TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips OLED708 (55OLED708/12)

Köp hellre storebror!

Kombinationen av OLED och Ambilight brukar ge ett läckert resultat, men vi vet att Philips kan ännu bättre än det här.

Av / 2024-03-01 - 09:00
Philips OLED708 (55OLED708/12)

Ljud & Bild tycker

  • Philips OLED708 har en fin bildkvalitet med bra kontrast, plus ett stämningsfullt Ambilight-ljus.
  • Något begränsad ljusstyrka, vilket ger lite dämpad kontrast i ljusa omgivningar. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.

Philips är ett populärt TV-märke på den nordiska marknaden, det är lätt att förstå varför när man kikar in genom fönstren i hus och lägenheter. Många älskar det stämningsfulla Ambilight-ljuset och hur det sätter färg på TV-livet.

Sådana här ljusfinesser finns numera även i konkurrerande varianter, men det är bara Philips som kan uppvisa den speciella integrationen av lysdioder i TV-skärmen. Det gäller även budgetmodellen OLED708!

Philips 55OLED708 med Ambilight. (Foto: Philips)

Philips OLED708

Detta är Philips billigaste OLED-TV av årgång 2023. Den är uppenbart släkt med sin storebror OLED808, som vi har testat tidigare. Förutom en 4K/120 Hz OLED EX-panel har den en fyrkärnig P5 AI-videoprocessor (7th Gen) under huven och användargränssnittet Google TV.

Den största skillnaden är att OLED708 har en lite annorlunda design än OLED808, med två små fötter i stället för en mittmonterad fot. Det finns också aningen färre skärmstorlekar att välja mellan: OLED708 finns bara i 48, 55 och 65 tum, medan OLED808 även finns i 42 och 77 tum.

Den kanske största skillnaden på utrustningsfronten är att lillebror har en äldre generation Ambilight, medan OLED808 har ett så kallad ”Nextgen” Ambilight som delas med toppmodellen OLED908.

Annonce
Philips 55OLED708/12. (Foto: Philips)
Läs också Här är Philips TV-modeller 2024 Philips OLED909 har en extra ljusstark OLED-panel – medan OLED959 har nya Ambilight Plus och ett skräddarsytt ljudsystem från B&W.

Användning och finesser

Den goda nyheten är att Philips har tagit steget till den nya Google TV-plattformen (Android 12). Detta innebär ett snabbt och tydligt menysystem, med ett brett urval av appar som laddas snabbt och känns smidiga att använda.

Philips har också gett sina egna undermenyer en finputsning – men av någon anledning kunde vi inte komma åt bild- och ljudinställningarna när vi var inne i en app som Netflix eller YouTube. Vi fick gå ut och in igen för att ändra bildinställningar, vilket kändes krångligt.

Fjärrkontrollen är helt okej, men det ska nämnas att knapparna inte är de bästa att trycka på, och det finns inte heller några extravaganta detaljer som lysande knappar eller skinnöverdrag på denna budgetmodell. Ingen genväg till Ambilight-inställningarna heller.

Liksom sin konkurrent från LG (OLED B3) är OLED708 utrustad med fyra HDMI-ingångar, varav endast två stöder de senaste HDMI 2.1-funktionerna med 4K/120 Hz-videosignaler. Det bör ändå vara tillräckligt för de allra flesta, såvida man inte är en hardcore-spelare med många avancerade spelkällor.

OLED708 stöder även HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+. Philips har ett dedikerat spelläge med kort fördröjning (uppmätt till cirka 13 ms) och stöd för VRR. Och VRR FreeSync Premium och G-Sync (48–120 Hz) gör spelkänslan mjukare utan uppbrytningar,

Philips 55OLED708 (9) Philips 55OLED708 (8) Philips 55OLED708 (7) Philips 55OLED708 (10)
<
>
Philips OLED708 har tresidig Ambilight-belysning, men lysdioderna är en enklare variant än i storebror OLED808. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Kombinationen av OLED och Ambilight är en potent mix som vi har vant oss vid att gilla: den kontrastrika OLED-bilden ser bara ännu bättre ut och blir mer behaglig att titta på när färgerna förlängs till väggen bakom TV:n.

Det första intrycket är att Philips-skärmen har en skarp och detaljerad bild med bra kontrast och lite brus: P5 AI-videoprocessorn gör ett skickligt jobb med att analysera och förbättra bildkvaliteten på ett brett utbud av innehåll. Särskilt lite äldre videomaterial i HD-upplösning utan HDR får ett rejält lyft när Philips-skärmen skalar upp det till 4K-upplösning. Sport ser också riktigt bra ut med bildläget ”Crystal Clear” som har levande färger och mjuka rörelser: OLED708 lyckas bevara skärpan genom snabba kamerapanoreringar, utan uppbrytningar eller flimmer.

Men när det gäller färgprecision och 100 % puristisk bildkvalitet på film är OLED708 inte riktigt i klass med de bästa OLED-skärmarna vi har sett. Trots ett särskilt ”Filmmaker mode” hade inte vårt testexemplar lika jämn färgåtergivning eller exakt gråskala som sin storebror OLED808. Den lyckas inte heller matcha konkurrenten LG OLED B3 i mätningarna.

I övrigt har Philips OLED708 rent allmänt en skarp och kontrastrik bild. Ljusstyrkan uppmättes till cirka 650 nits i ett 10 %-fönster. Det är inte lika mycket som de häftigaste highend-skärmarna, och långt ifrån toppmodellen OLED+908, men ger tillräcklig ljusstyrka för de flesta situationer, kanske med undantag för sport i starkt dagsljus.

Obs! En annan sak vi lägger märke till är att Ambilight-ljuset verkar betydligt mer nedtonat (mindre dynamiskt och färgstarkt) på denna modell än på storebror OLED808. 808-modellen klarar att projicera ett imponerande starkt och nyanserat färgat ljus mot bakväggen, men ljuset från OLED708 är märkbart svagare, på grund av färre/mindre lysdioder.

OLED708 har en färg- och kontrastrik bildåtergivning av typisk OLED-klass. Men vi har haft ännu mer potenta OLED-skärmar i testrummet. Här med Netflix-serien ”The Crown”. (Foto: Audun Hage)
Philips OLED708 stöder HDR via svenska SVT och norska NRK (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Philips är kända för att lägga extra stor vikt vid ljudet i sina TV-apparater, till exempel har toppmodellen OLED+908 högtalare från Bowers & Wilkins och OLED808 ett 2.1-system med subwoofer.

OLED708 får däremot klara sig med ett enklare stereoljud utan extra subwoofer. Ljudet är visserligen helt godkänt, med tydliga röster och fyllighet, men man kan inte spela särskilt högt förrän ljudet blir ganska ansträngt och ”instängt”.

Skulle du bli sugen på bättre ljud är det därför bra att veta att Philips-skärmen stöder Dolby Atmos-ljudprocessning och kan skicka ut ljudsignalerna via HDMI eARC-utgången till en kompatibel soundbar.

Slutsats

Philips OLED708 är en prisvärd OLED-TV med snygg bildkvalitet och ett par attraktiva funktioner som Google TV och det stämningsfulla Ambilight-ljuset. Ändå verkar den som lite ”nedbantad” jämfört med de mer påkostade Philips-modellerna. Ambilight-fans kan med fördel välja den mer välutrustade OLED808, som har ett ännu mer potent omgivningsljus. Och eftersom prisskillnaden inte är speciellt stor tycker vi att den är ett bättre köp.

Karakter
Philips OLED708 (55OLED708/12)
Premium

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Rulla till toppen