TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarp comeback?

Denna modell från Sharp levererar en bra kombination av bildkvalitet och användarvänlighet. Men konkurrensen är stenhård!

forfatter
Publicerad 2022-10-14 - 07:00
Karakter
Sharp EQ3EA (55EQ3EA)
L&B tycker
Sharp-skärmen har en fin färgåtergivning och Android-systemet ger ett brett urval av appar.
Bildfrekvensen är begränsad till 60 Hz.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 55-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 60 Hz
  • Operativsystem: Android 11
  • Ingångar: 4 HDMI (2.1), 1 USB 2.0
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Övrigt: Dolby Atmos
  • Skärmstorlekar: 50, 55, 65, 75 tum
  • Webb: sharpconsumer.com
Riktpris: 9000Pr. 2022-10-14 Produktsida

Under sin storhetstid var Sharp ett välkänt varumärke inom TV, med många LCD-skärmar i sortimentet. Vi som har hängt med ett tag minns Aquos-namnet tydligt från gamla dagar!

De senaste åren har det varit lite tyst från den japanska tillverkaren, men nu har märket återuppstått och kommer framöver att säljas hos bland annat Elon och Power. EQ-serien består av QLED LCD-skärmar som finns i skärmstorlekar från 50 till 75 tum. Och priserna verkar vara bra.

Sharp EQ3

Sharps TV har en stilren design med en slimmad aluminiumram. EQ3-serien som vi testar här är svart, men det finns även en version i silver som heter EQ4. Skärmen står på en enkel, mittmonterad fot. Den kräver lite fingerfärdighet att montera, men ger ett snyggt intryck.

Användarvänligheten är också fin: Sharp har inte tagit steget till den senaste Google TV-plattformen ännu, utan kör i stället med en lite äldre Android-version – som i gengäld är enkel att använda.

Menysystemet är tydligt och har det förväntade breda urvalet av appar och streamingtjänster. TV:n levereras med två fjärrkontroller, vi tyckte att den enklare versionen fungerar fint för dagligt bruk.

55EQEA stödjer videoformaten HDR10, HLG och inte minst Dolby Vision, som ser till att mycket av det strömmande innehållet visas optimalt.

Sharp-skärmen har även fyra HDMI-ingångar, som på papperet stöder den senaste 2.1-standarden. Bildfrekvensen på den här modellen är dock begränsad till 60 Hz och inte 120 Hz som vi ser hos vissa av konkurrenterna. Man kan därför inte utnyttja den fullt ut med de nyaste spelkonsolerna.

Sharp EQ3 remote Sharp Android TV 55EQ3EA
<
>
Sharps fjärrkontroll skickar signaler via Bluetooth i stället för infrarött ljus, så den behöver inte riktas rakt mot skärmen. Foto: Audun Hage

Bild och ljud

På bildsidan använder Sharp ett välkänt recept i form av en LCD-panel med QLED-teknik, det vill säga kvantprickar (Quantum Dots) som hjälper till att utöka färgspektrat.

55EQ3EA har en tjusig och nyanserad färgåtergivning som ser neutral och korrekt ut i filmläge. På det här området är Sharp-skärmen faktiskt bland de bättre i testet. Å andra sidan är ljusstyrkan relativt svag (vi mätte 400 nits i filmläge) och ger inte lika mycket tryck i HDR-effekterna som vissa av konkurrenterna.

Det märks också på bilden i praktiken att Sharps TV inte är lika knivskarp och smidig som de bästa i testet. Även om 55EQ3EA är utrustad med rörelsekompensation (Smooth Motion-interpolering) matchar den inte riktigt de mjuka rörelserna från framför allt TCL och Philips.

Hur är det med ljudet? Jo, ljudsystemet i EQ-serien är signerat ingen mindre än Harman Kardon och består av integrerade stereohögtalare som sitter i en liten ”soundbar” under skärmen. Röståtergivningen är tydlig och fin, men det finns inte mycket bas att tala om. Skulle man få lust att bygga ut med en separat soundbar är det i alla fall trevligt att veta att TV:n stöder ljudformat som Dolby Atmos och DTS-X via eARC-ljudutgången.

Sammantaget är Sharp-skärmen en enkel TV att ha med att göra, och vi noterar också att man kan köpa 65- och 75-tummaren (65EQ3EA, 75EQ3EA) för bara ett par tusenlappar extra. Men konkurrensen i den här prisklassen är stenhård!

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Också i detta test:

Philips The One 55 (55PUS8897/12)

Färgsprakande bild

Philips The One har en imponerande skarp bildkvalitet och dessutom en udda finess: Ambilight!

Philips-skärmen levererar en mycket skarp och kontrastrik bild och det färgrika Ambilight-ljuset ger upplevelsen ett extra lyft.
Ljudet är relativt tunt och skriker på hjälp från en soundbar eller ett ljudsystem.

TCL QLED860 (55QLED860)

Snabb, kontrastrik och användarvänlig

TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

TCL QLED860 har en mycket snygg bild, rik på kontrast, samt fint Google-gränssnitt och bra anslutningar.
TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Philips. Ljudet är lite tunnare än förväntat.

Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, mellanbra kontrast

Den här rakbladstunna Samsung-skärmen är fullspäckad med funktioner. Vi saknar bara lite tryck i kontrasten!

Samsung-modellen har en snygg design och är användarvänlig med massor av moderna funktioner. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
Kontrasten hänger inte riktigt med testets bästa.

Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart och spelvänlig

Denna TV från Sony passar bra för gaming och levererar både bra användarvänlighet och fin bildkvalitet.

Sony-skärmen levererar briljant ljusstyrka och fin kontrast, vilket gör den lämplig för att titta på TV i ljusa rum.
Svärtan och färgåtergivningen är inte i klass med de bästa och ljudet är ganska tunt.

LG NANO81 (55NANO816QA)

Låg kontrast

LG-skärmen får bra poäng för användarvänligheten, men bildkvaliteten är inte den starkaste vi har sett.

LG-skärmen har en snygg design och ett bra användargränssnitt med många appar.
Kontrasten är inte särskilt imponerande, vilket ger en ganska blek bild.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
LG:s 2023 OLED-TV redo för Norden Släpps i butik den 13 mars - kan förbeställas redan nu.
lbpluss
Sony satsar mer på QD-OLED Sony har hållit knäpptyst om årets nya TV-apparater, men nu har de äntligen tagit bladet från munnen. De nya toppmodellerna A95L och A80L äntrar scenen.
lbpluss
Kolla in 98-tummaren från Sony! Sony lanserar sin första 98-tums 4K-TV med buller och bång! Det kommer dock inga nya 8K-TV-apparater i år.
lbpluss
Här är Samsungs nya 8K-flaggskepp, QN900C Ett nytt bildläge är räddningen för strömslukande 8K TV-apparater.
lbpluss
Här är Samsungs TV-modeller 2023 – för första gången i Europa De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.
Följ Ljud & Bild