Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Panasonic MX950E (TX-65MX950E)

Panasonics första MiniLED-TV

Panasonic är mest kända för sina sofistikerade OLED-skärmar, men med MX950E visar de att de även kan göra bra LCD-skärmar.

Skrivet av / 2024-01-26 - 09:00
Panasonic MX950E (TX-65MX950E)
Audun Hage

Panasonic har en lång tradition av potenta TV-apparater: de av oss som varit med i TV-gamet ett tag kommer givetvis ihåg de klassiska plasmaskärmarna, som länge var klassledande inom bildkvalitet. De senaste åren har den japanska tillverkaren fokuserat mest på OLED i premium- och highend-klasserna, tillsammans med en del LCD-skärmar till rimliga priser. Nyligen gjorde Panasonic ”comeback” med en ny LCD-TV i premiumklassen, närmare bestämt MiniLED-skärmen MX950E!

Panasonic MX950E. (Foto: Panasonic)

Panasonic MX950E

MX950E markerar ett rejält skifte för Panasonic: det här är faktiskt deras första LCD-TV med modern MiniLED-bakbelysning och den första riktiga LCD-skärmen i toppklassen sedan DX900 från 2016. Den kan skryta med lokal dimning, avancerad bildbehandling samt många finesser vi känner igen från OLED-skärmarna.

Panasonic MX950E finns i skärmstorlekarna 55, 65 och 75 tum: vi har testat den mellersta, men räknar med att prestanda är samma för hela serien – möjligtvis med viss skillnad i antalet dimningszoner.

Fysiska mått på 65-tums MX950E. Foto: Panasonic

Med riktpris på cirka 25 000 kronor är detta en intressant utmanare till Sony X90L/X95L, Samsung QN90C/QN95C och andra highend-LCD-modeller från 2023. Observera att eftersom detta är en 2023-modell kommer det inom kort att släppas nya 2024 års modeller, de kommer förmodligen att dyka upp i butikerna framåt sommaren.

Obs! Panasonic har redan lanserat sina första 2024-modeller i form av OLED-flaggskeppen 95A och 93A. De har ett nytt användargränssnitt som heter Fire TV.

Läs också Så är Panasonics nya "Fire TV" Nu händer det grejer

Användning och finesser

MX950E kommer laddad med användargränssnitt MyHomeScreen 8.0, som är Panasonics egenutvecklade menysystem. Det har en snabb och tydlig startskärm med snabb åtkomst till de viktigaste tjänsterna och menyerna.

Panasonic-skärmen sticker också ut med brett formatstöd, här stöds både Dolby Vision IQ och HDR10+ Adaptive. Dessa HDR-format samarbetar med TV:ns ljussensor för att visa en optimal HDR-bild.

MX950E stöder också 4K/120 Hz-videosignaler med Nvidia G-sync och AMD FreeSync Premium VRR (variable refresh rate). Panasonic har ett ”True Game”-bildläge med neutrala bildinställningar, plus ett ”Game Mode Extreme”-läge med extra kort fördröjning (vi uppmätte 16 ms).

På anslutningsfronten har Panasonic fyra HDMI-ingångar, men som vanligt är det bara två av dem som har full bandbredd för 4K/120 Hz. Detta är typiskt för TV-modeller med ett Mediatek-chipset och Panasonic är inte på något sätt ensamma om detta.

Man måste dock tänka på att den ena 4K/120 Hz-ingången tas upp av eARC-ljudreturkanalen, så om man har en soundbar att koppla in så finns det bara en toppspecad ingång kvar. Det kan kännas lite tunt om man är en hardcore-gamer som har flera konsoler.

Panasonic MX950E remote Panasonic MyHomeScreen 8 Panasonic MX950E inputs
<
>
Panasonics fjärrkontroll är lite större och klumpigare än vissa av konkurrenterna, å andra sidan har den många direktknappar, till exempel en separat genväg till bildinställningarna. Det uppskattar vi. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Användarvänlighet är en sak, men hur är det med prestanda? TX-65MX950 har en VA (Vertically Aligned) LCD-panel kombinerad med en Mini-LED-bakbelysning.

De pyttesmå lysdioderna brukar ge plats år ett högre antal dimningszoner på en viss skärmyta. I Panasonics fall verkar det finnas 128 dimningszoner på 65-tummaren. Det är inte våldsamt många zoner (konkurrenter som TCL skryter med tusentals) – men som vi redan vet handlar det lika mycket om hur exakt TV:n klarar av att styra zonerna.

Här är Panasonic MX950E väl rustad med videoprocessorn HCX Pro AI, samma typ som används i de bästa OLED-skärmarna från samma företag, inklusive flaggskeppsmodellen MZ2000E.

Så hur är då bildkvaliteten i praktiken? För att ta reda på det satte vi upp TX-65MX950E bredvid OLED-skärmen TX-65MZ2000E, som vi redan hade stående som referens. Detta är en välrenommerad OLED-TV med extremt exakt bildkvalitet. En tuff konkurrent från samma tillverkare!

Panasonic 65MX950E har en välbalanserad bildkvalitet med neutral och nyanserad färgåtergivning. (Audun Hage)

De två Panasonic-skärmarna använder helt olika panelteknik men åstadkommer många snarlika positiva egenskaper. Det första som slår oss är den fina skärpan och detaljrikedomen i modernt 4K-innehåll. Bilden är knivskarp i serier som Drive to survive, i kombination med anmärkningsvärt lite kompressionsbrus. Båda Panasonic-skärmarna lyckas också återge de snabba Formel 1-loppen med mjuka rörelser samtidigt som de bevarar bildskärpan. Färgpaletten är bra på båda, men vi märker att hudtonerna är ännu mer neutrala på OLED-varianten, LCD-modellen har ett svagt rödaktig magentastick.

​Båda Panasonic-skärmarna har dessutom gott om ljusstyrka, vilket ger höga prestanda i upplysta rum. MiniLED-skärmarna brukar normalt sett ha en klar fördel tack vare sina ”ljuskanoner” på insidan, men i Panasonics fall är det inte så stor skillnad. Ljusstyrkan är ungefär lika stark på båda två, även när vi väljer det starkt upplysta Sport-läget.

Det är faktiskt bara i det allra starkaste Dynamic-läget som MX950E drar ifrån lite med ljusstyrkan. Det räcker ändå för att den ska ha en fördel i ljusa rum. Man måste också ta med i beräkningen att Panasonics LCD-skärm har en härlig färgintensitet, med ett rejält tryck i rött, gult och grönt, samtidigt som den bevarar en relativt neutral färgbalans. Det här är en lysande bra TV att titta på sport på!

De flesta av oss föredrar ”filmmys” på kvällen med lite dämpad belysning och här har OLED en klar fördel. Även om MX950E är utrustad med bakbelysning och lokal dimning så är den inte tillräckligt finmaskig för att konkurrera med OLED, som kan tända och släcka varje liten pixel. När vi jämför de två i ett mörkt rum är det också påfallande att MX950E har en viss haloeffekt (ljus gloria) runt föremål mot en mörk bakgrund. MZ2000E är kolsvart i jämförelse.

Den här LCD-skärmen har bra svärta, men kontrasten matchar inte OLED-skärmen MZ2000E från samma tillverkare. (Foto: Audun Hage)

Detta är precis som förväntat, men vi tycker ändå att MX950E har något grövre ljusstyrning än exempelvis Sony X95L och Samsung QN95C, som vi anser vara bland de bästa LCD-skärmarna. Båda dessa har mer finkornig LED-styrning och zonhantering än Panasonic-skärmen. Men för den som lärt sig gilla Panasonics utmärkta bildbehandling, och det enkla användargränssnittet, är Panasonic-skärmen ändå ett bra alternativ.

Den enda lilla besvikelsen, och som vi måste reservera oss för, är den relativt snäva betraktningsvinkeln. OLED-skärmen bevarar en enhetlig färgåtergivning nästan var man än sitter, men LCD-skärmen blir märkbart mattare i kontrast och färger när vi rör oss ut mot sidan. Detta är värt att tänka på om man har en bred soffa med många sittplatser.

Ljudkvalitet

På ljudsidan är Panasonic MX950E utrustad med ett 2.1-system som består av undermonterade stereohögtalare och en basenhet på baksidan. Systemet drivs av 2 x 15 watt respektive 20 watt till basen. Ljudet är starkt och klart, med tydlig röståtergivning och bra fyllighet till både musik och ljudeffekter. TV:n kan spela relativt högt och rent och har dessutom ett separat ljudläge som gör dialogen tydligare vid låga ljudnivåer.

Panasonic-skärmen stöder surroundljudformat som Dolby Atmos på papperet, men den har inte mycket eget surroundljud att erbjuda. Här bleknar den lite jämfört med OLED-skärmen MZ2000E som är utrustad med ett större Technics-högtalarsystem. Tack vare HDMI eARC-ljudutgången är det dock enkelt att koppla in en separat soundbar för den som vill piffa upp ljudet lite.

Slutsats

Med MX950E gör Panasonic en rejäl ”comeback” i highend-klassen för LCD-skärmar. Med hjälp av MiniLED-bakbelysning och stabil bildbehandling lyckas MX950E skapa en skarp, detaljerad och kontrastrik bild med välbalanserade färger.

Bildåtergivningen kännetecknas av mjuka rörelser och rent allmänt lite brus. Betraktningsvinkeln är typisk för VA LCD-skärmar – ganska snäv – så man får stå ut med att färgerna blir lite urlakade ut mot sidan. I gengäld kvitterar Panasonic med en kontrastrik och ljusstark bild i ljusa rum. En bra allround-TV!

Karakter
Panasonic MX950E (TX-65MX950E)
Premium

Ljud & Bild tycker

Panasonic MX950E levererar en fantastisk bild med nyanserad och neutral färgåtergivning och bra kontrast. Extra plus för brett formatstöd. LCD-skärmen har en begränsad betraktningsvinkel och bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen