Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL QLED860 (55QLED860)

Snabb, kontrastrik och användarvänlig

TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

Publicerad 2022-10-14 - 07:00
TCL QLED860 (55QLED860)
Audun Hage

Kinesiska TCL är kända för sina prisvärda TV-apparater med fina prestanda: nykomlingen QLED860 är efterträdaren till QLED850, som lade beslag på segern i förra årets grupptest av 65-tummare. Liksom sin föregångare använder 2022-modellen en LCD-panel med QLED-teknik och finns i skärmstorlekar från 55 till 75 tum – alla med Google TV ombord.

Obs! Den här modellen säljs på Elgiganten, men finns även i andra butiker med modellbeteckningen C735.

TCL QLED860

TCL-skärmen har ett enkelt och tilltalande utseende. Ramen är av mörkgrå metall, med en borstad metallist längst ner på fronten. Den mittmonterade sockeln gör TV:n enkel att ställa på plats.

Årets modell har alltså fått en välkommen uppdatering: det nya användargränssnittet Google TV har ett menysystem som vi gillar väldigt mycket. App-urvalet är stort och ger personliga rekommendationer utifrån dina egna preferenser. Skärmen svarar dessutom snabbt på kommandon från fjärrkontrollen.

TCL QLED860 har bra stöd för olika videoformat: både HDR10+ och Dolby Vision (i IQ-versionen) finns på plats. Det senare tar hänsyn till ljusförhållandena i rummet för att garantera en optimal bild. TV:n stöder även Dolby Atmos på ljudsidan, men detta är framför allt relevant när man ansluter en kompatibel soundbar.

55QLED860 är utrustad med fyra HDMI-ingångar, varav två stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Bildpanelen klarar faktiskt ännu högre bildhastigheter, upp till 144 Hz(!). Det finns även stöd för VRR som motverkar så kallad screen tearing. Detta lär både PC- och konsolspelare uppskatta. Vi mätte input lag till cirka 17 millisekunder i spelläge.

 

TCL remote TCL Google TV TCL design
<
>
Fjärrkontrollen till TCL QLED860 känns ergonomisk och ligger bra i handen. Den använder Bluetooth, så den behöver inte pekas rakt mot TV:n. Foto: Audun Hage

Bild och ljud

TCL-skärmen använder en QLED LCD-panel med direkt bakbelysning, men utan lokal dimning. Ljusstyrkan och panelkontrasten är ändå relativt bra, uppmätt till 370 nits (10 % fönster) respektive 5000:1 med schackrutemönster (ANSI Checkerboard).

QLED860 gör ett positivt intryck och seglar snabbt upp som en av testets bästa skärmar när det gäller bildkvalitet. Precis som Philips har den bra skärpa och ger en imponerande känsla av djup. Många av konkurrenterna ser rent ut sagt platta ut i jämförelse!

Vi upptäckte också att färgåtergivningen var neutral, naturlig och bättre nyanserad än de flesta andra i testet. Vårt testexemplar hade mycket bra likformighet utan ”ljusa fläckar” på en svart bakgrund.

Svärtan är också bättre än Philips, det leder till en snäppet livligare och mer kontrastrik bild. Serier som Maktens Ringar på Amazon Prime ser riktigt läckra ut på TCL-skärmen. QLED860 har dock inte riktigt lika bra betraktningsvinkel som Philips IPS-panel, så bilden blir snyggast när du sitter rakt framför skärmen.

På ljudsidan är TCL QLED860 utrustad med ett högtalarsystem från Onkyo. Det ger en klar och distinkt röståtergivning och ljudet är renare och fylligare än många av konkurrenterna. Ändå är det, som så många gånger tidigare, att rekommendera att komplettera med en lämplig soundbar. Kanske någon av TCL:s nya Atmos-modeller?

TCL QLED860 är totalt sett den bästa TV:n i testet. Skärmen levererar en bra och kontrastrik bildkvalitet och vi gillar också att den är utrustad med det nya användargränssnittet Google TV. Ett bra köp!

Karakter
TCL QLED860 (55QLED860)
Basic

Ljud & Bild tycker

TCL QLED860 har en mycket snygg bild, rik på kontrast, samt fint Google-gränssnitt och bra anslutningar. TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Philips. Ljudet är lite tunnare än förväntat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen