Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)

Mindre kraft, mer precision?

Sonys bästa 4K LCD-TV är tillbaka i en 2023-tappning, men hur mycket bättre är X95L än föregångaren X95K? Vi har testat!

Av / 2023-06-10 - 00:00
Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)
Audun Hage

 

Sony tjänar på att vara en ”oberoende” TV-tillverkare som inte är bunden till en viss paneltillverkare eller teknik. Det japanska märket kan erbjuda LCD-TV med både LED- och MiniLED-bakbelysning, OLED-TV samt QD-OLED i en rad olika skärmstorlekar och prisklasser. Svårigheten är väl snarare att veta vilken Sony TV man ska välja?

Allt fler TV- och filmfantaster väljer OLED och där har vi redan testat årets nykomling A80L med gott resultat. Men för den som ställer extra höga krav på ljusstyrka kan LCD-toppmodellen X95L vara rätt väg att gå. Det är Sonys bästa 4K LCD-TV av årsmodell 2023, som är utrustad med en avancerad och potent MiniLED-bakbelysning!

75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_ccw 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_front 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyA1 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_back 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyB
<
>
Sony Bravia XR X95L (Foto: Sony)

Sony X95L: Gedigen LCD-TV för sport och spel

Sonys X95L-serie är en riktig tungviktare när det gäller storlek, vikt och tekniska specifikationer. Och inte minst prislapp! Här befinner vi oss definitivt i highend-klassen, där man kan välja mellan en 65-tummare för 35 000 kronor, en 75-tummare för 45 000 kronor och en ”king-size” 85-tummare för 55 000 kronor.

Det bör dock sägas att priserna börjar på något lägre nivåer än vad föregångarna i X95K-serien gjorde 2022. Vi har haft mellersta bocken Bruse på testbänken, men vi räknar med att prestanda är tämligen snarlika för alla tre modeller.

Sonys LCD-skärmar har alltid haft en ganska ”funktionell” design och X95L förnekar sig inte. Här är det maskulina, raka linjer och en rutmönstrad baksida gäller. Det är ingen tvekan om att konkurrenten Samsung QN95C har en betydligt mer slimmad formfaktor.

På plussidan är X95L utrustad med smarta och flexibla fötter. De kan monteras brett eller smalt och på två olika höjder för att ge plats åt en soundbar-högtalare. Alternativt kan man väggmontera Sony-skärmen – tänk bara på att 75-tummaren väger över 40 kilo.

Sony Bravia X95L (9) Sony Bravia X95L (1)
<
>
Sony X95L är en rejäl koloss, men byggkvaliteten går inte att klaga på. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Precis som andra Sony-modeller är X95L laddad med det populära Google TV-gränssnittet. Allt fler TV-tillverkare förlitar sig på Google-systemet, som känns enkelt och effektivt att använda och som dessutom ger tillgång till ett brett urval av appar.

Anslutningarna sitter på vänster sida och här är situationen – tyvärr – ganska lik föregångaren. X95L har fyra HDMI-ingångar, men bara två av dem har tillräckligt stor bandbredd för att hantera 4K/120 Hz-videosignaler. Detta kompliceras ytterligare av att den ena av dem är öronmärkt som ljudreturkanal (HDMI eARC) för en eventuell soundbar.

Alltså finns det en gräns för hur många highend-videokällor man kan koppla in samtidigt. Sony har återigen en klar nackdel mot konkurrenten Samsung QN95C som stöder HDMI 2.1-standarden i alla fyra ingångarna.

Som tur är lyckas X95L förbättra kvalitetsintrycket med hjälp av den snygga premiumfjärrkontrollen i borstad metall. Den här versionen finns bara till de bästa Sony-modellerna och har bakgrundsbelysta knappar som är lätta att hitta i biomörkret. Årets modell har även fått ett par extra snabbknappar till streamingtjänsterna YouTube och Crunchyroll.

Årets fjärr har fått ett par extra snabbknappar till streamingtjänsterna YouTube och Crunchyroll. (Foto: Audun Hage)

Traditionsenligt är Sony duktiga på att stödja olika ljud- och videoformat. X95L har naturligtvis Dolby Vision och garanterar alltså att mycket streamat innehåll (Netflix, Disney+ etc.) kan visas optimalt. 2023-modellen har även stöd för IMAX Enhanced och för ljudet finns stöd för Dolby Atmos-surroundljud.

För en gaming-jätte som Sony är det naturligtvis också viktigt att ha passande spelfunktioner. X95L stöder bland annat funktionerna Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode, vilket gör att den fungerar perfekt ihop med exempelvis PS5.

Sony har också introducerat en separat spelmeny ï 2023-modellerna, där du snabbt får tillgång till relevanta inställningar. Det går bland annat att reglera svärtan och sätta in ”hårkors” som hjälper dig att sikta bättre.

Bildkvalitet

Sony X95L har många likheter med X95K från 2022 och de viktigaste förbättringarna påstås ligga just på bildsidan. Som hängivna L&B-läsare säkert minns var vi riktigt nöjda med fjolårets modell, men hade även vissa klagomål när det gällde kontrast, svartnivå och allmän ljusprecision.

Föga överraskande är det just detta som Sony har försökt förbättra i år. För att åstadkomma ännu bättre kontrast har X95L en mer avancerad och finmaskig MiniLED-bakbelysning, med betydligt fler individuella zoner. Allting styrs av den kraftfulla videoprocessorn Cognitive XR och bildbehandlingen XR Backlight Master Drive.

Vi har fortfarande testet av förra årets X95K-modell färskt i minnet och eftersom vi fortfarande hade den TV:n tillgänglig var det enkelt att jämföra 2022-modellen och den helt nya 2023-efterträdaren.

Med de två 75-tummaren sida vid sida tog det inte lång tid att se att Sony har gjort ett par tydliga förbättringar i 2023-modellen. Men det fanns också ett par överraskningar.

För det första är Sony X95L en utmärkt och ljusstark skärm som passar fint för att titta på TV i ljusa miljöer. Ja, du kan till och med titta på TV utomhus i fullt solljus om det behövs! Här har X95L en klar fördel gentemot OLED-skärmarna som fortfarande kan verka lite ljussvaga mitt på dagen.

För oss som ivrigt följer aktuella sportdokumentärer som Drive to Survive, Full Swing och McGregor Forever är det befriande att kunna titta på TV mitt på ljusa dagen, utan att uppleva urlakade färger och blek kontrast.

Med den här Sony-skärmen kan du titta på vintersport, alpin skidåkning, ishockey och liknande utan att bilden känns platt och grå.

Sony-skärmen har även ett mycket bra antireflexfilter (X-Anti Reflection), som effektivt minskar speglingar från omgivningen. Allt detta bidrar till att göra X95L till en fantastisk TV för sport.

Den saftiga MiniLED-bakbelysningen ger en oansträngd bild med massor av energi och liv. Här från golfdokumentären ”Full Swing” på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Utmärkt ljusstyrka, men…

Förutom att klara av mycket ljus på hela skärmen samtidigt har Sony-skärmen en superstark ljusintensitet på små områden, vilket verkligen får video i HDR-format att ”poppa” ut från skärmen. Solljus, eldslågor och explosioner känns väldigt verklighetstrogna! En modern och färgsprakande serie som Ted Lasso ser verkligen magisk ut.

Med det sagt så är det inte direkt någon risk att man får ”svetsblänk” i första taget. För även om ljusstyrkan är bra så är den långt ifrån lika bländande som på Samsungs MiniLED-TV.

En snabb koll med ljusmätaren avslöjar att Sony-skärmen klockar in på närmare 1 500 nits på 10 % skärmyta. Som jämförelse fick vi nästan 2 000 nits i ett lika stort testfönster på Samsung QN95C.

Vi misstänkte först att Sony hade lagt in ett ”eco-läge” för att klara EU:s strikta energikrav. Men trots flera försök där vi såg till att alla former av strömbesparing var inaktiverade stannade det på 1 500 nits i ett 10 %-fönster, 1 100 vid 25 % och 600 nits i helskärm.

Vilket är helt okej, men alltså ingen förbättring mot förra årets modell – snarare tvärtom. Till vår förvåning lyckades vi faktiskt åstadkomma en något starkare ljusstyrka (1700 nits vid 10 %) på föregångaren X95K.

Å andra sidan är det ingen tvekan om att precisionen har förbättrats sedan sist. X95L har nämligen märkbart bättre ljusstyrning än X95K.

Med små ljusa föremål mot svart bakgrund, som stjärnhimlen i For All Mankind, kan vi se att det finns en betydligt bättre svärta och kontrast. De ljusa undertexterna är också starka och tydliga, utan någon plågsam gloria runt bokstäverna. Detta visar att den lokala dimningen har blivit mycket mer exakt och finkänslig.

Trots detta är kontrasten inte riktigt på samma nivå som i Samsung QN95C, och inte heller helt i OLED-klass. Våra mätningar med schackrutemönster visade en praktisk kontrast på cirka 3 000:1 medan Samsung-konkurrenten klarade hela 30 000:1 i samma testsekvens. En synlig skillnad, med andra ord.

Sony-skärmen får däremot bra poäng för sin färgåtergivning och skärpa. I Cinema-läget är färgerna både neutrala och nyanserade, med små avvikelser från referensen. X95L har också fått en intressant finess som heter XR Clear Image, som hjälper till att göra bildskärpan ännu mer framträdande samtidigt som känslan av djup förbättras. Med både HD- och 4K-material känns konturerna runt ansikten och föremål skarpare. Bilden känns helt enkelt mer tredimensionell!

Sony Bravia X95L (7) Sony Bravia X95L (6) Sony Bravia X95L (8)
<
>
Sony-skärmen stöder kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal och är även utrustad med Calman-appen for Bravia, som ger full kontroll över de olika skärminställningarna. Detta kommer att göra det enkelt för kvalificerade personer att göra en kalibrering. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Man ser det inte vid första anblicken, men X95L är välutrustad även på ljudsidan. Sony-skärmens så kallade Acoustic Multi-Audio-system består av högtalare under, ovanför och på sidan. Detta bör bidra till en mer exakt lokalisering av ljudeffekterna i samspel med handlingen på skärmen.

Ljudkvaliteten är definitivt bättre än genomsnittet, med en tydlig, klar och fyllig röståtergivning som kommer ut mot lyssnarna. Sony-skärmen gör en snabb kalibrering med hjälp av fjärrkontrollen, vilket bidrar till att göra ljudet ljusare och renare. Det låter utmärkt, och ett tydligt steg upp från de billigare modellerna i Sony-sortimentet. Här finns också gott om bas, vilket ger ljudeffekterna lite extra tryck. Ljudbilden är tillräckligt stor för att matcha handlingen på skärmen.

X95L har ett par uppgraderingsalternativ för dig som redan har, eller funderar på att köpa, ett Sony-ljudsystem. Med hjälp av S-Center-ingången kan TV-högtalarna användas i kombination med en kompatibel soundbar som HT-A5000. Då återger de inbyggda högtalarna delar av center-ljudbilden och avlastar på så sätt soundbar-högtalaren, samtidigt som de bidrar till bättre lokalisering av ljudeffekterna.

Slutsats

X95L är den hittills bästa 4K LCD-skärmen Sony levererar i år. Toppmodellen drämmer till med utmärkt ljusstyrka och imponerande bra kontrast, vilket gör det till ett sant nöje att titta på både sport och annan TV-underhållning.

Tack vare fler dimningszoner och uppgraderad bildbehandling har Sony åstadkommit en mer kontrastrik och exakt bild än i föregångaren X95L från 2022. En bra TV har blivit ännu bättre.

Med det sagt är skillnaden inte så dramatisk som man hade kunnat förvänta sig och det bör nämnas att en – visserligen något dyrare – MiniLED-konkurrent som Samsung QN95C kan vara en tuff nöt att knäcka för Sony på vissa områden. Bortsett från detta är X95L en potent TV med utmärkt bild- och ljudkvalitet, som är lätt att rekommendera!

Karakter
Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)
High End

Ljud & Bild tycker

Sony X95L har en läcker bildkvalitet med generös ljusstyrka, exakt ljusfördelning och imponerande kontrast och djupskärpa, plus ett Google TV-system som är enkelt att använda. Sony-skärmen är inte lika ljusstark och kontrastrik som de allra häftigaste i klassen och får nöja sig med att bara två av fyra HDMI-ingångar har full bandbredd.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen