Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

98″ DU9005: Ny storskärm från Samsung

Den nya DU9005-serien finns nu till försäljning, med en skärmstorlek på 98 tum.

Av / 2024-06-14 - 16:44
98″ DU9005: Ny storskärm från Samsung

Samsung är en populär leverantör av TV-apparater i alla prisklasser, och den sydkoreanska tillverkaren har ett antal stora skärmar i sitt sortiment. En av dessa är DU9005-serien som är ny för 2024. Den lanserades tidigare i vår och har precis börjat landa på butikshyllorna. Den största (och hittills enda) tillgängliga versionen är på hela 98 tum, eller vad Samsung kallar ”Super size”!

Samsung-kolossen använder en 98-tums LCD-panel med 4K-upplösning och har flera intressanta specifikationer (Foto: Samsung)

Samsung TU98DU9005

DU9005-serien är en modell av typen Crystal UHD, som per definition ligger under QLED och OLED i Samsungs hierarki. Det här är relativt enkla LCD-skärmar utan snygga QLED-färgfilter, MiniLED eller lokal dimning, men de har ändå många av de smarta funktioner och den användarvänlighet som vi känner igen från de dyrare Samsung-modellerna.

LTU98DU9005 använder en 120Hz LCD-panel, medan belysningen är LED-baserad: Dock utan lokal dimning, vilket förmodligen har en dämpande effekt på kontrasten ( Ljud & Bild har tidigare testat den dyrare 2023-modellen Samsung 98Q80C, som har lokal dimning vilket enligt vår erfarenhet ger bättre kontrast).

Bildbehandlingen sköts av en Crystal 4K-videoprocessor. Den är knappast lika superavancerad som den AI-processor som finns i flaggskeppet QN900D, men den har tydligen några AI-finesser när det gäller uppskalning.

Antalet HDMI-ingångar stannar vid tre, men alla stöder 4K/120Hz. Samsung-skärmen har deras Game Bar, som ger en fullständig översikt över spelfunktionerna, och man kan till exempel simulera en 21:9 ultra wide screen om så önskas. Ljudet kommer från ett så kallat OTS Light-ljudsystem med stereohögtalare.

DU9005_005_Detail_Graphite-Black DU9005_003_L-Perspective_Graphite-Black
<
>
(Foto: Samsung)

Pris och tillgänglighet

Samsung TU98DU9005 finns tillgänglig från och med nu hos utvalda återförsäljare och på Samsung.se. I samband med lanseringen finns även ett kampanjerbjudande på 98-tummaren på 27 990 kr (rekommenderat pris 49 990 kr). Detta gör Samsungskärmen till en intressant utmanare till TCL och deras prisvärda storbildsskärmar.

I sommar är det direktsändningar från fotbolls-EM, sommar-OS, Wimbledon och Tour de France som står på menyn. Det är därför så många människor letar efter en ny storbildsskärm att följa evenemangen på. Elgiganten och Power rapporterar redan om rekordförsäljning av stora TV-skärmar hittills i juni.

Läs också UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM Har du kommit ihåg att skaffa dig en storskärm till fotbollsfesten?
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljuv musik mellan B&O och TCL

Sov gott med LG OLED-TV

Samsung fokuserar på "supersize"-TV:s

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Rulla till toppen