Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL QLED860 (55QLED860)

Snabb, kontrastrik och användarvänlig

TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

Av / 2022-10-14 - 07:00
TCL QLED860 (55QLED860)
Audun Hage

Kinesiska TCL är kända för sina prisvärda TV-apparater med fina prestanda: nykomlingen QLED860 är efterträdaren till QLED850, som lade beslag på segern i förra årets grupptest av 65-tummare. Liksom sin föregångare använder 2022-modellen en LCD-panel med QLED-teknik och finns i skärmstorlekar från 55 till 75 tum – alla med Google TV ombord.

Obs! Den här modellen säljs på Elgiganten, men finns även i andra butiker med modellbeteckningen C735.

TCL QLED860

TCL-skärmen har ett enkelt och tilltalande utseende. Ramen är av mörkgrå metall, med en borstad metallist längst ner på fronten. Den mittmonterade sockeln gör TV:n enkel att ställa på plats.

Årets modell har alltså fått en välkommen uppdatering: det nya användargränssnittet Google TV har ett menysystem som vi gillar väldigt mycket. App-urvalet är stort och ger personliga rekommendationer utifrån dina egna preferenser. Skärmen svarar dessutom snabbt på kommandon från fjärrkontrollen.

TCL QLED860 har bra stöd för olika videoformat: både HDR10+ och Dolby Vision (i IQ-versionen) finns på plats. Det senare tar hänsyn till ljusförhållandena i rummet för att garantera en optimal bild. TV:n stöder även Dolby Atmos på ljudsidan, men detta är framför allt relevant när man ansluter en kompatibel soundbar.

55QLED860 är utrustad med fyra HDMI-ingångar, varav två stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Bildpanelen klarar faktiskt ännu högre bildhastigheter, upp till 144 Hz(!). Det finns även stöd för VRR som motverkar så kallad screen tearing. Detta lär både PC- och konsolspelare uppskatta. Vi mätte input lag till cirka 17 millisekunder i spelläge.

 

TCL remote TCL Google TV TCL design
<
>
Fjärrkontrollen till TCL QLED860 känns ergonomisk och ligger bra i handen. Den använder Bluetooth, så den behöver inte pekas rakt mot TV:n. Foto: Audun Hage

Bild och ljud

TCL-skärmen använder en QLED LCD-panel med direkt bakbelysning, men utan lokal dimning. Ljusstyrkan och panelkontrasten är ändå relativt bra, uppmätt till 370 nits (10 % fönster) respektive 5000:1 med schackrutemönster (ANSI Checkerboard).

QLED860 gör ett positivt intryck och seglar snabbt upp som en av testets bästa skärmar när det gäller bildkvalitet. Precis som Philips har den bra skärpa och ger en imponerande känsla av djup. Många av konkurrenterna ser rent ut sagt platta ut i jämförelse!

Vi upptäckte också att färgåtergivningen var neutral, naturlig och bättre nyanserad än de flesta andra i testet. Vårt testexemplar hade mycket bra likformighet utan ”ljusa fläckar” på en svart bakgrund.

Svärtan är också bättre än Philips, det leder till en snäppet livligare och mer kontrastrik bild. Serier som Maktens Ringar på Amazon Prime ser riktigt läckra ut på TCL-skärmen. QLED860 har dock inte riktigt lika bra betraktningsvinkel som Philips IPS-panel, så bilden blir snyggast när du sitter rakt framför skärmen.

På ljudsidan är TCL QLED860 utrustad med ett högtalarsystem från Onkyo. Det ger en klar och distinkt röståtergivning och ljudet är renare och fylligare än många av konkurrenterna. Ändå är det, som så många gånger tidigare, att rekommendera att komplettera med en lämplig soundbar. Kanske någon av TCL:s nya Atmos-modeller?

TCL QLED860 är totalt sett den bästa TV:n i testet. Skärmen levererar en bra och kontrastrik bildkvalitet och vi gillar också att den är utrustad med det nya användargränssnittet Google TV. Ett bra köp!

Karakter
TCL QLED860 (55QLED860)
Basic

Ljud & Bild tycker

TCL QLED860 har en mycket snygg bild, rik på kontrast, samt fint Google-gränssnitt och bra anslutningar. TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Philips. Ljudet är lite tunnare än förväntat.

Också i detta test:

55-tums 4K LCD TV för 10 000 kronor

Philips The One 55 (55PUS8897/12)

Färgsprakande bild

Philips The One har en imponerande skarp bildkvalitet och dessutom en udda finess: Ambilight!

Philips-skärmen levererar en mycket skarp och kontrastrik bild och det färgrika Ambilight-ljuset ger upplevelsen ett extra lyft.
Ljudet är relativt tunt och skriker på hjälp från en soundbar eller ett ljudsystem.
Läs hela testet

Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarp comeback?

Denna modell från Sharp levererar en bra kombination av bildkvalitet och användarvänlighet. Men konkurrensen är stenhård!

Sharp-skärmen har en fin färgåtergivning och Android-systemet ger ett brett urval av appar.
Bildfrekvensen är begränsad till 60 Hz.
Läs hela testet

Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, mellanbra kontrast

Den här rakbladstunna Samsung-skärmen är fullspäckad med funktioner. Vi saknar bara lite tryck i kontrasten!

Samsung-modellen har en snygg design och är användarvänlig med massor av moderna funktioner. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Kontrasten hänger inte riktigt med testets bästa.
Läs hela testet

Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart och spelvänlig

Denna TV från Sony passar bra för gaming och levererar både bra användarvänlighet och fin bildkvalitet.

Sony-skärmen levererar briljant ljusstyrka och fin kontrast, vilket gör den lämplig för att titta på TV i ljusa rum.
Svärtan och färgåtergivningen är inte i klass med de bästa och ljudet är ganska tunt.
Läs hela testet

LG NANO81 (55NANO816QA)

Låg kontrast

LG-skärmen får bra poäng för användarvänligheten, men bildkvaliteten är inte den starkaste vi har sett.

LG-skärmen har en snygg design och ett bra användargränssnitt med många appar.
Kontrasten är inte särskilt imponerande, vilket ger en ganska blek bild.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Rulla till toppen