarsydda efter sin egen användarprofil.

Google är duktiga på att hålla operativsystemet uppdaterat med de senaste tjänsterna och Sony X89K har därför ett brett utbud av streamingtjänster ombord.

Sony-skärmen har även en kompakt fjärrkontroll som vi gillar. Den ligger bra i handen och eftersom den har Bluetooth behöver den inte riktas direkt mot TV:n för att den ska fungera.

På anslutningsfronten är Sony X89K utrustad med fyra HDMI-ingångar, varav två stöder 4K/120 Hz. Vi uppmätte fördröjning (input lag) till cirka 13 millisekunder, vilket är helt klart godkänt. Tack vare stöd för VRR (Variable Refresh Rate) är detta också en lämplig TV för spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X.

DSC_5424 DSC_5446 DSC_5425 DSC_5439
<
>
Sonys kompakta Bluetooth-fjärrkontroll har genvägar till de mest använda streamingtjänsterna. Det ingår även en traditionell variant med sifferknappar. (Foto: Audun Hage)

Bild och ljud

Sony fortsätter leverera TV-apparater med fantastisk bildkvalitet och den här säsongen har vi blivit extra imponerade av toppmodellen A95K med QD-OLED-teknik. Fast den ligger förstås i en helt annan prisklass!

X89K som vi testar här är en betydligt enklare modell med traditionell LCD-panel och direkt LED-belysning utan lokal dimning. Under huven sitter videoprocessorn X1 som vi har god erfarenhet av från tidigare modeller.

Bildkvaliteten har flera ljuspunkter, bokstavligen: Sony-skärmen levererar utmärkt ljusstyrka (mätt till drygt 600 nits), samtidigt som skärmytan är matt och inte plågas av reflexer. Detta gör den lämplig för att titta på TV i ljusa rum. Det finns även lite extra tryck i HDR-effekterna som ger en lite mer engagerande bild att titta på än konkurrenterna från LG, Samsung och Sharp.

Sony-skärmen har bra kontrast och svärta. Här med ”Drive to survive” på Netflix. Foto: Audun Hage

Svärtan är inte dålig heller och trots att den inte har någon lokal nedbländning ger den här 55-tummaren förvånansvärt bra kontrast. Ett märkbart steg upp från förra årets modell X89J alltså. Bildupplevelsen kan dock ändå inte riktigt mäta sig med Philips och TCL, som båda har en något bättre djupkänsla och mer exakta, neutrala färger än Sony.

Hur är det med ljudet då? Tja, Sonys billigare TV-modeller har en tendens att låta ganska tunt, och X89K gör inte heller något större intryck. Röståtergivningen känns lite instängd, och kan låta lite ansträngd när vi skruvar upp volymen. Här kan även en billig soundbar vara en stor förbättring!

Sammantaget får Sony X89K genomgående bra betyg för både användarvänlighet och bildkvalitet, och kan vara ett bra alternativ för dig som letar efter en Google TV med bra spelegenskaper.

Också i detta test:

Philips The One 55 (55PUS8897/12)

Färgsprakande bild

Philips The One har en imponerande skarp bildkvalitet och dessutom en udda finess: Ambilight!

Philips-skärmen levererar en mycket skarp och kontrastrik bild och det färgrika Ambilight-ljuset ger upplevelsen ett extra lyft.
Ljudet är relativt tunt och skriker på hjälp från en soundbar eller ett ljudsystem.

Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarp comeback?

Denna modell från Sharp levererar en bra kombination av bildkvalitet och användarvänlighet. Men konkurrensen är stenhård!

Sharp-skärmen har en fin färgåtergivning och Android-systemet ger ett brett urval av appar.
Bildfrekvensen är begränsad till 60 Hz.

TCL QLED860 (55QLED860)

Snabb, kontrastrik och användarvänlig

TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

TCL QLED860 har en mycket snygg bild, rik på kontrast, samt fint Google-gränssnitt och bra anslutningar.
TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Philips. Ljudet är lite tunnare än förväntat.

Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, mellanbra kontrast

Den här rakbladstunna Samsung-skärmen är fullspäckad med funktioner. Vi saknar bara lite tryck i kontrasten!

Samsung-modellen har en snygg design och är användarvänlig med massor av moderna funktioner. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Kontrasten hänger inte riktigt med testets bästa.

LG NANO81 (55NANO816QA)

Låg kontrast

LG-skärmen får bra poäng för användarvänligheten, men bildkvaliteten är inte den starkaste vi har sett.

LG-skärmen har en snygg design och ett bra användargränssnitt med många appar.
Kontrasten är inte särskilt imponerande, vilket ger en ganska blek bild.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
LG:s 2023 OLED-TV redo för Norden Släpps i butik den 13 mars - kan förbeställas redan nu.
lbpluss
Sony satsar mer på QD-OLED Sony har hållit knäpptyst om årets nya TV-apparater, men nu har de äntligen tagit bladet från munnen. De nya toppmodellerna A95L och A80L äntrar scenen.
lbpluss
Kolla in 98-tummaren från Sony! Sony lanserar sin första 98-tums 4K-TV med buller och bång! Det kommer dock inga nya 8K-TV-apparater i år.
lbpluss
Här är Samsungs nya 8K-flaggskepp, QN900C Ett nytt bildläge är räddningen för strömslukande 8K TV-apparater.
lbpluss
Här är Samsungs TV-modeller 2023 – för första gången i Europa De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.
Följ Ljud & Bild