TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia 9 (K-75XR90)

Kraftfull underhållningsmaskin

Årets bästa TV från Sony är inte en OLED, utan en maxtrimmad LCD-TV. Bravia 9 är en riktig värsting med film!

Av / 2024-08-23 - 08:00
Sony Bravia 9 (K-75XR90)
Audun Hage

Sony har satsat hårt på OLED-TV de senaste åren, senast förra året knep de utmärkelsen Årets bästa OLED-TV med Bravia A95L. Därför var det många TV-entusiaster – inklusive vi själva – som blev förvånade när den japanska tillverkaren bestämde sig för att inte lansera ett nytt OLED-flaggskepp 2024. I stället har Sonys TV-ingenjörer satsat på en ny och maxtrimmad LCD-TV som heter Bravia 9!

Den nya toppmodellen använder nästa generations MiniLED-bakbelysning (XR Backlight Master Drive) med en specialutvecklad LED-driver som ska ge mer exakt dimning av bakbelysningen. Denna påstås få bukt med många av de typiska utmaningarna som LCD-tekniken har, på samma gång som den bevarar fördelar som ljusstyrka och färgvolym.

Sony Bravia 9. (Foto Sony)

Bravia 9 – design

För oss som har vant oss vid lövtunna OLED-skärmar är Bravia 9 en mer omfångsrik mastodont. LCD-skärmen är 4,8 cm tjock och väger 45 kg – på grund av den omfattande elektroniken på insidan. Däremot är själva ramen relativt tunn när man tittar på TV:n framifrån.

Baksidan är platt och präglad med Sonys klassiska schackrutemönster och anslutningarna kan döljas bakom medföljande lock. Metallfötterna ser eleganta ut och vi gillar att de kan monteras i två olika bredder och höjder.

Sammantaget är det ändå ingen tvekan om att Sony-skärmen har en lite mer massiv framtoning än flera av konkurrenterna. Det bör nämnas att exempelvis Samsung har lyckats göra sina MiniLED-modeller (QN85D, QN95D) betydligt smalare.

Den nya toppmodellen finns bara i 75 och 85 tum här hemma – det finns även en 65-tumsversion, men den är konstigt nog reserverad för den amerikanska marknaden.

Foto: Sony

Användning och finesser

Sony Bravia 9 är en Google TV, med allt vad det innebär av välkända appar och finesser. Man kan ”casta” innehåll direkt från mobilen, och i stort sett alla relevanta streamingtjänster – lokala och internationella – ligger på startskärmen.

Sony har även gjort ett eget menysystem där man snabbt kommer åt relevanta funktioner. Bland annat kan man hämta fram bild- och ljudinställningarna med ett tryck på fjärrkontrollen, utan massor av omvägar.

Vi gillar att Sony låter oss stänga av det ljusreducerande (och därför prestandahämmande) ”eko-läget” redan vid första uppstarten. Det finns fortfarande en del irriterande varningar om strömförbrukning varje gång vi byter bildläge – men det kan vi nog tacka EU för.

Bluetooth-fjärrkontrollen är också gjord av återvunnen plast i stället för borstat stål, men vi gillar att den har lysande knappar och reagerar blixtsnabbt när vi trycker på den.

Bravia-skärmen stöder de allra flesta ljud- och bildformat, inklusive Dolby Vision HDR (även för gaming) upp till 120 Hz och IMAX Enhanced, samt Dolby Atmos och DTS:X på ljudsidan.

Sony har också tänkt på gamers och gjort en separat meny som samlar relevanta inställningar. På den kan vi bland annat reglera svärtan så att vi lättare ser motståndarna i mörkret, och sätta in ”hårkors” som hjälper oss att skjuta mer exakt. Det finns också en Multi View-funktion som kan visa en YouTube-video samtidigt som man spelar.

Det som gör oss lite besvikna med funktionaliteten är att Sony trots all modern hårdvara ombord har behållit det ”gamla” Mediatek-chipsetet från föregående generation. Därför är det fortfarande bara två av de fyra 4 HDMI-ingångarna som är 2.1/120 Hz-kompatibla.

Det behöver inte vara någon kris, men innebär vissa begränsningar för den som har massor av spelkonsoler och speldatorer i arsenalen. Och vi får inte glömma bort att både Samsung och LG har levererat full bandbredd på alla fyra ingångarna länge. Kanske hakar Sony på 2025?

Sony Bravia 9 test (9) Sony Bravia 9 test Sony Bravia 9 test (2)
<
>
(Foto: Audun Hage)

Sony Pictures Core: Streama filmer i hög kvalitet

Bravia 9 kommer laddad med Sony Pictures Core, som är filmbolagets egen streamingtjänst. Den finns bara på Bravia TV och ger tillgång till massor av innehåll från Sony-katalogen. Flera av titlarna finns i hög bithastighet med 4K Dolby Vision eller IMAX Enhanced-videoformatet och med Dolby Atmos- eller DTS-surroundljud.

En del av de så kallade ”IMAX”-titlarna verkar dock bara ha klipps ner från 2,35:1 till 16:9 och ser inte särskilt inspirerande ut. Men det finns också en del godbitar i filmsamlingen. Vi hittade bland annat den färska Bad Boys: Ride or Die och äldre titlar som Denzel Washingtons The Equalizer i högre streamingkvalitet än vi har sett någon annanstans.

För att kunna titta på de nyaste och bästa titlarna måste du dock lösa in så kallade ”credits”, som du får ett visst antal av när du köper TV:n. Det är alltså inte gratis i längden. Det är därför synd och skam att Sony inte erbjuder detta som en abonnemangsbaserad tjänst, speciellt nu när både utbudet och streamingkvaliteten har blivit förvånansvärt bra.

(Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Sony har gjort en djärv satsning genom att låta förra årets A95L finnas kvar och i stället lägga kraft på en ny MiniLED-modell. Anledningen är att deras professionella division har lanserat en ny och avancerad studiomonitor som också använder den senaste MiniLED-tekniken. Sony anser uppenbarligen att LCD-tekniken fortfarande har mycket att erbjuda oss filmfantaster – så länge den hanteras på rätt sätt.

Kärnan i Bravia 9 är en ny MiniLED-bakbelysning som utlovar betydligt mer exakt dimning än föregående generation. Bakbelysningen är särskilt viktig för LCD-skärmar eftersom det är dessa lysdioder som lyser genom LCD-skiktet och avgör vilken ljusstyrka och kontrast skärmen kan åstadkomma.

Vi har klagat en smula på tidigare Sony-modeller just på grund av att det haft få dimningszoner och tendenser till blooming. Den japanska tillverkaren verkar ha lyssnat, för Bravia 9 har fått ett högre antal zoner än sin föregångare X95L, samt en ny LED-driver som påstås ge bättre styrning.

(Foto: Audun Hage)

Så hur bra fungerar det i praktiken?

Det stora lackmustestet för en LCD-TV är hur den klarar sig i mörka scener med inslag av ljus. Även de bästa skärmarna kan ofta plågas av att ljuset smittar över till mörka områden, men här måste vi säga att Sony klarar sig imponerande väl.

Bravia 9 har en snudd på perfekt, nästan OLED-liknande svärta och man får verkligen anstränga sig för att se lite blooming runt ljusa föremål. Inte ens vita undertexter verkar störa skärmen nämnvärt, även när vi tittar på filmer med svarta fält i ett mörkt rum.

De mörka scenerna i actionklassikern The Equalizer återges med häpnadsväckande exakt dimning, utan gloria-effekter. Dimningen jobbar också väldigt snabbt i takt med bildsignalen, så att man undviker irriterande eftersläpningar och diffusa rörelser. Om vi ​​inte visste bättre hade vi lätt kunnat tro att det här var en OLED-TV…

Jämfört med en riktigt bra OLED-TV som LG OLED G4, Samsung S95D eller Sonys egen A95L kan det hända att några små mörkgrå detaljer går förlorade i övergången till 100 % svart (så kallat black crush). Men även här måste det understrykas att Bravia 9 är extremt exakt.

Men för att uppnå högsta prestanda är det viktigt att låta Sony-skärmens lokala dimning/dynamiska kontrast vara aktiverad. Utan detta ser den mer ut som en vanlig LCD-skärm. Dessutom avslöjar Bravia 9 sig som en LCD när vi tittar på bilden från sidan: då är färgerna betydligt mer ”urlakade” än på en OLED-TV.

Sony Bravia 9 test (1) Sony Bravia 9 test (3)
<
>
Även i ett mörkt rum får du vara ganska bra på att avslöja bakbelysningen i Bravia 9. Så länge du sitter precis mitt framför den, förstås. (Foto: Audun Hage)

Bländande ljusstyrka

Sony-skärmen kan däremot skryta med en fenomenal ljusstyrka. MiniLED-bakbelysningen ger kanonstarka ljusnivåer. Även om de senaste OLED-skärmarna har fått en märkbar ökning av ljusstyrkan kan LCD-skärmarna leverera ännu mer, och på större bildytor åt gången. Detta ger gott om ljusstyrka för att titta på sport i fullt dagsljus om man vill. Dessutom ger den en kontrast-kick med filmer i HDR-format.

De fantastiska jaktplansscenerna i Top Gun: Maverick återges med knivskarpa detaljer och varje gång solen tittar fram i cockpiten blir vi nästan förblindade och måste famla efter Rayban-glasögonen.

Den uppmätta ljusstyrkan är långt över 2 200 nits i ett 10 %-fönster. Det är faktiskt inte lika bländande som TCL:s toppmodell X955, men ändå tillräckligt kraftfullt för de flesta situationer. Och även om Sony kanske inte har lika många dimningszoner som TCL så verkar den ha bättre kontroll över bakbelysningen än konkurrenten. Synd bara att Bravia 9 stoppar på 85 tum och inte finns i 98 – eller 115!

Färgåtergivningen är mycket jämn och precis och Sony har lyckats göra även Standard-bildläget imponerande neutralt. Det finns också ett dämpat läge som heter ”Calm” som fungerar fint för att titta på TV på kvällen. Entusiaster kommer dessutom att uppskatta att det numera finns ett ”Calibrated”-läge för bland annat Netflix, Prime Video och Sony Pictures Core.

Filmälskare kan välja Film eller Professional, med rörelsekompensation av eller på i olika grader. Man kan också välja olika inställningar för film- och TV-innehåll. Vi föredrog faktiskt att behålla interpoleringen, eftersom den gav en imponerande jämn och flimmerfri bild, utan den plågsamma såpopera-effekten. Sony visar än en gång att de är bland de allra bästa i klassen när det gäller rörelser.

Ljudkvalitet

Förutom en potent bildkvalitet har Bravia 9 ett förvånansvärt potent ljud. Utöver inbyggda bashögtalare sitter det en ny typ av ”Beam Tweeter”-diskant som ska bidra med extra detaljer i toppen. Och det hör man faktiskt.

Sony-skärmen målar upp en stor ljudbild som breder ut sig i testrummet och skapar en imponerande surroundeffekt. Det finns till och med en viss känsla av höjd i Atmos-ljudspår.

Dialoger framträder klart och tydligt, och Sony-skärmens inbyggda bashögtalare ger musik och ljudeffekter en fin fyllighet. Till en början kändes diskanten lite ljus och överdriven, men det gick att finjustera i inställningarna. Sony har även automatisk rumskorrigering via fjärrkontrollen som hjälper till med klangbalansen.

Det finns TV-apparater där ute som har ännu bättre inbyggt ljud – Philips-modeller med B&W-högtalare måste nämnas – men Sony Bravia 9 är fortfarande bland de bättre vi har hört.

Med en bildkvalitet på den här nivån är det nog ändå många som föredrar att uppgradera. Sony Bravia 9 ger en del fördelar om man kopplar ihop den med en soundbar från samma märke – till exempel nya Bravia Theatre Bar 9 eller högtalarsystemet Bravia Quad. (Det tänker vi testa närmare inom kort, så häng med!)

Läs också Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony Sony introducerar ett helt nytt sortiment av BRAVIA Theatre hemmabioprodukter.

Slutsats

Sony har lanserat MiniLED-modeller som X95K och X95L med varierande framgång, men med Bravia 9 har de äntligen slagit huvudet på spiken. Den nya toppmodellen har alla fördelar som kännetecknar LCD, men samtidigt väldigt få av nackdelarna. Resultatet är en av de bästa LCD-skärmarna vi har sett!

Kombinationen av bra ljusstyrka, djup svärta och exakt lokal dimning ger en mycket dynamisk och verklighetstrogen bild. Påfallande lik en OLED-TV, fast med ännu högre ljusstyrka för krävande användning, och noll risk för inbränning. Var bara försiktig när du tittar på en HDR-film för första gången på Sony-skärmen, för då kan du verkligen bli bländad!

Karakter
Sony Bravia 9 (K-75XR90)
High End

Ljud & Bild tycker

Bravia 9 har en knivskarp, kontrastrik och färgstark bild med imponerande exakt lokal dimning och djup svärta, plus ett klart och fylligt ljud. Som de flesta LCD-skärmar har Bravia 9 en lite snäv betraktningsvinkel. Bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120 Hz-videosignaler.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Rulla till toppen