Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED B3 (OLED55B36LA)

Billig och bra OLED-TV

LG OLED B3 är betydligt enklare utrustad än sina släktingar i C3- och G3-serierna, men levererar ändå bra och prisvärd bildkvalitet.

Av / 2024-03-01 - 09:00
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Audun Hage

B-serien från LG har utan tvekan hamnat lite i skuggan av de dyrare modellserierna från den koreanska tillverkaren. Medan TV-apparaterna i C- och G-serien tjänar på att ha de senaste tekniska innovationerna får B-modellen oftast nöja sig med lite mer ordinära specifikationer på panel och videoprocessor. Å andra sidan hamnar den i en mer sympatisk prisklass. Så är det även med B3-generationen som introducerades 2023.

LG OLED B3

LG B3-serien finns i 55, 65 och 77 tum, alla på relativt fördelaktiga prisnivåer. Här har vi tagit oss an den minsta av de tre, OLED55B3, som hade ett riktpris på 22 000 kronor när den lanserades 2023. Vi har dock sett den så lågt som 13 000 kronor på kampanj – ungefär en tusenlapp mindre än det lägsta vi har sett för C3.

Designmässigt är den här TV:n lätt att ha med att göra, den har en mittmonterad fot som är smidig att montera. Utseendet är både slimmat och snyggt och påminner om LG:s äldre CX-modeller.

LG OLED B3 (Foto: LG)

Måttfulla specifikationer

I många generationer har LG utmärkt sig med några av de bästa OLED-skärmarna på marknaden, men det har oftast varit de dyrare C- och G-modellerna som ”höjt ribban” för bildkvalitet. Båda dessa modellserier har fått upprepade förbättringar på panel- och processorsidan genom åren.

I B3-modellen verkar saker och ting ha stått mer stilla. Själva OLED-panelen är en vanlig 4K/120 Hz OLED-panel utan Evo-teknik och videoprocessorn är en 6:e generationens a7.

B3 är utrustad med fyra HDMI-ingångar, men till skillnad från sina storebröder är bara två av dessa 2.1-kompatibla och stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Å andra sidan är detta samma som i konkurrenten från Philips (OLED708) och många andra TV-apparater.

Användning och finesser

LG OLED B3 kör användargränssnittet WebOS 23 och styrs av pekfjärrkontrollen Magic Remote, som LG har använt i årtal. Menysystemet är enkelt och överskådligt och LG är bland de bästa i klassen på att hålla sina appar uppdaterade med nya funktioner.

Utbudet av streamingtjänster är brett och inkluderar Netflix, Disney+, HBO Max, SkyShowtime samt flera lokala nordiska tjänster. Det bör också nämnas att LG har satsat hårt på att lova att de kommer att hålla 2023-modellerna uppdaterade med nya funktioner under de kommande fem åren.

Formatstödet är helt okej, det finns Dolby Vision HDR och Dolby Atmos-surroundprocessning. Kopplar du LG-skärmen till en kompatibel soundbar kan du njuta av 3D-surroundljud från de inbyggda apparna.

LG OLED B3 (2) LG OLED B3 (3)
<
>
LG OLED B3 kör användargränssnittet WebOS 23, som är både överskådligt och användarvänligt. (Foto Audun Hage)

Bildkvalitet

Den stora frågan är naturligtvis hur LG OLED B3 klarar sig när det gäller bildkvalitet. Det korta svaret är: ”Precis som förväntat.” LG-skärmen kännetecknas nämligen av flera välkända och älskade egenskaper som vi brukar förknippa med OLED.

För det första är svärtan förstås utmärkt och eftersom alla pixlar på skärmen kan tändas och släckas individuellt så är det inga problem med ojämn ljusfördelning eller halo-effekter, som man ofta får stå ut med hos konkurrerande skärmteknologier som LCD.

Tack vare den kolsvarta bakgrunden har bilden också en utmärkt kontrast. Betraktningsvinkeln är bra och vi kan titta på bilden från sidan utan att färgerna känns urtvättade.

Det ska också nämnas att den 4K-upplösta panelen har mycket bra skärpa, massor av detaljer generellt sett lite brus. Så även om a7-processorn inte är lika rask som a9-processorn i storebröderna så verkar den göra ett bra jobb med uppskalning och brusreducering.

Samma sak kan sägas om färgåtergivningen, som är mycket exakt och nyanserad och har jämna färggraderingar. På den här punkten är LG-skärmen också betydligt bättre än konkurrenten från Philips (OLED708). Vi ser det enkelt på Netflix-serien Drive to survive att LG-skärmen får fram de röda nyanserna i Ferraribilarna på ett korrekt sätt.

Allt det här är bra, men inte banbrytande, för det blir också tydligt att B3:an inte riktigt når upp till C3 (och G3 i ännu mindre utsträckning) på alla områden, speciellt när det gäller ljusstyrka.

Siffrorna talar sitt ganska så tydliga språk: C3 och Evo-panelen klockar in på cirka 800 nits och över 200 000:1 kontrast, men B3 får nöja sig med cirka 560 nits och 60 000:1 kontrast. Mer som en vanlig OLED-TV, alltså.

Den något svagare ljusstyrkan gör att LG-skärmen passar mindre bra för TV-tittande i ljusa rum och innebär också att HDR-effekterna blir mindre glödande och intensiva. Det innebär att man får tänka på belysning, solavskärmning och liknande för att vara säker på att få ett bra resultat. Men så länge man gör detta kan man njuta av en kontrastrik bild med läckra färger.

(Foto: Audun Hage)
Läs också Fortfarande en av de bästa? LG:s mest populära OLED-TV är tillbaka i en ny och förbättrad version. Men priset har gått upp!

Ljudkvalitet

LG B3 är utrustad med stereohögtalare och 2 x 10 watt effekt. Ljudåtergivningen är i och för sig bra, med fin klarhet i röster och en fyllig basåtergivning som passar bra till musik och ljudeffekter. Men vi kan inte skruva upp volymen särskilt högt innan TV-ljudet blir märkbart mer ansträngt och förvrängs en smula.

Som jämförelse minns vi att OLED C3 hade ett betydligt fylligare och klarare ljud. Här är det nog lockande att koppla in en kompatibel soundbar via HDMI! Det ska också nämnas att LG-skärmen stöder trådlös ljudöverföring med WiSA-standarden, som används av utvalda högtalare från bland annat Klipsch och Bang & Olufsen.

Slutsats

LG OLED55B3 är en fin TV med många praktiska funktioner, slimmad och elegant design och en allmänt hög bildkvalitet – precis som vi har lärt oss att förvänta oss av OLED. LG-skärmen har också något bättre kontrast och färgåtergivning än rivalen från Philips i denna duell.

Men det är också tydligt att utvecklingen har stått mer stilla i B-modellen än i storebröderna i C-serien, som fått betydande uppgraderingar de senaste generationerna. Så även om B3 kostar en slant mindre tycker vi faktiskt att C3 är ett bättre köp!

 

Karakter
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Premium

Ljud & Bild tycker

LG B3 har en snygg och kontrastrik OLED-bild, samt har ett snabbt och lätthanterligt användargränssnitt. Bildkvaliteten är inte riktigt i nivå med C3-modellerna och B3 har inte heller lika bra anslutningsmöjligheter.

Också i detta test:

LG OLED B3 vs. Philips OLED708

Philips OLED708 (55OLED708/12)

Köp hellre storebror!

Kombinationen av OLED och Ambilight brukar ge ett läckert resultat, men vi vet att Philips kan ännu bättre än det här.

Philips OLED708 har en fin bildkvalitet med bra kontrast, plus ett stämningsfullt Ambilight-ljus.
Något begränsad ljusstyrka, vilket ger lite dämpad kontrast i ljusa omgivningar. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen