Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Knivskarp och silkeslen

Med Bravia X90L visar Sony att de är bland de bästa på bildbehandling. Den här TV:n gör nästan allt rätt!

Av / 2023-11-16 - 11:11
Sony Bravia X90L (XR-75X90L)
Audun Hage

X90-serien har varit en av Sonys mest populära premiummodeller i flera generationer och 2023-modellen X90L har fått en rad förbättringar.

Sony har en stark TV-portfölj i år, där bland annat highend-modellen A95L har imponerat på oss med den bästa bildkvaliteten vi har sett 2023. Men för ungefär tusen kronor per tum är den också ett dyrt nöje! Då är det bra att veta att Sony även har billigare modeller i sitt sortiment.

Sony Bravia X90L. (Foto: Sony)

Sony Bravia XR X90L

Med X90L tar vi ett märkbart steg upp på kvalitetsstegen från X85L, som vi har testat tidigare. Sonys TV finns i en lång rad skärmstorlekar, från 55 till 98 tum (!) – men här har vi nöjt oss med den mellanstora 75-tumsversionen.

X90L har en LCD-panel med LED-bakbelysning och lokal dimning, och bildbehandlingen styrs av Sonys mest avancerade ”Cognitive XR”-videoprocessor. Den har flera praktiska finesser i sin verktygslåda, inklusive XR Clear Image och XR Motion Clarity som bearbetar skärpa, brusreducering och rörelse.

Foto: Audun Hage

Användning och finesser

Bravia X90L är en ”Google TV”, vilket innebär ett snabbt och överskådligt menysystem med ett brett utbud av appar och streamingtjänster. Man får också personliga programrekommendationer baserat på preferenser och tittarhistorik. Tack vare inbyggt Chromecast och AirPlay går det snabbt att dela videor, foton och musik från mobilen.

När det gäller anslutningar följer X90L samma standard som andra Sony-enheter. Medan till exempel Samsung QN85C har fyra fullfjädrade HDMI 2.1-ingångar får X90L (precis som TCL:s TV) nöja sig med att bara två av fyra ingångar har full bandbredd. Därför måste man vara lite försiktig med var man kopplar in sina bästa videokällor.

X90L stöder en lång rad videoformat, inklusive Dolby Vision för spel och VRR – men konstigt nog inte samtidigt. Den har också ett effektivt spelläge och stöder olika PS5-finesser som Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode.

 

Om du vill koppla in en Xbox eller PS5 bör det göras i HDMI-ingång 3 eller 4, eftersom det bara är de två som stöder 4K/120 Hz. (Foto: Audun Hage)
X90L har en smart och kompakt fjärrkontroll med inbyggd mikrofon för Google Assistant. Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

Sony-skärmen använder mer konventionellt LED-ljus, till skillnad från Samsungs och TCL:s MiniLED-bakbelysning. I praktiken innebär det att skärmen har färre individuella dimningszoner som kan slås på och av för att följa bildsignalen. I gengäld har den en mycket effektiv ”bildmotor” som styr alltihop.

Första intrycket är att Sony-skärmen har en generellt skarp och naturlig bild, med rena och korrekta färgnyanser. Kontrasten och ljusstyrkan är inte lika massiv som MiniLED-skärmarna från Samsung och TCL: X90L levererar cirka 1250 nits i ett 10 % fönster och 650 nits med hela skärmen vit.

Men vad X90L saknar i ljusstyrka och kontrast kompenserar den för med precision. Av de tre testdeltagarna är det faktiskt Sony som är mest trogen originalet, med ett väldigt neutralt Film-läge. Både gråtonskalan och färgåtergivningen är strålande, med exakta och sömlösa färgövergångar.

Sony-skärmen klarar olika typer av material med lätthet och är särskilt bra på att jämna ut rörelser och bevara skärpan.

Modern 4K HDR-video ser utan tvekan bländande stark och kontrastrik ut på Sony-skärmen. Med det sagt är vi minst lika imponerade av hur Sony-skärmen lyckas visa äldre videoinnehåll från sin bästa sida.

De gamla avsnitten av Seinfeld från 90-talet på Netflix bjuder till exempel på en ”snöstorm” av brus, men X90L lyckas dämpa grynen utan att bilden blir grumlig eller otydlig.

Samma sak såg vi på krigsdramat Band of Brothers, där skärpan också var utmärkt under hastiga panoreringar. Vilket återigen vittnar om Sony-skärmens eminenta bildbehandling.

Dessutom verkar det som om Sony har förbättrat styrningen av bakbelysningen jämfört med föregående generation. Trots relativt få dimningszoner har X90L inte många haloeffekter, skuggor och eftersläpningar. Detta är faktiskt en av de bästa ”traditionella” LCD-skärmar vi har sett.

Skulle du ändå vara ”allergisk” mot alla synliga bakbelysnings-effekter är det nog bättre att satsa på en OLED-skärm, som Sonys utmärkta A80L.

Ljudkvalitet

På ljudsidan är Sony X90L utrustad med undermonterade stereohögtalare samt två ytterligare ”höjdkanaler” på baksidan som bidrar till en bredare och luftigare ljudbild. De här högtalarna kan även aktiveras så att de fungerar tillsammans med Sonys egna soundbar-högtalare.

Sony-skärmen låter helt okej på egen hand, men ljudet är relativt tunt, och kan inte heller spela särskilt högt förrän det låter svagt och ansträngt. En passande soundbar kommer definitivt att vara rätt medicin här.

Slutsats

För dig som letar efter en bra och pålitlig allround-TV kan vi med tryggt rekommendera Sony Bravia X90L. På papperet har denna Sony-skärm en mer konventionell LED-bakbelysning med färre dimningszoner än MiniLED-konkurrenterna från Samsung och TCL. I praktiken levererar den dock en strålande bildkvalitet, med fin skärpa, lite brus, mjuka rörelser och en mycket naturlig färgpalett. Användarvänligheten är också bra – vi tycker bara att en spelspecialist som Sony borde bjuda på fler fullfjädrade HDMI-ingångar.

Karakter
Sony Bravia X90L (XR-75X90L)
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony X90L har en knivskarp bild med lite brus och fantastisk färgåtergivning. Kontrasten är inte riktigt i klass med MiniLED-skärmarna. Bara två av de fyra HDMI-ingångarna har 2.1-standard.

Också i detta test:

Tre 75-tums LCD-TV i premiumklassen

TCL MQLED80 (75MQLED80)

Mycket TV för pengarna

TCL 75MQLED80 har en väldigt kontrastrik bild full av djup och imponerande färger. Ett mycket bra köp!

TCL MQLED har en jämn, ljusstark och kontrastrik bild med tjusig färgåtergivning.
Skärpa och brusreducering är inte riktigt i klass med konkurrenterna från Sony och Samsung. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.
Läs hela testet

Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Den här MiniLED-TV:n från Samsung imponerar med en stark kontrast som kan utmana även de bästa OLED-skärmarna.

Samsung-skärmen har en bild med gnistrande bra kontrast, plus massor av smarta funktioner. Anslutningsmöjligheterna är också exemplariska.
Priset kan verka lite styvt jämfört med konkurrenterna och QN85C får klara sig utan stöd för Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

1 reaktion på ”Sony Bravia X90L (XR-75X90L)”

  1. Leif Nilsson

    Fick en skarp info varning från LG support eftersom risken för inbränning är stor i OLED
    Den infon gavs aldrig av NetOnNet
    För 3 år sedan 14000 i sjön

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen