Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ljus, kamera, action: Philips lanserar nya 2024 TV-modeller

Philips OLED909 har en extra ljusstark OLED-panel – medan OLED959 har nya Ambilight Plus och ett skräddarsytt ljudsystem från B&W.

Skrivet av / 2024-01-24 - 09:25
Ljus, kamera, action: Philips lanserar nya 2024 TV-modeller

Barcelona/Ljud & Bild: Philips TV visade inte upp något på CES2024, men följer som vanligt upp med en egen show i Europa strax efter Las Vegas-mässan. Här fick vi bland annat lära känna de nya toppmodellerna OLED+959, OLED+909, OLED809!

Årets 2024-modeller från Philips använder de senaste OLED-panelerna från LG Display (MLA/Meta 2.0 och EX). Dessutom lanserar Philips en ny generation MiniLED LCD-modeller även kända som The Xtra, som nu går hela vägen upp till 85 tum. Och förstås en ny generation av den populära LCD-serien The One.

Platsen är densamma som förra gången vi besökte Philips, nämligen Barcelona i Spanien – som har blivit en favoritplats, efter att ”Ambilight TV” ifjol blev en av huvudsponsorerna till fotbollsklubben FC Barcelona.

DSC_2259-scaled DSC_2351-scaled
<
>
Philips TV är en sponsor till FC Barcelona, ​​och nuförtiden kan du se AMBILIGHT TV-logotypen på deras spelardräkter. (Foto: Audun Hage)

2024 Philips Ambilight TV

Spanien och Barcelona är definitivt en lite ljusare och varmare plats att vara på än Norden, och det är även extra fokus på ljus under årets Philips TV-lansering. En viktig måttenhet här är ”nits”, som anger vilken ljusstyrka skärmen kan avge.

Det handlar både om att kunna skapa en ljusstark och kontrastrik bild i ett ljust rum (dagtid, soliga omgivningar) och samtidigt återge de gnistrande detaljerna från videoinnehåll i HDR-format (High Dynamic Range) med tillräckligt djup och intensitet.

Det är viktigt att poängtera att OLED-skärmar har kommit långt sedan de första generationerna, där ljusstyrkan kunde begränsas till 500-600 nits på en liten yta. Med dagens modeller är 1000 nits eller mer relativt enkelt att uppnå, och de mest avancerade panelerna klarar nu upp till 3000 nits på en liten skärmyta! Vilket är något Philips vet att använda till sin fördel.

Philips OLED+959 och OLED909. (Foto: Philips)

Satsar fortsatt på Ambilight och ljud från B&W

Philips har en lite unik position på dagens TV-marknad: som en relativt liten men oberoende TV-tillverkare kan de till stor del välja och vraka bland olika paneltekniker, och är dessutom lite friare att välja vem de vill samarbeta med. Det är också modellutbudet för 2024 ett bevis på, där man till exempel samarbetar med B&W på ljudsidan för 7:e året i rad.

Dagens OLED-modeller har varit en frisk fläkt på marknaden med en potent kombination av bild, ljud och så klart Ambilight som är tillverkarens eget omgivande ljus. Det sistnämnda har utmanats på sistone efter att Samsung, Signify och andra konkurrenter börjat erbjuda liknande lösningar, men som Kostas Vousas, chefen för Philips TV själv konstaterade, har företaget en lång erfarenhet att dra nytta av.

I år firar de 20 år med Ambilight och väljer också att fronta dem som just det – Ambilight TV. Samtidigt introducerar de den nya versionen Ambilight Plus, som först kommer att finnas i flaggskeppsmodellen OLED+959. Den bygger på ”NextGen”-versionen som lanserades för ett par år sedan, med vissa förbättringar.

Ambilight Plus

Ambilight Plus skapar ett mer effektivt och dynamiskt omgivande ljus än vi har sett tidigare: genom att lägga till speciella linser till lysdioderna på baksidan av skärmen kan man sprida ljuset i fler vinklar och djupare än tidigare. Detta i kombination med den precisa färgupplösningen ger en distinkt effekt.

Philips OLED+959 är den första modellen med det så kallade Ambilight Plus omgivningsljuset. (Foto: Audun Hage)

Vi fick se systemet i aktion och märkte att Ambilight Plus-ljuset lyser lite starkare än den vanliga Ambilight-typen. Samtidigt framstår färgljuset som mer varierat och nyanserat, även om det fortfarande stämmer väl överens med innehållet på skärmen. Det extra färgljuset är inte för alla, men vi gissar att de som redan gillar Ambilight förmodligen kommer att gilla Plus-versionen, även om den ”bara” är tresidig.

OBS: Ambilight Plus introduceras bara på OLED+959, medan lillebror OLED+909 har ”vanlig” Ambilight, i gengäld på alla fyra sidor.

Philips OLED+959

OLED959 blir den nya flaggskeppsmodellen i Philips-sortimentet med toppspecifikationer på bild och ljud. Den använder den senaste OLED-panelen från LG Display, som anges klara hela 3000 nits ljusstyrka. Och Philips, med sin robusta bildbehandling, kommer sannolikt att dra fördel av denna ökade kapacitet. OLED959 använder den mest kraftfulla P5 AI ’Dual Engine’-processorn i kombination med META 2.0 OLED-panelen och META Multi Booster-algoritmen.

OLED959 har bland annat en ”Ambient Intelligence V3” ljussensor som hjälper till att anpassa bilden till omgivningen. Enligt vår erfarenhet är detta viktigt – och kanske särskilt på en extra ljusstark TV som denna – för att kunna utnyttja panelens potential och samtidigt visa HDR-videomaterial från sin bästa sida.

Philips erfarna TV-guru Danny Tack fanns som vanligt på plats för att ge oss en introduktion till de senaste innovationerna på bildsidan. Danny Tack menar att OLED-tekniken – nu förbättrad med MLA och Meta booster – ger den bästa och mest kontrastrika bildupplevelsen.

Philips erfarna TV-guru Danny Tack visar oss OLED+959 (höger) som har fått den senaste OLED-panelen. Till vänster förra årets OLED908. (Foto: Audun Hage)

5.1.2-ljudsystem från Bowers & Wilkins

OLED+959 skulle inte vara en riktig toppmodell om den inte fick ”the B&W treatment”. Högtalarspecialisterna på Bowers & Wilkins har designat det integrerade 5.1.2-högtalarsystemet, som i det här fallet breder ut sig på fronten, under, på sidorna och toppen av skärmen. Det är självklart kompatibelt med surroundljudsformat som Dolby Atmos. Nyckelordet här är ”downsizing”, vilket innebär att sätta in ett potent ljudsystem och samtidigt behålla en slimmad formfaktor. Det verkar som att B&W har uppnått detta utan att spara för mycket på krutet.

B&W har utvecklat nya skräddarsydda 30 x 50 mm element specifikt för de nya OLED+-modellerna, och OLED+959 använder totalt 18 element, inklusive titan-diskanter. Detta gör att skärmen kan bibehålla en slank siluett ”utan att kompromissa med prestanda”, enligt Philips och B&W.

Alla högtalare är akustiskt isolerade, monterade i sina egna styva kabinett. På baksidan finns en dedikerad basenhet med en 75 mm subwoofer som stöds av två par balanserade 45 x 65 mm passiva radiatorer. Förstärkaren har totalt 12 kanaler och 102W, där varje kanal har sin egen dedikerade signalbehandling. De som önskar ännu djupare bas har också möjlighet att ansluta en extern subwoofer.

Andy Kerr från Bowers & Wilkins gav oss en övertygande demonstration av ljudet från nykomlingen OLED+909. (Foto: Audun Hage)

Tyvärr hade vi inte möjlighet att lyssna på ljudet från OLED+959 då det fortfarande är en prototyp, men vi fick en imponerande demonstration av OLED+909, som verkar ha minst lika starkt och tydligt ljud som kritikerrosade OLED908 från ifjol.

Ett krux bara: Philips-modellen levereras endast med 65-tums skärmstorlek, och intresserade köpare får vänta lite, eftersom den är planerad att släppas under tredje kvartalet 2024. Priset är inte heller klart ännu.

Philips OLED+909 och OLED809

Två modeller som kommer lite tidigare under året är småbröderna OLED+909 och OLED809. Den förstnämnda använder samma ljusstarka OLED-panel som 959, kombinerat med fyrsidig Ambilight och en lite enklare P5 AI-videoprocessor. Denna läckra efterföljare till OLED+908 får ett 3.1-ljudsystem från Bowers & Wilkins, och kommer att levereras från juni i flera skärmstorlekar – 55, 65 och 77 tum.

Båda OLED+-modellerna erbjuder förbättrat spelande genom en ny Game Bar – som gör det möjligt för spelare att snabbt förbättra, anpassa och övervaka sina spelinställningar – plus MEMC-funktionalitet och 144Hz VRR, som inkluderas i Dolby Vision Gaming-läge.

OLED+959 och OLED+909 får en ny ”Game Bar” med enkel åtkomst till spelinställningarna, och stöder både 144Hz VRR och Dolby Vision Gaming-läge. (Foto: Audun Hage)
Philips OLED+909 med fyrsidig Ambilight. (Foto: Audun Hage)

OLED809 är efterföljaren till den populära OLED808 från förra året. Den här modellen använder en något mer konventionell OLED EX-panel (utan MLA) men får i gengäld ett mer överkomligt pris, och fler skärmstorlekar, från 42 till 77 tum.

Philips OLED809. (Foto: Audun Hage)

Philips The Xtra och The One

Vid sidan av OLED-skärmarna har Philips även sett till att uppdatera sina LCD-modeller. Toppmodellen The Xtra (PML9009) har en VA LCD-panel med local dimming, MiniLED-bakgrundsbelysning och tresidig Ambilight, styrt av P5 AI-videoprocessorn. Den kommer att finnas tillgänglig i skärmstorlekar från 55-85″.

Den prisvärda The One (PUS8909) använder IPS LCD-paneler och P5-processorn i skärmstorlekar från 43-75″.

Philips har satsat på att förbättra spelprestandan på årets modeller, där både The Xtra och The One stöder Dolby Vision-spel och skärmfrekvenser upp till 144Hz med VRR.

Nytt för 2024 är att Philips även tar i bruk ett nytt användargränssnitt: Både The Xtra och The One kör operativsystemet Titan OS, som är en ny, oberoende smart TV-plattform. Det ska bli intressant att testa hur bra detta fungerar jämfört med Android och Google TV som Philips har använt fram till nu (OLED-modellerna använder för övrigt fortfarande Google TV).

Philips The Xtra (PML9009) och The One (PUS8909) är premium LCD-skärmarna för 2024. (Foto: Audun Hage)

Pris och tillgänglighet

De nya Philips TV-modellerna kommer att rullas ut under våren, sommaren och hösten 2024. Först ut är LCD-skärmen The One som släpps i maj (43″, 50″, 55″, 65″, 75″ PUS8909). The Xtra kommer i juni (55″, 65″, 75″, 85″ PML9009).

För OLED-skärmarna startar lanseringen med OLED809 i maj (42″, 48″, 55″, 65″, 77″), följt av OLED+909 (55″, 65″, 77″) i juni. Flaggskeppsmodellen OLED+959 kommer att släppas någon gång under tredje kvartalet, och endast i 65 tum.

Priserna för 2024-modellerna är ännu inte klara – vi uppdaterar när vi har mer info.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen