TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Philips The One 55 (55PUS8897/12)

Färgsprakande bild

Philips The One har en imponerande skarp bildkvalitet och dessutom en udda finess: Ambilight!

forfatter
Publicerad 2022-10-14 - 07:00
Karakter
Philips The One 55 (55PUS8897/12)
L&B tycker
Philips-skärmen levererar en mycket skarp och kontrastrik bild och det färgrika Ambilight-ljuset ger upplevelsen ett extra lyft.
Ljudet är relativt tunt och skriker på hjälp från en soundbar eller ett ljudsystem.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 55-tums 4K IPS LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 100/120 Hz
 • Operativsystem: Android TV 11
 • Ingångar: 4 HDMI (2 st 2.1), 1 USB 2.0
 • Utgångar: Optiskt digitalt ljud, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Gaming: VRR, ALLM, FreeSync Premium
 • Övrigt: P5-videoprocessor, Dolby Atmos, tresidig Ambilight
 • Skärmstorlekar: 50, 55, 65 tum
 • Webb: philips.se
Riktpris: 12000Pr. 2022-10-14 Produktsida

Philips har gett denna modell det fräcka smeknamnet ”The One”, eftersom den sägs ha de flesta funktionerna som en modern TV behöver. Modellserien finns i storlekar från 50 till 65 tum, alla med Android TV och Ambilight.

Obs! Philips-modellen finns med olika modellnummer, bland annat PUS8807 och PUS 8897 som har väldigt snarlika specifikationer men med antingen ljus eller mörk ram.

Philips 55PUS8897

Philips har hållit sig till Android-användargränssnittet åratal. Årets modell använder version 11, men Philips har inte tagit steget till den nya Google TV-plattformen ännu. Menysystemet ser därför lite mer traditionellt ut än hos Sony och TCL, men fungerar ändå bra och ger tillgång till ett brett utbud av appar och streamingtjänster.

Anslutningsmöjligheterna är bra, med fyra HDMI-ingångar, varav två stöder 120 Hz. Det finns även stöd för spelfunktioner som VRR och Freesync Premium. Vi mätte input lag till cirka 17 millisekunder, vilket är acceptabelt så länge du inte är en hardcore-e-sportspelare.

Philips Android Philips Ambilight Philips remote
<
>
Philips-skärmen har en snygg design med en mörkgrå ram runt skärmen och en liten borstad metallist längst ned. Den vilar på en centralt monterad fot som enkelt får plats på TV-bordet. Foto: Audun Hage

Bild och ljud

Philips har alltid haft ett eget förhållningssätt till bildåtergivning, de drämmer gärna till med lite starkare kontrast, färger och skärpa än de flesta. Ibland kan det bli för mycket av det goda, men i 55PUS8897:s fall måste vi säga att det fungerar utmärkt.

The One har mycket bra bild för sin klass. Vi är särskilt imponerade av skärpan som lyfter fram små detaljer utan att verka överdriven. Närbilderna i serier som House of the Dragon och Maktens ringar verkar kusligt verkliga och närvarande! Dessutom är rörelserna mjuka och flimmerfria.

Philips-skärmen får också genomgående bra poäng på både kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning och den kommer väldigt nära favoriten från TCL på flera områden. Största skillnaden är att konkurrenten (QLED860) har en ännu djupare svärta. Betraktningsvinkeln är däremot jämnare hos Philips än flera av konkurrenterna. Ur den synvinkeln passar TV:n utmärkt för både film, sport och spel.

Det tresidiga Ambilight-ljuset ger utan tvekan lite extra krydda till bildupplevelsen. Foto: Audun Hage

The One har också en bonusfunktion som är unik för Philips TV-apparater. Vi pratar givetvis om omgivningsljuset Ambilight. Skärmen har tre uppsättningar lysdioder på baksidan som lyser upp väggen bakom i färger som matchar handlingen på skärmen.

Har man väl fått upp ögonen för Ambilight kan det vara svårt att vara utan. Ljuset ger bildupplevelsen en extra piff samtidigt som det känns behagligt för ögonen. Du kan ställa in hur starkt och dynamiskt ljuset ska vara. Och om du inte gillar det så kan det naturligtvis stängas av helt.

Ljudet är dock inte lika imponerande. Philips erbjuder ett antal olika bildlägen, inklusive ett AI-läge som anpassar sig automatiskt, men det låter relativt instängt och tunt. En soundbar är nog rätt medicin, om man vill ha ett ljud som passar den livliga bildkvaliteten. Här erbjuder Philips en rad produkter från det egna stallet, som kan kopplas trådlöst till TV:n via DTS Play-fi. Värt att kolla in!

Summa summarum är Philips The One en TV vi lugnt kan rekommendera. Den gör bra ifrån sig när det gäller användarvänlighet, bildkvalitet och finesser. Lägg till en soundbar så får du en tung installation!

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Också i detta test:

Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarp comeback?

Denna modell från Sharp levererar en bra kombination av bildkvalitet och användarvänlighet. Men konkurrensen är stenhård!

Sharp-skärmen har en fin färgåtergivning och Android-systemet ger ett brett urval av appar.
Bildfrekvensen är begränsad till 60 Hz.

TCL QLED860 (55QLED860)

Snabb, kontrastrik och användarvänlig

TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

TCL QLED860 har en mycket snygg bild, rik på kontrast, samt fint Google-gränssnitt och bra anslutningar.
TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Philips. Ljudet är lite tunnare än förväntat.

Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, mellanbra kontrast

Den här rakbladstunna Samsung-skärmen är fullspäckad med funktioner. Vi saknar bara lite tryck i kontrasten!

Samsung-modellen har en snygg design och är användarvänlig med massor av moderna funktioner. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Kontrasten hänger inte riktigt med testets bästa.

Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart och spelvänlig

Denna TV från Sony passar bra för gaming och levererar både bra användarvänlighet och fin bildkvalitet.

Sony-skärmen levererar briljant ljusstyrka och fin kontrast, vilket gör den lämplig för att titta på TV i ljusa rum.
Svärtan och färgåtergivningen är inte i klass med de bästa och ljudet är ganska tunt.

LG NANO81 (55NANO816QA)

Låg kontrast

LG-skärmen får bra poäng för användarvänligheten, men bildkvaliteten är inte den starkaste vi har sett.

LG-skärmen har en snygg design och ett bra användargränssnitt med många appar.
Kontrasten är inte särskilt imponerande, vilket ger en ganska blek bild.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
LG:s 2023 OLED-TV redo för Norden Släpps i butik den 13 mars - kan förbeställas redan nu.
lbpluss
Sony satsar mer på QD-OLED Sony har hållit knäpptyst om årets nya TV-apparater, men nu har de äntligen tagit bladet från munnen. De nya toppmodellerna A95L och A80L äntrar scenen.
lbpluss
Kolla in 98-tummaren från Sony! Sony lanserar sin första 98-tums 4K-TV med buller och bång! Det kommer dock inga nya 8K-TV-apparater i år.
lbpluss
Här är Samsungs nya 8K-flaggskepp, QN900C Ett nytt bildläge är räddningen för strömslukande 8K TV-apparater.
lbpluss
Här är Samsungs TV-modeller 2023 – för första gången i Europa De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.
Följ Ljud & Bild