TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, mellanbra kontrast

Den här rakbladstunna Samsung-skärmen är fullspäckad med funktioner. Vi saknar bara lite tryck i kontrasten!

forfatter
Publicerad 2022-10-14 - 07:00
Karakter
Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)
L&B tycker
Samsung-modellen har en snygg design och är användarvänlig med massor av moderna funktioner. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Kontrasten hänger inte riktigt med testets bästa.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 55-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 120 Hz
  • Operativsystem: Tizen
  • Ingångar: 4 HDMI (2.1), 1 USB 2.0
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud, HDMI eARC
  • HDR: HDR10+, HLG
  • Övrigt: Q Symphony, Atmos via Wi-Fi
  • Skärmstorlekar: 55, 65, 75 tum
  • Webb: samsung.com
Riktpris: 10000Pr. 2022-10-14 Produktsida

Samsung är en av de största TV-tillverkarna i världen och har ett bredare sortiment än de flesta. Q75- och Q77-serien är några av de billigaste modellerna i det så kallade QLED-segmentet. Den här TV:n kan skryta med ett stort urval av finesser och en slimmad, iögonfallande design. Utöver 55-tummaren vi testar här finns modellen i storlekar upp till 75 tum – utan att priset skjuter i höjden.

Obs! Samsung-modellen säljs med två olika modellnummer, med väldigt snarlika specifikationer. Q77B säljs hos Elgiganten medan modellen som säljs hos Power heter Q75B.

Samsung Q75B/Q77B

Samsung-skärmen har den tunnaste inramningen av alla testdeltagare och är nog i våra ögon den snyggaste rent visuellt. Skärmen är bara ett par centimeter djup och köper du Samsungs slimmade väggfäste (Slim Fit Wall Mount – extrautrustning) kan den dessutom hängas helt intill väggen.

Modellserien är välutrustad på utrustningsfronten, inte minst när det gäller gaming. Alla de fyra HDMI-ingångarna är av typen 2.1, med stöd för 4K/120 Hz-videosignaler. På så sätt är man garanterad kompatibilitet med de senaste spelkonsolerna. Det finns även möjlighet till cloud gaming direkt på TV-skärmen, där man till exempel kan ladda ner Xbox-appen och koppla in en spelkontroll via Bluetooth. Väldigt listigt!

Det finns i princip bara en praktisk funktion som lyser med sin frånvaro: Dolby Vision HDR-formatet med dynamisk metadata, som Samsung fortfarande inte stöder i någon av sina modeller. Det är lite synd, eftersom vi vet att billiga LCD-skärmar kan utnyttja den extra, anpassade kontrastinformationen.

Samsung Q75B Q77B inputs Samsung Q75B Q77B rear Samsung Q75B Q77B remote Samsung Q75B Q77B Xbox Samsung Tizen
<
>
Samsung Q75B/Q77B har en slimmad design och vilar fint på den mittmonterade foten. Kablarna kan dras ner dolda genom foten. (Foto: Audun Hage)

Bild och ljud

På bildsidan använder Q75B/Q77B en kantbelyst 120 Hz-kompatibel LCD-panel, som drivs av Samsungs egen Quantum 4K-videoprocessor.

Skärpan är lysande och vi lägger märke till att Samsung-skärmen hanterar alla typer av TV-innehåll, från lågupplöst till högupplöst, på ett bra sätt, med mjuka, sömlösa rörelser och lite brus. Bildbehandlingen är generellt sett bra.

Men vi ser också att kontrasten hänger lite efter de allra bästa testdeltagarna. Det märks särskilt på innehåll i HDR-format, där både Philips och TCL ”drar ifrån” när det gäller ljusstyrka och kontrastdetaljer.

Ljusa effekter som solsken, lampor och annat sticker inte ut med samma intensitet och TV-sändningar med vintersport kan kännas lite plattare än hos de bästa. Dessutom är färgåtergivningen lite ojämn direkt ur kartongen, med ett svagt grönskär jämfört med konkurrenterna. Vi lyckades jämna till det här en del genom att kalibrera bilden, men Samsung-skärmen är ändå inte lika välbalanserad som de allra bästa i testet.

På ljudsidan är skärmen utrustad med en uppsättning små högtalare längst ned och det märks även på ljudet att det finns begränsat med plats. Ljudbilden är något smalare och tunnare än hos de bästa och kan precis som i de flesta TV-aparater tjäna mycket på hjälp av en extern högtalare.

Här har Q75B/Q75B ett äss i rockärmen eftersom den kan överföra Atmos-surroundljud trådlöst via Wi-Fi (kräver en kompatibel Samsung-soundbar). Det är en lösning vi har testat och kan rekommendera, inte minst för att den ger en ren och snygg installation.

Sammanfattningsvis är Samsung Q75B/Q77B en välutrustad TV, full av användarvänliga finesser, men den ligger en smula efter testets allra bästa på generell bildkvalitet.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Också i detta test:

Philips The One 55 (55PUS8897/12)

Färgsprakande bild

Philips The One har en imponerande skarp bildkvalitet och dessutom en udda finess: Ambilight!

Philips-skärmen levererar en mycket skarp och kontrastrik bild och det färgrika Ambilight-ljuset ger upplevelsen ett extra lyft.
Ljudet är relativt tunt och skriker på hjälp från en soundbar eller ett ljudsystem.

Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarp comeback?

Denna modell från Sharp levererar en bra kombination av bildkvalitet och användarvänlighet. Men konkurrensen är stenhård!

Sharp-skärmen har en fin färgåtergivning och Android-systemet ger ett brett urval av appar.
Bildfrekvensen är begränsad till 60 Hz.

TCL QLED860 (55QLED860)

Snabb, kontrastrik och användarvänlig

TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

TCL QLED860 har en mycket snygg bild, rik på kontrast, samt fint Google-gränssnitt och bra anslutningar.
TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Philips. Ljudet är lite tunnare än förväntat.

Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart och spelvänlig

Denna TV från Sony passar bra för gaming och levererar både bra användarvänlighet och fin bildkvalitet.

Sony-skärmen levererar briljant ljusstyrka och fin kontrast, vilket gör den lämplig för att titta på TV i ljusa rum.
Svärtan och färgåtergivningen är inte i klass med de bästa och ljudet är ganska tunt.

LG NANO81 (55NANO816QA)

Låg kontrast

LG-skärmen får bra poäng för användarvänligheten, men bildkvaliteten är inte den starkaste vi har sett.

LG-skärmen har en snygg design och ett bra användargränssnitt med många appar.
Kontrasten är inte särskilt imponerande, vilket ger en ganska blek bild.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
LG:s 2023 OLED-TV redo för Norden Släpps i butik den 13 mars - kan förbeställas redan nu.
lbpluss
Sony satsar mer på QD-OLED Sony har hållit knäpptyst om årets nya TV-apparater, men nu har de äntligen tagit bladet från munnen. De nya toppmodellerna A95L och A80L äntrar scenen.
lbpluss
Kolla in 98-tummaren från Sony! Sony lanserar sin första 98-tums 4K-TV med buller och bång! Det kommer dock inga nya 8K-TV-apparater i år.
lbpluss
Här är Samsungs nya 8K-flaggskepp, QN900C Ett nytt bildläge är räddningen för strömslukande 8K TV-apparater.
lbpluss
Här är Samsungs TV-modeller 2023 – för första gången i Europa De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.
Följ Ljud & Bild