Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fyra 75-tums 4K LCD-TV

Större TV med mindre budget

Med någon av de här 75-tummarna kan du få enorma bildupplevelser utan att det kostar en förmögenhet. Allt är dukat för storskärmstest!

Av / 2023-10-20 - 15:30
Fyra 75-tums 4K LCD-TV
Audun Hage

Produkter i detta test

Hösten är här och det är återigen dags att mysa i TV-soffan. Utbudet av nya filmer, serier och spel är nästan obegränsat. Så soffan, skärmen och fjärrkontrollen kan vara dina bästa vapen i kampen mot höstdepressionen.

Men är din TV tillräckligt stor? Det är tiotusenkronorsfrågan. Om du har läst våra köpguider vet du redan att vår rekommendation är att sikta på de större TV-skärmarna.

Storleken påverkar helt klart bildupplevelsen, inlevelsen och den allmänna underhållningsfaktorn. Så om du vill ha maximalt utbyte av filmer, sport och spel kan det löna sig att tänka STORT nästa gång du köper en TV.

Läs också Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!) Osäker på hur stor TV:n ska vara? Vårt råd är att inte vara feg! Här är sju bra skäl att tänka stort.

75-tummare med höga prestanda och låga priser

Sagt och gjort: Till höstens första grupptest har vi samlat fyra 75-tums TV-apparater som ska göra upp om testsegern. Samsung, Sony, Hisense och TCL är alla populära leverantörer av stora LCD-skärmar, men också tuffa konkurrenter – och kampen är hårdare än någonsin!

Även om vi är prismedvetna i det här testet har vi inte kompromissat med prestanda. Samtliga testdeltagare har 120 Hz LCD-paneler som garanterar mjuka rörelser och framtidssäkerhet med moderna videoformat och krävande spel. Flera av modellerna har också direkt LED-bakgrundsbelysning med lokal dimning för bra kontrast.

Är priset för högt eller 75 tum är för stort?

Sitter du tätt intill skärmen, eller är väggen hemma helt enkelt för smal? Oroa dig inte – alla testdeltagare finns också i mindre versioner i 65 eller 55 tum med liknande prestanda.

Dessutom brukar TV-priserna sjunka lite i pris nu under hösten och inför Black Week, så det kan gå att spara tusenlappar.

Som vanligt är vårt stalltips att välja ut en TV med bra specifikationer och sedan slå till när det kommer ett bra erbjudande, i stället för att köpa första bästa TV du hittar. Och så länge du satsar på kvalitet så slipper du ångra dig.

Läs också Hur stor ska TV:n vara? Den definitiva guiden till hur du väljer en lagom skärmstorlek.

Detta är vad vi letar efter när vi testar

Vi har samlat ihop TV-apparater från några av de kända TV-tillverkarna. Kravet är 75 tum, 4K/120 Hz och stöd för HDR (High Dynamic Range) samt ett bra användargränssnitt med de senaste streamingtjänsterna.

Vi har testat TV-apparaterna mot varandra under kontrollerade ljusförhållanden. Förutom bildkvalitet, där vi lägger störst vikt vid kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning, har vi naturligtvis också bedömt ljudkvalitet och allmän användbarhet.

Produkter i detta test

TCL QLED870 (75QLED870)

Briljant bildmaskin

TCL QLED870 kör förbi konkurrenterna genom imponerande skärpa och kontrast. Vi har knappt sett en mer prisvärd TV.

TCL-skärmen levererar en kontrastrik bild med precis ljuskontroll och en snygg och nyanserad färgåtergivning. Rörelserna är dessutom mjuka och flimmerfria.
Den här LCD-skärmen har en lite begränsad betraktningsvinkel, så man bör sitta mitt framför den. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.
Läs hela testet

Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp och ljusstark

Den här Hisense-skärmen har imponerande skärpa och ljusstyrka, men saknar en del på app-fronten.

Hisense U7K serverar en bild med bra ljusstyrka och en synnerligen bra kontrast för sin prisklass.
Trots ett snabbt användargränssnitt saknar vi en del lokala appar. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standarden.
Läs hela testet

Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

Bra för sport och spel

Sony X85L har en skarp och ljusstark bild, och kontrasten är förvånansvärt bra. Men vart tog basljudet vägen?

Sony X85L levererar en skarp och ljus bild med mjuka rörelser, och har ett snabbt och bekvämt användargränssnitt från Google.
Ljudet är en del tunnare och svagare än hos en del av konkurrenterna. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standard.
Läs hela testet

Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Smal och smart storskärm

Samsung Q77C är ett exempel på hur en stor skärm inte behöver ta mer plats än nödvändigt. Och bildkvaliteten är riktigt bra!

Samsung-skärmen levererar skarp och färgstark bildkvalitet och har en slimmad design, synnerligen bra anslutningar och massor av smarta finesser.
Kontrasten är inte riktigt på samma nivå som de bästa i testet.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen