Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

C855: Ny premium MiniLED-TV från TCL klar för Norden

TCL:s nya premiummodell sträcker sig från 65 till 98 tum och utlovar hög prestanda till ett förmånligt pris.

Av / 2024-05-28 - 09:01
C855: Ny premium MiniLED-TV från TCL klar för Norden

Warszawa/Ljud & Bild: Denna vecka bjöd TV-tillverkaren TCL in oss till huvudstaden Warszawa, för en presentation av de nya TV-modellerna för 2024. Bland dem fanns den nya high-end modellen X955 som vi redan har testat, men också lillebror C855, som blir en spännande nykomling i premiumsegmentet.

Presentationen hölls av Marek Maciejewski, TCL:s chef för produktutveckling i Europa. Han kunde berätta att vi i Norden ligger ett snäpp före andra européer när det gäller val av skärmstorlekar. Försäljningssiffror för 2023 indikerar att hela 67 % av TV-försäljningen i Norden är 55 tum eller större, jämfört med 40 % i övriga Europa.

Marek Maciejewski (Foto: Audun Hage)
Läs också TCL C855 går upp till 98 tum Uppföljaren till den populära C845 påstås ha avsevärt förbättrad kontrast och ljusstyrka.

TCL 2024: Fokus på stora och prisvärda LCD-skärmar

Dessa försäljningssiffror är goda nyheter för TCL, som har gjort sig ett namn med prisvärda LCD-skärmar i en mängd olika storlekar. Den kinesiska tillverkaren levererar många 55, 65 och 75″ TV-skärmar, men flera är också av den riktigt stora sorten, från 85″ ända upp till 115″ på toppmodellen X955 MAX.

TCL ägs av den kinesiska panelfabriken CSOT, som har investerat miljarder i ökad produktionskapacitet. De säger sig nu vara världens ledande tillverkare av 98-tums LCD-paneler, som även levereras till många andra TV-producenter. Fabriken kan producera upp till 300 000 sådana paneler varje månad.

I framtiden kan det bli aktuellt att använda avancerad teknik som till exempel printade OLED-skärmar och MicroLED-skärmar. Men här och nu menar TCL att LCD med QLED-teknik och MiniLED-bakgrundsbelysning är det som ger bäst prestanda för pengarna.

Till skillnad från OLED-skärmarna, som blir betydligt dyrare i takt med att skärmstorlekarna ökar, och dessutom har en begränsad ljusstyrka, kan LCD produceras mer kostnadseffektivt i stora skärmstorlekar, och klarar även högre ljusstyrkor på hela skärmytan.

Medan de senaste OLED-modellerna klarar bra ljusstyrka i små 5-10 % partier, lyckas MiniLED-skärmarna skapa en högre ljusstyrka på större delar av skärmen (25-75 %) samtidigt. Det ger en imponerande effekt med HDR-video, som vi har sett demonstreras på toppmodellen X955.

(Foto: Audun Hage)

TCL C855

För den som är ute efter hög prestanda till ett rimligt pris kan det vara värt att notera nya C855, som är TCL:s nya LCD-modell i premiumklassen (billigare än high-end). Detta blir efterföljaren till den populära C845 från 2023, och den får en uppgraderad bildpanel med betydligt högre ljusstyrka och kontrast.

Bakgrundsbelysningen har över dubbelt så många dimningszoner som föregångaren i respektive skärmstorlek, som går från 65″ hela vägen upp till 98″. Dessutom har den maximala angivna ljusstyrkan ökat från 2 000 nits till hela 3 500 nits.

Under presentationen i Warszawa fick vi se flera av skärmstorlekarna i aktion, och det första intrycket verkade lovande. Föregångaren C845 var en av de ljusstarkaste och mest kontrastrika skärmarna i sin klass, så det ska bli intressant att kolla förbättringarna ordentligt när vi så småningom får C855 på testbänken.

TCL C855. (Foto: Audun Hage)

Under presentationen i Warszawa hade TCL även denna gång radat upp ett antal LCD-skärmar som var halvdemonterade så att bara bakgrundsbelysningen fanns kvar. Detta var för att visa skillnaden mellan basmodellerna som bara har ett fåtal lysdioder i bakljuset, och de mest avancerade modellerna som kan ha tusentals dimningszoner. Här är toppmodellen X955 fortfarande i en klass för sig, men även C855 har en ”upplösning” på bakgrundsbelysningen som stämmer väl överens med den faktiska bilden den ska belysa.

TCL C855-serien är tillgänglig nu, i skärmstorlekar från 65 till 98 tum. 

Modell Rekommenderat pris SEK
TCL 65C855 24 999
TCL 75C855 34 999
TCL 85C855 49 999
TCL 98C855 79 990

PS! Förutom TCL C855 fick vi en glimt av TCL:s nya Art TV, som kan bli en utmanare till Samsung The Frame senare i höst.

Läs också Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent TCL Art TV väntas till hösten och kommer att ha några ganska spännande specifikationer.
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Rulla till toppen