Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED C3 (OLED65C3)

Mer evolution än revolution

LG:s mest populära OLED-TV är tillbaka i en ny och förbättrad version. Men priset har gått upp!

Av / 2023-05-12 - 09:00
LG OLED C3 (OLED65C3)
Audun Hage

C-serien har varit en framgång för LG och har genom sina generationer utmärkt sig bland de bästa OLED-skärmarna på marknaden. Förra årets C2-modell fick en rejäl översyn på flera områden, vilket bidrog till att göra den till ett av de bästa köpen i premiumklassen. Men nu är det C3-modellens tur och frågan är om LG lyckas behålla försprånget till konkurrenterna.

LG OLED C3 finns i många olika skärmstorlekar, från 42 och ända upp till 83 tum, och bland nyheterna i år finns en uppgraderad videoprocessor (a9 Gen 6) som ska ha ännu bättre bildbehandling.

Samtidigt noterar vi att lanseringspriset för årets modell har ökat (från 29 000 till 33 000 för 65-tummaren), förmodligen på grund av den starka euron. LG:s OLED-skärmar brukar dock sjunka i pris under TV-säsongen. Förra årets utgående OLED C2-modell säljs just nu för 10 000 kronor mindre än vad du får betala för en helt ny C3 i maj 2023.

LG OLED C3. (Foto: LG)

Design

Rent utseendemässigt är det ingen tvekan om ursprunget till nykomlingen: C3-modellen har en ren och prydlig design som är väldigt lik sin föregångare, med en tunn ram och en mittmonterad metallfot. Delar av höljet är gjorda av återvunnen plast och bidrar till lägre vikt.

LG-skärmen är dessutom enkel att väggmontera, om du har ett fäste som passar VESA-måtten 300 x 200 mm. Alla anslutningar sitter lätt tillgängliga på vänster sida.

LG OLED C3 WebOS23 LG OLED C3 thin LG OLED C3 rear
<
>
LG OLED C3 är förvillande lik sin föregångare C2 rent designmässigt, men står nu rakt upp i stället för att vara tillbakalutad. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Nuvarande LG-ägare känner igen sig när det gäller användningen: C3 har den välkända och uppskattade Magic Remote med ”muspekare” som du använder för att navigera dig runt i menyerna.

WebOS 23-användargränssnittet har fått en uppdatering i år, vilket gör det snabbare att hitta aktuellt innehåll som streamas just nu. Som tidigare kan du logga in med din egen användarprofil och få skräddarsydda rekommendationer. Det går snabbt att dra upp en sidomeny med inställningar utan att de täcker för hela bilden.

LG-skärmen kan även fungera som en ”hubb” för det smarta hemmet, där en separat hemskärm ger en överblick över uppkopplade enheter runt om i hemmet. LG:s smarta ThinQ-system stöder Matter-protokollet och kan kommunicera med andra IoT-enheter i nätverket, till exempel IKEA Trådfri-solskydd, Philips Hue-belysning och liknande.

LG har länge varit en av de bästa på gaming-finesser och anslutningar och C3 går i samma fotspår. Alla de fyra HDMI 2.1-ingångarna klarar upp till 48 Gbit/s bandbredd och har kapacitet för 4K/120 Hz-videosignaler. Det betyder att du har gott om ingångar för både spelkonsoler och speldatorer – plus eARC till soundbar-högtalaren.

C3 utmärker sig också med sin Game Bar, full av dedikerade inställningar, och ett separat bildläge för spel med stöd för VRR (Nvidia G-Sync och AMD Freesync). Vi uppmätte fördröjningen till cirka 13 millisekunder (1080p/60 Hz), vilket är i linje med föregångaren.

LG OLED C3 remote LG OLED C3 inputs
<
>
LG OLED C3 kör användargränssnittet WebOS23. Fjärrkontrollen är LG:s klassiska Magic Remote med ”muspekare”. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

LG firar 10-årsjubileum av OLED i år och markerar det bland annat med en ny generation OLED-paneler med MLA-teknik. Denna teknik är dock reserverad för toppmodellen G3 – som vi redan har testat.

Den nedskalade C3-modellen får nöja sig med en vanligare OLED Evo-panel, som introducerades i C2-modellen förra året. C3 har dock fått den senaste Alpha 9 Gen. 6, med förbättrad bildbehandling på flera områden. Den nya finessen AI Super Upscaling Pro ska göra ett bättre jobb med att skala upp olika videosignaler till 4K-upplösning. Nykomlingen har också fått OLED Dynamic Tone Mapping Pro, som analyserar bilden mer exakt och garanterar optimal HDR-återgivning.

Till att börja med säger mätningarna oss att ljus- och kontrastprestanda är ungefär desamma som föregångarens. LG C3 klockar in på 794 nits i ett 10 %-fönster, vilket är i nivå med C2, som vi uppmätte till 760 nits.

I takt med att mätfönstren växer i storlek minskar ljusstyrkan gradvis, som förväntat. Det är tydligt att C3-modellen är mer ordinär än sin storebror G3, som levererar generellt högre ljusstyrka i alla bildlägen.

Den mer ordinära ljusstyrkan är långtifrån någon kris alls – så länge man tar hänsyn till den med tanke på fönster, solskydd och ljuskällor i rummet. Och även om det finns MiniLED-skärmar där ute som har mycket starkare ljusstyrka – till exempel Samsung QN95C som vi nyligen testat – är C3 OLED-skärmen från LG fullt tillräcklig för flesta användningsområden.

Läs också LG:s nya OLED höjer ribban Vi har just haft LG:s nya 2023-modell OLED G3 på besök i testrummet. Har vi redan nu sett årets bästa TV?

LG C3 vs Sony A80L

När vi jämför LG C3 med konkurrenten Sony A80L ser vi ett par små intressanta skillnader. Båda skärmarna har de typiska OLED-kvaliteterna på plats. Svärtan är kolsvart, utan de ljusläckor som kännetecknar typiska LCD-skärmar. Båda har förstås väldigt jämn ljusfördelning och man kan titta på skärmarna från sidan utan att färgåtergivningen förändras särskilt mycket.

C3-modellen har en något bättre ljusstyrka i små delar av bilden, där typiska HDR-effekter som solljus och eldslågor får större intensitet och glöd.

Sony A80L har däremot ett litet övertag när det gäller allmän skärpa och färgåtergivning: även om båda skärmarna håller hög kvalitet så klarar Sony att återge samma bilder med lite skarpare detaljer och mer sömlösa färggraderingar.

Här får man helt enkelt välja om man föredrar den lite ljusare presentationen hos LG, eller den mer korrekta bildestetiken hos Sony.

Läs också Knivskarp OLED-TV från Sony Läcker bildkvalitet och Sonys pigga ljudsystem gör att A80L ger härliga TV-upplevelser.

Ljudkvalitet

C2-serien fick ett lyft på ljudsidan förra året, med kraftigare högtalare och saftigare bas. Detta har förts över till C3-modellen som har ett fint, klart och fylligt ljud. Röståtergivningen är dock något ”ihåligare” och har en mindre naturlig klang än från Sony-rivalen. Det är naturligtvis ingen match för separata ljudsystem, eller skärmar med mer påkostade högtalare. Vi tror att de flesta föredrar att koppla in en separat soundbar eller ett ljudsystem, vilket kan göras smidigt via HDMI eARC-kontakten.

Obs! LG har även introducerat en ny soundbar i år, SC9S, som kan integreras som en del av TV:ns fot. Håll utkik efter ett test av den inom kort!

Slutsats

LG OLED C3 är efterträdaren till den populära testvinnaren C2 från 2022. LG-skärmen har fått ett par små uppdateringar som gör en av de bästa TV-apparaterna i premiumklassen ännu bättre. C3 har en strålande bildkvalitet och med fyra HDMI 2.1-ingångar är detta en framtidsinriktad och gaming-vänlig TV.

Ändå känns detta mer som en ansiktslyftning än en ”total makeover”. Till skillnad från storebror G3, som har fått en märkbar förbättring av ljusstyrkan, är C3 mer i linje med sin föregångare på flera områden. Ändå är prisskillnaden vid introduktion relativt stor.

C3-modellen har potential att bli ett lika bra köp som C2 på lång sikt, men då får vi nog vänta tills priset gått ner en smula.

 

Karakter
LG OLED C3 (OLED65C3)
Premium

Ljud & Bild tycker

LG C3 är en välgjord TV med riktigt bra anslutningsmöjligheter, brett stöd för olika videoformat och en kontrastrik OLED-bildkvalitet. Bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre än i förra årets modell, men priset har tagit ett kliv upp.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Rulla till toppen