TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL MQLED80 (75MQLED80)

Mycket TV för pengarna

TCL 75MQLED80 har en väldigt kontrastrik bild full av djup och imponerande färger. Ett mycket bra köp!

Av / 2023-11-16 - 11:11
TCL MQLED80 (75MQLED80)
Audun Hage

Kinesiska TCL har blivit en stammis när det gäller TV-apparater som levererar höga prestanda för pengarna, nyligen vann de vårt test av billiga 75-tummare med modellen QLED870. Här testar vi den lite dyrare MQLED80 i premiumklassen, som är en skräddarsydd modell för Norden. Förutom 75-tummaren vi har fått låna så finns den i skärmstorlekar från 50 och ända upp till 98 tum.

TCL 75MQLED80. (Foto: TCL)

TCL MQLED80

MQLED bygger på den europeiska modellen C805 och är rent tekniskt en lillebror till C845, som vi har testat tidigare med gott resultat. De två har mycket gemensamt och MQLED80 kan bland annat skryta med en LCD-panel som har direkt MiniLED-bakbelysning.

Utseendemässigt ser TCL-skärmen godkänd ut, med en svart plastfinish med några borstade detaljer och en mittmonterad sockel som gör TV:n lätt att placera. Men MQLED80 är märkbart tjockare än Samsung QN85C, som har en lite mer slimmad design.

Användning och funktioner

Precis som Sony använder TCL användargränssnittet Google TV, som ständigt förbättras. Det har ett brett utbud av appar och streamingtjänster, där du också kan få personliga rekommendationer baserat på vad du gillar att titta på. TCL-skärmen har också ett snabbt menysystem som är lätt att navigera i.

75MQLED80 har fyra HDMI-ingångar, men precis som Sony stöder bara två av ingångarna 4K/120 Hz-videosignaler. (TCL har dock varit smarta och satt eARC-ljudreturkanalen på den tredje ingången, så att den inte tar upp onödig plats.)

TCL MQLED80 har ett brett stöd för olika videoformat, inklusive HDR10+ och Dolby Vision för både filmer, serier och gaming. Bildpanelen klarar bildhastigheter upp till 144 Hz och TCL har även gjort det dedikerade spelläget Game Master Pro som har låg input lag på cirka 17 millisekunder.

 

TCL MQLED80 har Google-gränssnitt och en Bluetooth-fjärrkontroll med snabbknappar för flera streamingtjänster. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Bildpanelen i MQLED80 påminner om den som används i den dyrare modellen C845. Skillnaden är att MQLED80 (även kallad C805) har något färre dimningszoner. En 75-tums C845 har till exempel 2 000 nits och 725 zoner, men 75MQLED80 får nöja sig med cirka 1 300 nits och 645 zoner.

C845 har tidigare imponerat på oss med bländande ljusstark och kontrastrik bildkvalitet, så vi var naturligtvis nyfikna på att se hur MQLED80 skulle klara sig på prestandaskalan. Och vi blev verkligen inte besvikna!

MQLED80 drämmer till med en superstark ljusstyrka och kontrast, som får modernt videomaterial att gnistra. Dessutom är ljusfördelningen jämn och precis, och vi märker inte mycket av den typiska haloeffekten. Svärtan är kolsvart, med ett imponerande djup och riklig detaljnivå i mörka scener. På det här området är MQLED80 också synbart bättre än lillebror QLED870.

Netflix-filmer och -serier i Dolby Vision HDR-format ser kristallklara och levande ut. Det är här den ljusstarka MiniLED-bakbelysningen kommer till sin rätt. TCL-skärmen får välproducerade serier som Drive to Survive att glänsa och sprudla av liv. Färgåtergivningen är både stark och nyanserad, framförallt de röda nyanserna kommer fram väl.

Men när bilden blåses upp till stort format och kraftig ljusstyrka och kontrast så är det lättare att märka eventuella svagheter. MQLED80 klarar sig överlag bra, men vi lägger också märke till att bildbehandlingen inte är helt i klass med Sony och Samsung på alla områden.

Speciellt med äldre innehåll som har lägre upplösning och/eller varierande inspelningskvalitet märker vi att TCL inte har lika effektiv brusreducering. Bland annat var bildbruset i äldre serier (som Band of Brothers och Seinfeld) lite mer framträdande och ”knastrigt” än med QN85C och Sony X90L. Konkurrenterna är också lite bättre på att behålla skärpan under rörelser.

Skillnaden är inte dramatiskt stor, men värd att ta med i beräkningen, speciellt när man köper en TV i den här storleksklassen. Om du mest tittar på innehåll i 4K-upplösning kommer MQLED80 att fungera fint, den ser verkligen imponerande ut med modernare videomaterial. Om du däremot mest gillar att se ”klassiska” filmer och serier från arkivet kan det vara värt att överväga någon av konkurrenterna.

 

TCL MQLED80 har massor av ljusstyrka och bra kontrast. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

TCL MQLED80 har ett relativt enkelt ljudsystem som består av stereohögtalare och 2 x 15 watt effekt. Röster kommer fram starkt och tydligt, och basen är mer tydlig och framträdande än hos Sony. Vi skulle ändå rekommendera att komplettera med en soundbar för en större och fylligare ljudbild. MQLED80 stöder även Dolby Atmos via HDMI eARC-utgången.

Slutsats

TCL lyckas ännu en gång leverera en välutrustad TV med höga prestanda till ett bra pris. 75MQLED80 har en avancerad MiniLED-bakbelysning som bidrar till en strålande ljusstyrka och kontrast, som ligger nära mycket dyrare konkurrenter. Vi konstaterar att brusreducering och skärpa inte riktigt är i klass med de allra bästa, men med tanke på prislappen finns det egentligen inte mycket att klaga på.

 

Karakter
TCL MQLED80 (75MQLED80)
Premium

Ljud & Bild tycker

TCL MQLED har en jämn, ljusstark och kontrastrik bild med tjusig färgåtergivning. Skärpa och brusreducering är inte riktigt i klass med konkurrenterna från Sony och Samsung. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.

Också i detta test:

Tre 75-tums LCD-TV i premiumklassen

Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Knivskarp och silkeslen

Med Bravia X90L visar Sony att de är bland de bästa på bildbehandling. Den här TV:n gör nästan allt rätt!

Sony X90L har en knivskarp bild med lite brus och fantastisk färgåtergivning.
Kontrasten är inte riktigt i klass med MiniLED-skärmarna. Bara två av de fyra HDMI-ingångarna har 2.1-standard.
Läs hela testet

Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Den här MiniLED-TV:n från Samsung imponerar med en stark kontrast som kan utmana även de bästa OLED-skärmarna.

Samsung-skärmen har en bild med gnistrande bra kontrast, plus massor av smarta funktioner. Anslutningsmöjligheterna är också exemplariska.
Priset kan verka lite styvt jämfört med konkurrenterna och QN85C får klara sig utan stöd för Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

5 reaktioner på ”TCL MQLED80 (75MQLED80)”

  1. Så man måste välja mellan eArc och 4k/120hz? Om man, som jag, vill köra spelkonsolen genom förstärkaren så kommer man inte kunna spela i 4k/120hz?

    1. Hei Johan, om jeg forstår spørsmålet ditt rett så bør dette gå fint. Du kobler bare spillkonsollen din gjennom forsterkeren og sender 120 hz videosignalet videre til en av TCLs HDMI 2.1 innganger. Når du vil hente ut TV-ljuden (t.eks fra apper på TV) anvender du HDMI eARC utgangen, så sendes lyden til en annen HDMI-inngang på forsterkeren din. 🙂 Mvh Audun

  2. Tack för svar, men osäker på om det går. Har en Denon x1700 med en hdmi utgång och sex ingångar. Tyvärr är det bara utgången som stödjer eArc. Så vill kunna köra allt på samma hdmi mellan förstärkare och tv.

  3. Varför skriver du i testerna av TCL MQLED80 att det endast är 2st HDMI 2.1 ingångar när det står på TCL’s hemsida i specifikationerna att det är 4 x Hdmi 2.1? Likaså gällande TCL C805 vilket är samma modell fast annat modellnamn.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Rulla till toppen