TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Grupptest 55-tums 4K LCD TV för 10 000 kronor

Bäst TV-bild med liten budget

55-tummarna är inte speciellt stora, men kan ge dig massor av upplevelser för pengarna. Vi har testat de bästa för 10 000 kronor!

forfatter
Publicerad 2022-10-14 - 16:10
Produkter i testet
 • Philips The One 55 (55PUS8897/12)
 • Sharp EQ3EA (55EQ3EA)
 • TCL QLED860 (55QLED860)
 • Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)
 • Sony X85K/X89K (KD-55X89K)
 • LG NANO81 (55NANO816QA)
 • Hösten har anlänt och det betyder att TV-säsongen är i full gång! När kvällarna blir mörkare, kallare och blötare verkar soffan och skärmen hemma plötsligt mycket mer lockande.

  Underhållningsutbudet har blivit större och mer innehållsrikt än någonsin. Det finns många streamingtjänster att välja mellan och nästan varje vecka dyker det upp en ny film eller series som tar spänningsnivån till nya höjder.

  Men om du vill njuta maximalt av den bästa underhållningen så gäller det förstås att ha ordning på utrustningen!

  Många av de nya serierna och filmerna presenteras i knivskarp 4K-upplösning och kontrast (HDR – High Dynamic Range) som kan se fantastiskt ut om du har den rätta bild-hårdvaran. Allt ser klart bäst ut på en nyare TV med förbättrad bildåtergivning. Har du en äldre TV som har 5–10 år på nacken så kan skillnaden får dig att häpna!

  Mycket att titta på i testrummet … Foto: Audun Hage

  55-tummare med höga prestanda till bra pris

  Som tur är behöver det inte kosta en förmögenhet att byta ut din gamla TV mot en ny. För strax under 10 000 kronor kan du lägga beslag på en toppmodern skärm med lysande bildkvalitet. Men då gäller det förstås att välja rätt!

  55 tum har länge ansetts som ”folkstorleken” i Sverige. Och även om många väljer att gå upp till ännu större skärmar (65 eller 75 tum) så är den här storleken fortfarande en av de mest populära, eftersom den är både flexibel, lättmöblerad och ofta mer prisvärd än de större varianterna. Om du har en liten budget – och har ett mindre vardagsrum där du sitter relativt nära TV-skärmen – kan det vara ett utmärkt val.

  Tycker du att 10 000 kronor är i mesta laget? Misströsta inte – många av TV-apparaterna brukar gå ner lite i pris nu på hösten och inför Black Week, där det kan finnas tusenlappar att spara. Vi tycker att det är bättre att köpa en TV med bra specifikationer på rea än att köpa den billigaste du kan hitta direkt. Satsa alltid på kvalitet!

  Obs! Tänk på att många av de testade 55-tummarna även finns i både mindre och större versioner (50, 65, 75 tum) för dig som har annorlunda plats, behov och budget.

  Många knappar att hålla reda på. Foto: Audun Hage

  Det tittar vi på när vi testar

  Vi har samlat ihop ett startfält med TV-skärmar från flera av de välkända TV-tillverkarna. Kravet är 55 tum, 4K-upplösning, stöd för HDR (High Dynamic Range) och ett bra användargränssnitt med de senaste streamingtjänsterna.

  Vi har testat TV-apparaterna mot varandra under kontrollerade ljusförhållanden. Förutom att göra visuella observationer av bildkvaliteten har vi gjort mätningar av kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning samt fördröjning (input lag) för att se hur de olika modellerna klarar sig i förhållande till varandra.

  Bilden och ljudet är förstås viktigast, men i längden är också användarvänligheten (inklusive menysystem och fjärrkontroll) väsentlig. Moderna TV-apparater ska kunna hantera ett antal källor (TV-boxar, streamingtjänster), därför är ett viktigt med ett välfungerade användargränssnitt.

  Bra anslutningsmöjligheter är också en klar fördel, så att du kan ansluta vilka videokällor du än har.

  Populära och moderna spelkonsoler som PlayStation 5 och Xbox Series X/S ställer krav på TV:ns spelfunktioner. För att fungera optimalt måste TV:n klara av varierande bildfrekvenser (60–120 Hz) och framför allt ha en kort fördröjning så att du hänger med i de snabbaste spelvändningarna.

  Samma TV, olika namn?

  Observera att vissa TV-modeller kan ha olika modellbeteckningar hos olika återförsäljare. Det handlar om så kallade derivatmodeller där de tekniska specifikationerna oftast är väldigt lika, medan mindre detaljer som färg eller fjärrkontroll kan skilja sig åt.

  Det kan bero på att butikskedjorna vill kunna erbjuda en ”exklusiv” version och undvika ett direkt priskrig på en populär modell. Vi nämner detta och eventuella skillnader i de fall informationen finns tillgänglig från tillverkaren.

  Produkter i testet

  Philips The One 55 (55PUS8897/12)

  Färgsprakande bild

  Philips The One har en imponerande skarp bildkvalitet och dessutom en udda finess: Ambilight!

  Philips-skärmen levererar en mycket skarp och kontrastrik bild och det färgrika Ambilight-ljuset ger upplevelsen ett extra lyft.
  Ljudet är relativt tunt och skriker på hjälp från en soundbar eller ett ljudsystem.

  Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

  Skarp comeback?

  Denna modell från Sharp levererar en bra kombination av bildkvalitet och användarvänlighet. Men konkurrensen är stenhård!

  Sharp-skärmen har en fin färgåtergivning och Android-systemet ger ett brett urval av appar.
  Bildfrekvensen är begränsad till 60 Hz.

  TCL QLED860 (55QLED860)

  Snabb, kontrastrik och användarvänlig

  TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

  TCL QLED860 har en mycket snygg bild, rik på kontrast, samt fint Google-gränssnitt och bra anslutningar.
  TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Philips. Ljudet är lite tunnare än förväntat.

  Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

  Smart design, mellanbra kontrast

  Den här rakbladstunna Samsung-skärmen är fullspäckad med funktioner. Vi saknar bara lite tryck i kontrasten!

  Samsung-modellen har en snygg design och är användarvänlig med massor av moderna funktioner. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
  Kontrasten hänger inte riktigt med testets bästa.

  Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

  Smart och spelvänlig

  Denna TV från Sony passar bra för gaming och levererar både bra användarvänlighet och fin bildkvalitet.

  Sony-skärmen levererar briljant ljusstyrka och fin kontrast, vilket gör den lämplig för att titta på TV i ljusa rum.
  Svärtan och färgåtergivningen är inte i klass med de bästa och ljudet är ganska tunt.

  LG NANO81 (55NANO816QA)

  Låg kontrast

  LG-skärmen får bra poäng för användarvänligheten, men bildkvaliteten är inte den starkaste vi har sett.

  LG-skärmen har en snygg design och ett bra användargränssnitt med många appar.
  Kontrasten är inte särskilt imponerande, vilket ger en ganska blek bild.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

  Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

  lbpluss
  LG:s 2023 OLED-TV redo för Norden Släpps i butik den 13 mars - kan förbeställas redan nu.
  lbpluss
  Sony satsar mer på QD-OLED Sony har hållit knäpptyst om årets nya TV-apparater, men nu har de äntligen tagit bladet från munnen. De nya toppmodellerna A95L och A80L äntrar scenen.
  lbpluss
  Kolla in 98-tummaren från Sony! Sony lanserar sin första 98-tums 4K-TV med buller och bång! Det kommer dock inga nya 8K-TV-apparater i år.
  lbpluss
  Här är Samsungs nya 8K-flaggskepp, QN900C Ett nytt bildläge är räddningen för strömslukande 8K TV-apparater.
  lbpluss
  Här är Samsungs TV-modeller 2023 – för första gången i Europa De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.
  Följ Ljud & Bild