Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED B3 vs. Philips OLED708

Lågpris på OLED-TV

Philips möter LG i en OLED-duell – vilken TV ger den bästa bilden till ett rimligt pris?

Av / 2024-03-01 - 09:00
LG OLED B3 vs. Philips OLED708
Audun Hage

Produkter i detta test

OLED-tekniken har haft en snabb utveckling de senaste 10 åren. Det som en gång i tiden började som en exotisk och exklusiv TV-teknik reserverad för de dyraste highend-modellerna är nu på god väg att bli ”mainstream” och något för alla.

Den potenta paneltekniken – känd för sin överlägsna kontrast och djupa svärta – har lyckats slå ut många LCD-konkurrenter i premiumklassen och allt fler tillverkare förlitar sig på OLED när de utvecklar nya modellserier. Ja, till och med en hårdnackad LCD-förespråkare som Samsung har gradvis börjat utöka sitt OLED-sortiment.

Därmed inte sagt att OLED är det enda rätta i varje situation, men tekniken har många fördelar som hjälper skärmarna att leverera genomgående bra bild.

Men det är inte heller en självklarhet att alla OLED-skärmar är lika bra. Även om många modeller har samma ursprung – panelfabriken LG Display – så finns det flera generationer och olika kvalitetsnivåer av paneler att välja mellan. Vilket återspeglas i det stora utbudet av OLED-TV på marknaden.

LG OLED B3 och Philips OLED708 i testrummet. (Foto: Audun Hage)

Philips vs. LG

Här ställer vi två av marknadens budgetmodeller – LG OLED B3 och Philips OLED708 – mot varandra för att ta en närmare titt på vilka skillnader du kan stöta på i jakten på din nya OLED-TV.

Rent tekniskt är båda dessa 2023-modeller som nu säljs till sänkta priser när 2024-modellerna är på väg ut till butikerna. LG OLED B3-serien finns i 55, 65 och 77 tum, medan Philips OLED708 finns i 48, 55 och 65 tum.

Det här är på många sätt ”hemmabana” för koreanska LG, som förutom att vara TV-tillverkare även står bakom produktionen av själva OLED-panelerna (eller rättare sagt: detta är systerbolaget LG Displays ”bissniss”).

Philips har å sin sida varit en av de bästa på att pressa ut högre prestanda ur sina OLED-modeller och kryddat dem med Ambilight-omgivningsljus och kraftfull bildbehandling.

Detta har vi tittat på

Vi har testat de två 55-tummarna LG OLED55B36LA och Philips 55OLED708/12 och jämfört dem sida vid sida.

Vi har testat TV-apparaterna under kontrollerade ljusförhållanden. Förutom att göra visuella observationer av bildkvaliteten har vi gjort mätningar av kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning samt fördröjning (input lag), för att se vad de två skärmarna klarar av i förhållande till varandra. Dessutom har vi naturligtvis tittat närmare på användarvänlighet och anslutningar

Så vilken av dessa två är det bästa köpet? Är de ett bra köp överhuvudtaget eller lönar det sig att betala ännu mer? Dags för OLED-duell!

 

Produkter i detta test

LG OLED B3 (OLED55B36LA)

Billig och bra OLED-TV

LG OLED B3 är betydligt enklare utrustad än sina släktingar i C3- och G3-serierna, men levererar ändå bra och prisvärd bildkvalitet.

LG B3 har en snygg och kontrastrik OLED-bild, samt har ett snabbt och lätthanterligt användargränssnitt.
Bildkvaliteten är inte riktigt i nivå med C3-modellerna och B3 har inte heller lika bra anslutningsmöjligheter.
Läs hela testet

Philips OLED708 (55OLED708/12)

Köp hellre storebror!

Kombinationen av OLED och Ambilight brukar ge ett läckert resultat, men vi vet att Philips kan ännu bättre än det här.

Philips OLED708 har en fin bildkvalitet med bra kontrast, plus ett stämningsfullt Ambilight-ljus.
Något begränsad ljusstyrka, vilket ger lite dämpad kontrast i ljusa omgivningar. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen