Guide: Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Osäker på hur stor TV:n ska vara? Vårt råd är att inte vara feg! Här är sju bra skäl att tänka stort.
Annons
Annons
forfatter

När du ska köpa ny TV är naturligtvis skärmstorleken det första och viktigaste du måste bestämma dig för. Och här finns det ingen anledning att tänka konservativt: så länge du har tillräckligt med plats och pengar är det bara att satsa på den största och bästa du har råd med!

Det finns flera bra tips och riktlinjer för hur stor TV:n ska vara, men många är väldigt återhållsamma, en smula föråldrade och i bästa fall bara vägledande. Vill du ha fina TV-upplevelser ska du inte vara rädd för att ”ta i lite”!

55 till 65 tum har länge varit den mest populära storleken för vanligt folk, men i år satsar fler och fler på 75 tum eller ännu mer.

Med andra ord: Om du vill undvika att din granne skaffar större TV än du så bör du läsa det här …

7 bra skäl att välja STOR TV:

1. Priserna har gått ner

Priset och storleken på TV:n har alltid gått hand i hand. De första flatskärmarna som kom i början av 2000-talet var lite drygt 40 tum stora och kostade en förmögenhet! 50 och 60 tum var länge otänkbart, så länge man inte var
bankrårare eller lottomiljonär eller hade ärvt ett företagsimperium. Sakta men säkert har priset per tum börjat bli mer anständigt. Nu behöver du inte vara en höjdare för att unna dig en storskärm.

Smart modern male customer examining large TV-sets at electronics store. He looks at new display.. New screen generations.

2. Bilden har blivit MYCKET ­bättre

På dagens 4K- och 8K-skärmar är bilden så knivskarp att det är omöjligt att urskilja de enskilda pixlarna. Så länge du inte sitter bara en meter bort från skärmen behöver du alltså inte oroa dig för rutmönster, synlig pixelstruktur eller andra orenheter.

Läs också
Nu kan du titta på YouTube i 8K-upplösning Med hjälp av nya videokomprimeringen AV1 blir YouTube tillgänglig i knivskarp 8K-kvalitet!

3. Större TV ger bättre ­upplevelser

Alla som har varit på bio vet att en bild som fyller hela synfältet känns mer realistisk och ger bättre närvarokänsla. Filmerna görs för att visas på en stor skärm och de flesta TV-serier ser också bäst ut i stort format. Det blir lättare att uppfatta de minsta detaljerna. Allt TV-innehåll fungerar naturligtvis inte lika bra, men vi tycker att fördelarna uppväger för nackdelarna.

4. En större TV drar större publik

I dag går alla omkring med en liten ”ego-skärm” i fickan. Så vad ska du ha en liten skärm till? En riktig storskärm är däremot perfekt när du vill dela upplevelsen med andra. Att titta på TV, filmer, serier och live-sport har blivit socialt och får familjen eller kompisgänget att samlas i soffan. En storskärm är perfekt att visa bilder på också.

5. En stor TV kan ersätta en projektor

Tvättäkta hemmabiofantaster föredrar naturligtvis projektor och filmduk när de ska titta på film. Och visst, det är något speciellt med att se film på en 120-tums duk. Projektorerna har däremot en del begränsningar, till exempel låg ljusstyrka och kontrast, krav på att mörklägga rummet samt oväsen från fläktarna. För att inte tala om att en projektor med äkta 4K-upplösning är DYR! En stor TV är mer praktisk och kan användas till fler saker.

6. Den behöver inte vara ful

En stor och svart TV-skärm är inte nödvändigtvis det mest dekorativa du kan stoppa in i vardagsrummet. Eller är det? Dagens moderna TV-apparater har en tunn och läcker design, kan hängas direkt på väggen och har lösningar för att dölja sladdar och annat. En del har också ”standby-läge” och skärmsläckare som visar konst så att du slipper sitta och glo på ett svart hål! En snygg TV kan faktiskt hjälpa till att förbättra inredningen och bli en naturlig del av rummet.

7. Ingen ångrar att de köpt en ”för stor” TV. För liten, ­däremot …

Storleken är ett av de svåra valen du måste göra när du köper ny TV. Det är lätt att gå i ”förnuftighetsfällan” och välja det mest återhållsamma alternativet. Risken är bara att du ångrar dig så fort du kommer hem med TV:n! Genom att välja det större alternativet direkt slipper du butiksångest och ”grisen i säcken-känslan”. Dessutom undviker du tvånget att behöva byta ut TV:n redan efter ett eller två år. En stor TV kan alltså faktiskt vara en god investering!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?